Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючої Мороза М.А.
суддів Франтовської Т.І., Слинька С.С.
участю прокурора Сорокіної О.А.
захисника ОСОБА_1
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 01 березня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора Житомирської області на постанову Житомирського районного суду Житомирської області від 03 серпня 2011 року.
Постановою Житомирського районного суду Житомирської області від 03 серпня 2011 року кримінальну справу щодо:
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громодянина України, раніше не судимого
обвинуваченого за ч. 2 ст. 358 КК України провадженням закрито та звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України в зв’язку з дійовим каяттям.
Цією ж постановою ОСОБА_3, ОСОБА_4 звільнено від кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України на підставі п. "в" Закону України "Про амністію" від 08 липня 2011 року (3680-17) , щодо яких судове рішення не оскаржується.
В апеляційній інстанції справа не переглядалась.
За постановою суду, встановлено 10 листопада 2010 року підсудна ОСОБА_3 будучи зобов’язаною видати медичні довідки про придатність до керування транспортним засобом, після того як громадянин пройде медичне обстеження лікарів, тобто будучи наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями щодо визначення придатності до керування транспортними засобами, з порушенням процедури огляду та видачі медичних довідок, що регламентує Наказ МОЗ України від 24.12.1999 року № 299 (z0031-00) "Про затвердження переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідним транспортним засобом" та спільний наказ МОЗ України та МВС України № 435/4656 від 18.07.2000 року (z0435-00) "Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії транспортних засобів", перебуваючи в приміщенні філії ТОВ "Лаян Вінер", що знаходиться за адресою с. Зарічани майдан Бердичівський Житомирського району і області, переслідуючи мету на підроблення медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом, які видаються особою, яка має право видавати медичні довідки, з метою використання іншою особою, являючись працівником ТОВ "Лаян Вінер", внесла завідома неправдиві відомості та склала неправдивий документ медичну довідку серії 12 ЯЯЮ № 348352 на ім’я ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, щодо проходження медичного огляду та придатності керування транспортними засобами, який не мав права керувати транспортними засобами, відповідно висновку комісії ТОВ "Центр профілактичної медицини" згідно п. 21.31 Наказу МОЗ від 24.12.1999 року № 299 (z0031-00) ОСОБА_5 визнаний не придатним до керування автотранспортом.
15 листопада 2010 року в денний час, ОСОБА_3, повторно продовжуючи свої злочинні дії, за попередньою змовою з підсудним ОСОБА_2, котрий перебуває на посаді регіонального представника та ОСОБА_4, котра перебуває на посаді секретаря виїзної комісії з медичних оглядів водіїв (кандидатів у водії) транспортних засобів, перебуваючи в приміщенні філії ТОВ "Лаян Вінер", що знаходиться за вказаною вище адресою, переслідуючи мету на підроблення медичних довідок, щодо придатності до керування транспортним засобом, які видаються особою, яка має право видавати медичні довідки, з метою використання іншої особою, являючись працівником ТОВ "Лаян Вінер", що знаходиться за вказаною вище адресою, переслідуючи мету на підроблення медичних довідок, щодо придатності до керування транспортними засобами, які видаються особою, яка має право видавати медичні довідки, з метою використання іншою особою, являючись працівником ТОВ "Лаян Вінер", шляхом внесення неправдивих відомостей в медичну довідку на ім’я ОСОБА_7 в бланк медичної довідки внесли завідомо неправдиві відомості, щодо придатності останнього до керування автомобілем, при цьому не проводячи його медичний огляд, тим самим в порушення вимог спільного наказу МОЗ України та МВС України від 18.07.2000 року (z0435-00) "Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії транспортних засобів" підробили її.
15 листопада 2010 року в денний час ОСОБА_3 продовжуючи свої злочинні дії повторно перебуваючи в приміщенні філіалу ТОВ "Лаян Вінер", переслідуючи мету на підроблення медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом, які видаються особою, яка маючи право видати медичні довідки, з метою використання іншою особою, являючись працівником ТОВ "Лаян Вінер", шляхом внесення неправдивих відомостей в довідку на ім’я ОСОБА_8 в бланк медичної довідки внесли завідомо неправдиві відомості, щодо придатності останнього до керування автомобіля, не проводячи його медичний огляд, тим самим в порушення вимог спільного наказу МОВ України та МВС України від 18.07.2000 року (z0435-00) "Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії транспортних засобів" підробила її.
Оскаржуючи рішення в касаційному порядку, прокурор у касаційній скарзі не оспорюючи правильність кваліфікації та доведеність вини, стверджував про неправильне застосування кримінального закону при звільненні ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності, посилаючись при цьому на те, що згідно ст. 45 КК України звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості. Злочин, який вчинив ОСОБА_2, передбачений ч. 2 ст. 358 КК України відноситься до категорії умисних злочинів середньої тяжкості, а тому постанова суду підлягає скасуванню.
В запереченнях на касаційну скаргу прокурора захисник ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 просить постанову суду залишить без змін, вказуючи при цьому на те, що під час розгляду справи та винесення судом постанови від 03 серпня 2011 року, стаття 358 КК України діяла в редакції Закону від 07.04.2011 року. Дана редакція діє і зараз. Частина 2 ст. 358 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешту на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, та відповідно до ст. 12 КК України цей злочин відноситься до злочину невеликої тяжкості, а тому суд правильно застосував ст. 45 КК України.
До початку розгляду справи, заступником Генерального прокурора України Ударцовим Ю.В. касаційна скарга заступника прокурора Житомирської області на постанову Житомирського районного суду від 03.08.2011 року стосовно ОСОБА_2 була відкликана.
Колегія суддів виходячи з того, що іншими учасниками судового розгляду рішення суду не було оскаржено в касаційному порядку, а касаційна скарга прокурора відкликана, з урахуванням положень ст. 396 КПК України, приходить до висновку, що касаційне провадження за касаційною скаргою прокурора необхідно закрити.
Керуючись ст. ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційне провадження по касаційній скарзі заступника прокурора Житомирської області на постанову Житомирського районного суду Житомирської області від 03 серпня 2011 року про звільнення ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України – провадженням закрити.
Судді: М.А. Мороз Т.І. Франтовська С.С. Слинько