Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Орлянської В.І.,
суддів Тельнікової І.Г. та Лагнюка М.М.,
за участю прокурора Саленка І.В.,
розглянула в судовому засіданні 1 березня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційними скаргами захисника засудженого ОСОБА_1 – ОСОБА_2 та засудженого ОСОБА_3 на вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 22 березня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2011 року
Вироком Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 22 березня 2011 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянин України, неодноразово судимий,
в останнє 16 жовтня 2008 року Марганецьким
міським судом за ч. 2 ст. 309, ст. 75 КК України на
1 рік позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік
засуджений за:
ч. 3 ст. 307 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком 9 років з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю;
ч. 1 ст. 311 КК України до покарання у виді обмеження строком 3 роки.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України призначено ОСОБА_1 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення більш суворого менш суворим у виді 9 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю.
Відповідно до ст. 71 КК України до призначеного покарання ОСОБА_1 частково приєднано невідбуте покарання за вироком Марганецького міського суду від 16 жовтня 2008 року та остаточно призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю;
ОСОБА_3,
ІНФОРМАЦІЯ_2,
громадянин України, неодноразово судимий,
в останнє 7 квітня 2009 року
Марганецьким міським судом
за ч. 2 ст. 309 КК України на 3 роки позбавлення волі
з іспитовим строком 1 рік 6 місяців,
засуджений за ч. 3 ст. 307 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком 8 років з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю.
На підставі ст. 71 КК України до призначеного покарання ОСОБА_3 частково приєднано невідбуте покарання за вироком Марганецького міського суду від 7 квітня 2009 року, остаточно призначено покарання у виді 9 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю.
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_3,
громадянка України,
в силу ст. 89 КК України несудима,
засуджена за:
ч. 3 ст. 307 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком 8 років з конфіскацією всього майна, що є її особистою власністю;
ч. 1 ст. 311 КК України до покарання у виді обмеження волі строком 2 роки.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України призначено ОСОБА_5 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення більш суворого менш суворим у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є її особистою власністю.
ОСОБА_6,
ІНФОРМАЦІЯ_4,
громадянин України, неодноразово судимий,
в останнє 15 листопада 2001 року
Марганецьким міським судом
за ч. 1 ст. 187, ч. 2 ст. 309 КК України
до 5 років позбавлення волі,
засуджений за:
ч. 3 ст. 307 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком 8 років з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю;
ч. 2 ст. 309 КК України до покарання у виді обмеження волі строком 3 років.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України призначено ОСОБА_6 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення більш суворого менш суворим у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є її особистою власністю.
Згідно з вироком у 7 березня 2009 близько 16 год. ОСОБА_6, перебуваючи у Північному селищі у м. Нікополь у невстановленої слідством особи незаконно, повторно, придбав шляхом покупки для особистого вживання без мети збуту 300 гр. наркотичного засобу макова солома і 6,6 гр. особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу (марихуана), яке зберігаючи при собі перевіз і переніс до місця свого тимчасового проживання до будинку АДРЕСА_1. В цей же день близько 20 год. переніс 154 гр. в лісопосадку, розташовану недалеко від вказаного будинку, де в період з 21 год. до 22 год. шляхом термічної обробки (шляхом випарювання ацетоном) умисно, незаконно, повторно, без мети збуту виготовив близько 30 мл наркотичного засобу "опій ацетильований", яке розподілив в 3 шприца і в кишені куртки переніс до місця свого тимчасового проживання, де зберігав, періодично вживаючи, до 7 год. 11 березня 2009 року, коли в ході обшуку було виявлено та вилучено макова солома масою 146 гр., опій ацетильований в шприці об'ємом 10 мл, заповненому до 3,5 мл, у шприці об'ємом 5 мл, заповненому до 1,0 мл канабіс (марихуана), масою 6,6 гр.
У березні 2009 року ОСОБА_1, маючи якості лідера та організатора, діючи умисно, із корисних спонукань, знаючи засоби і способи виготовлення та вживання наркотичних засобів, створив та очолив організовану групу, тобто стійке об’єднання, із 4 осіб, які спеціально організувалися для злочинної діяльності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, до участі у якій залучив ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3, спільно з якими у період часу з березня 2009 року по 11 червня 2009 року на території м. Марганець, займались злочинною діяльністю, пов’язаною з незаконним обігом наркотичних засобів.
