Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Матієк Т.В.,
суддів: Марчук Н.О., Романець Л.А.,
за участю прокурора Міщенко Т.М.,
засудженого ОСОБА_1,
розглянула в судовому засіданні 6 березня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 10 травня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області від 15вересня 2011 року.
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, неодноразово
судимого, останній раз 4 грудня
2003 року Красногвардійським
районним судом м. Дніпропетровська
за ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 188, ч. 2 ст. 309,
ст. 70, ст. 71 КК України на 4 роки
позбавлення волі, звільненого 6 вересня
2007 року за відбуттям покарання,
засуджено за ч. 2 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки.
Ухвалою апеляційного суду вирок місцевого суду щодо ОСОБА_1 залишено без зміни.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним та засуджено за те, що він 12 серпня 2008 року в с.Спаському Новомосковського району Дніпропетровської області незаконно зірвав рослини коноплі, які переніс до себе додому, де повторно, незаконно зберігав до 22 лютого 2010 року, коли під час огляду місця його мешкання працівниками міліції в присутності понятих, на горищі господарської будівлі було виявлено та вилучено в поліетиленовому пакеті наркотичний засіб марихуану, загальною вагою 60,2 г.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просив скасувати постановлені щодо нього судові рішення, а провадження по справі закрити. Свої вимоги засуджений мотивував тим, що всі матеріали кримінальної справи сфальсифіковані, огляд приміщення проводився з порушенням вимог КПК (1001-05) , без дозволу його власника, визнавальні показання він давав через психологічний тиск працівників міліції.
Заслухавши доповідь судді, пояснення засудженого та прокурора на підтримання поданої скарги, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи, наведені в касаційній скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ст. 398 КПК України підставою для скасування чи зміни вироку, ухвали чи постанови є істотні порушення кримінально-процесуального закону.
Згідно з п. 11 ч. 2 ст. 370 КПК України вирок (постанову) в усякому разі належить скасувати, якщо порушено вимоги статей цього Кодексу про обовязковість предявлення обвинувачення і матеріалів розслідування для ознайомлення.
У ході перевірки матеріалів справи встановлено, що кримінальна справа щодо ОСОБА_1 була порушена 03 березня 2010 року слідчим СВ Новомосковського МВ УМВС України в Дніпропетровській області Потоцькою Л.С. за ч. 2 ст. 309 КК України (а.с. 1).
Постановою від 27 квітня 2010 року ОСОБА_1 було предявлено остаточне обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України (а.с. 21).
Проте обвинувальний висновок складений за ч. 2 ст. 309 КК України.
У судовому засіданні прокурор обвинувачення не змінював, суд першої інстанції визнав ОСОБА_1 винним у вчиненні злочину саме за частиною 2 статті 309 КК України.
Апеляційний суд, формально розглянувши справу щодо ОСОБА_1, залишив поза увагою зазначені вище порушення, допущені органом досудового слідства та судом першої інстанції, крім того, виніс ухвалу, яка не відповідає вимогам ст. 377 КПК України, оскільки не містить докладних мотивів прийнятого рішення та підстав, через які апеляцію засудженого ОСОБА_1 визнано необгрунтованою.
З огляду на викладене судові рішення по справі підлягають скасуванню, а справа направленню на нове розслідування.
При новому розслідуванні необхідно з дотриманням кримінально-процесуального закону прийняти процесуальні рішення для усунення суперечностей постанов про порушення кримінальної справи та предявлення обвинувачення, провести перевірку доводів засудженого, дати належну оцінку зібраним доказам у їх сукупності та правильно кваліфікувати дії ОСОБА_1
Керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 задовольнити частково.
Вирок Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 10 травня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області від 15вересня 2011 року скасувати, а справу щодо ОСОБА_1 направити на нове розслідування прокурору Новомосковської міжрайонної прокуратури Дніпропетровської області.
Запобіжний захід ОСОБА_1 залишити у вигляді тримання під вартою.
С у д д і: Т.В. Матієк Н.О. Марчук Л.А. Романець