Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
( Додатково див. вирок апеляційного суду м. Севастополя (rs17539296) )
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
у складі:
головуючого
Вільгушинського М.Й.,
суддів
Крижановського В.Я. і Дембовського С.Г.,
з участю прокурора
Шевченко О.О.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 1 березня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на постанову судді Апеляційного суду м. Севастополя від 13 жовтня 2011 року.
Вироком Гагарінського районного суду м. Севастополя від 27 грудня 2010 року
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України,
в силу ст. 89 КК України такого, що не має судимості,
засуджено:
- за ч. 1 ст. 190 КК України до покарання у виді обмеження волі на строк 2 роки;
- за ч. 2 ст. 190 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки;
- за ч. 3 ст. 190 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.
На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів ОСОБА_5 визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.
За апеляцією прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, та потерпілих ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 указаний вирок місцевого суду в частині призначення засудженому покарання із застосуванням ст. 75 КК України скасовано Апеляційним судом м. Севастополя та постановлено свій вирок від 5 серпня 2011 року.
Цим вироком ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 190 КК України призначено покарання у виді штрафу в розмірі 680 грн., за ч. 2 ст. 190 КК України 2 роки позбавлення волі, за ч. 3 ст. 190 КК України 3 роки позбавлення волі, та на підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів ОСОБА_5 визначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. У решті вирок щодо ОСОБА_5 залишено без зміни.
Згідно з вироком суду ОСОБА_5 визнано винуватим та засуджено за те, що він у період із липня 2006 року по серпень 2007 року умисно шляхом обману і зловживанням довірою заволодів грошовими коштами у потерпілих ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 у великих розмірах на загальну суму 144 740 грн., що завдало значної шкоди.
На вирок Апеляційного суду м. Севастополя від 5 серпня 2011 року щодо ОСОБА_5 прокурор, який брав учать у розгляді справи судом апеляційної інстанції, подав касаційну скаргу.
Постановою судді Апеляційного суду м. Севастополя від 13 жовтня 2011 року касаційна скарга прокурора, відповідно до вимог ст. 386 КПК України визнана такою, що не підлягає розгляду, у зв’язку з пропуском строку на касаційне оскарження зазначеного судового рішення.
У касаційній скарзі прокурор порушує питання про скасування постанови судді апеляційного суду у зв’язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону. Зазначає про те, що касаційна скарга на вирок Апеляційного суду м. Севастополя від 5 серпня 2011 року щодо ОСОБА_5 була ним подана в передбачений законом строк.
Заслухавши доповідача, пояснення прокурора на підтримання касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до вимог ст. 89 КПК України строки, встановлені цим Кодексом обчислюються годинами, добами (днями) і місяцями. При обчисленні строків не береться до уваги той день і та година, від яких починається строк. При обчисленні строку добами строк закінчується о 24 годині останньої доби. Якщо закінчення строку припадає на неробочий день, то останнім днем строку вважається наступний робочий день. Строк не вважається попущеним, коли скаргу або інший документ здано до закінчення строку на пошту, а для осіб, що тримаються під вартою, - коли скаргу або інший документ здано адміністрації місця досудового ув’язнення.
Як убачається з матеріалів справи, на вирок Апеляційного суду м. Севастополя від 5 серпня 2011 року щодо ОСОБА_5 прокурор, який брав учать у розгляді справи судом апеляційної інстанції, подав касаційну скаргу та здав її на поштове відділення Укрпошти у м. Севастополі 5 вересня 2011 року о 17 годині 08 хвилин, що підтверджується відповідним чеком ( т. 2 а.с. 344).
За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга прокурором була подана в передбачений ч. 1 ст. 386 КПК України строк, а тому постанова судді Апеляційного суду м. Севастополя від 13 жовтня 2011 року є незаконною та підлягає скасуванню.
На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, задовольнити.
Постанову судді Апеляційного суду м. Севастополя від 13 жовтня 2011 року скасувати.
Визнати касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на вирок Апеляційного суду м. Севастополя від 5 серпня 2011 року щодо ОСОБА_5 такою, що підлягає розгляду.
Матеріали кримінальної справи повернути до апеляційного суду м. Севастополя для виконання вимог ст. ст. 351, 387 КПК України.
Судді :
М.Й. Вільгушинський
В.Я. Крижановський
С.Г. Дембовський