ОСОБА_1 відповідно з планом злочинної діяльності, будучи обізнаним про злочинну діяльність інших учасників групи, розробив та узгодив з усіма членами групи плани злочинних дій; розподілив і узгодив з співучасниками функції кожного із учасників групи; приймав безпосередню участь у придбані наркотичних засобів, для чого у невстановлених слідством осіб придбав макову соломку у висушеному стані, медичні препарати і хімічні речовини, необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін"; приймав безпосередню участь у виготовлені і виробництві особливо небезпечних наркотичних засобів і психотропних речовин; створив матеріальну базу, що дозволила протягом тривалого часу здійснювати злочину діяльність з незаконного збуту особливо небезпечних наркотичних засобів і психотропних речовин; особисто на різних стадіях злочинної діяльності, зберігав з метою збуту, а також збував особливо небезпечні наркотичні засоби і психотропні речовини.
Всі учасники злочинної групи були ознайомлені з загальним планом скоєння злочинів і обізнані про свої ролі у злочинах та схвалили його. Згідно цього плану ОСОБА_1, виконуючи роль організатора групи, у невстановленому слідством місці повинен був за гроші купувати наркотичний засіб макову солому, медичні препарати і хімічні речовини, виготовляти особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", після чого передавати наркотичний засіб і психотропну речовину членам організованої ним злочинної групи і спільно з ними, збувати їх, шляхом продажу наркозалежним особам на території м. Марганець за ціною 25 грн за 1 мл особливо небезпечного наркотичного засобу "опій ацетильований" і 40 грн за 1 мл особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін".
ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3, згідно відведеної їм ролі виконавців в організованій групі, при вчиненні злочину повинні були самостійно шляхом оплатної реалізації за гроші, збувати наркотичний засіб "опій ацетильований", психотропний засіб первитин, яки їм мав давати ОСОБА_1, особам, що вживають даний наркотичний засіб і психотропну речовину. Виручені від продажу наркотичного засобу і психотропної речовини грошові кошти ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3 згодом передавали ОСОБА_1
ОСОБА_1, залежно від кількості збуту наркотичних засобів кожним учасником, встановлював винагороду. За кожні збуті ними 10 мл особливо небезпечного наркотичного засобу "опій ацетильований" і особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3 отримували по 2 мл особливо небезпечного наркотичного засобу "опій ацетильований" і особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" безкоштовно, для особистого вживання або ж подальшої реалізації та отримання грошової винагороди.
Так, ОСОБА_1, об'єднаний з членами групи єдиним умислом на незаконне придбання, виготовлення, зберігання і збут наркотичних засобів, в кінці березня 2009 року за невстановлених слідством обставин, у невстановленої особи придбав особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома" та необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини. Після цього, ОСОБА_1 за невстановлених слідством обставин, шляхом термічної обробки, особливо небезпечного наркотичного засобу "макова солома" незаконно виготовив особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 1,9 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставин, шляхом термічної обробки, з різних медичних препаратів і хімічних речовин, незаконно виготовив особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 1,8 мл. Вказаний наркотичний засіб і психотропну речовину, ОСОБА_1 незаконно зберігаючи при собі, переніс за місцем свого проживання до будинку АДРЕСА_1, де став незаконно зберігати, з метою збуту учасниками організованої ним групи.
31 березня 2009 року у ранковий час ОСОБА_1 за місцем свого проживання дав ОСОБА_5 рідину об'ємом 1,9 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" і рідину об'ємом 1,8 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 12 год. 25 хв. того ж дня ОСОБА_5, діючи як одна з учасників організованої злочинної групи, біля будинку 182 по вул. Київській у м. Марганець, умисно, з корисливих спонукань, незаконно збула ОСОБА_9 за 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 1,9 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 1,8 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку квітня 2009 року при невстановлених обставинах, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 1,9 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 1,6 мл. ОСОБА_1 виготовлений наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс у будинок АДРЕСА_1, де зберігав їх з метою збуту учасниками організованої ним групи.
3 квітня 2009 року у ранковий час ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_3 рідину об'ємом 1,9 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 1,6 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 12 год. 25 хв. того ж дня ОСОБА_3, діючи як один з учасників організованої злочинної групи, біля будинку 3 по вул. Бульварній у м. Марганець умисно, з корисливих спонукань, незаконно збув ОСОБА_10 за 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 1,9 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 1,6 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, при невстановлених обставинах, ОСОБА_1 шляхом термічної обробки, з особливо небезпечного наркотичного засобу "макова солома" виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій екстракційний", об'ємом 2,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 2,1 мл.
ОСОБА_1 виготовлений наркотичний засіб і особливо небезпечну психотропну речовину переніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту учасникам організованої ним групи.
10 квітня 2009 року в ранковий час ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_6 рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій екстракційний", рідину об'ємом 2,1 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 10 год. 20 хв. того ж дня ОСОБА_6, діючи як один з учасників організованої злочинної групи, біля будівлі залізничного вокзалу, розташованого на Привокзальній площі у м. Марганець, умисно, з корисливих спонукань, незаконно збув ОСОБА_11 за 130 грн. особливо небезпечний наркотичний засіб "опій екстракційний" обсягом 2,0 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 2,1 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку травня 2009 року за невстановлених обставин, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого в невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 2,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 2,0 мл. ОСОБА_1 виготовлений наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину переніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
19 травня 2009 року в ранковий час ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_3 рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 12 год. 00 хв. того ж дня ОСОБА_3, діючи як один з учасників організованої злочинної групи, на центральній алеї парку ім. Островського, що є місцем масового перебування громадян, розташованому по вул. 40 років Жовтня в м. Марганці, умисно, з корисливих побудженій, збув ОСОБА_10 за 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 2,0 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 2,0 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, в кінці травня 2009 року за невстановлених обставин, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 2,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 1,8 мл. ОСОБА_1 виготовлений наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
22 травня 2009 року у ранковий час ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_5 рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 1,8 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 12 год. 05 хв. того ж дня ОСОБА_5, діючи як один з учасників організованої злочинної групи, перебуваючи біля СШ № 10, що є місцем, призначеним для проведення навчальних та спортивних заходів, розташованої по вул. Бульварної у м. Марганець, умисно, з корисливих спонукань, збула ОСОБА_9 за 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 2,0 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 1,8 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, в кінці травня 2009 року за невстановлених обставин, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 2,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 2,0 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
25 травня 2009 року у ранковий час ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_6 рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
Близько 17 год. 05 хв. того ж дня ОСОБА_6, діючи як один з учасників організованої злочинної групи, біля будинку 141, розташованого по вул. Київській у м. Марганець, умисно, з корисливих спонукань, збув ОСОБА_11 за 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 2,0 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 2,0 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, в кінці травня 2009 року за невстановлених обставин, ОСОБА_1, діючи в складі організованої злочинної групи, згідно відведеної йому ролі, знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого в невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 2,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 при невстановлених слідством обставинах придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і при невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 2,0 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
27 травня 2009 ОСОБА_1 близько 19 год. 40 хв., здійснюючи злочин у складі організованої злочинної групи з корисливих спонукань, перебуваючи біля будинку АДРЕСА_1, збув ОСОБА_12 за оплату в сумі 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" об’ємом 2 мл, особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" об’ємом 2 мл.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку червня 2009 року при невстановлених обставинах, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін", різні медичні препарати та хімічні речовини, з яких за невстановлених слідством обставинах, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 9,0 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
10 червня 2009 року о 21 год. 30 хв. ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_5 рідину об'ємом 9,0 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту. В цей же день ОСОБА_5, здійснюючи злочин у складі організованої злочинної групи, діючи згідно відведеної їй ролі, перенесла за місцем свого проживання у АДРЕСА_3 вищевказану особливо небезпечну психотропну речовину, де зберігала з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 вранці ОСОБА_5, зберігаючи при собі особливо небезпечну психотропну речовину, незаконно перенесла до будинку 3, розташованому по вул. Бульварній у м. Марганець, де приблизно о 12 год. 55 хв. ОСОБА_5, діючи як член організованої злочинної групи, умисно, з корисливих спонукань, збула ОСОБА_9 за оплату в сумі 80 грн особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 2 мл, Особливо небезпечну психотропну речовину, що залишилася, об'ємом 7 мл, ОСОБА_5 продовжила незаконно зберігати при собі, з метою подальшого збуту.
Після цього, у той же день, ОСОБА_5 на прохання ОСОБА_9, біля "АТБ", розташованого в районі вул. Бульварної у м. Марганець зустрілася з членом організованої злочинної групи ОСОБА_3 і взяла у нього для подальшої реалізації особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 5,4 мл. Згодом, ОСОБА_5, діючи як член організованої злочинної групи, умисно, з корисливих спонукань, збула ОСОБА_9 за оплату в розмірі 50 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 2,0 мл. Особливо небезпечний наркотичний засіб, що залишився, об'ємом 3,4 мл продовжила незаконно зберігати при собі з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 року близько 14 год. біля будинку 1 по вул. Молодіжній у м. Марганець працівниками міліції затримано ОСОБА_5, у якої було виявлено та вилучено особливо небезпечну психотропну речовину, кустарно виготовлений препарат з ефедрину, псевдоефедрину, до складу якого входить первитин (метамфетамін), сліди непрореагувавшего ефедрину, псевдоефедрина, об'ємом 7 мл і опій ацетильований (віднесений до особливо небезпечного наркотичного засобу опій), об'ємом 3,4 мл, які ОСОБА_5 незаконно зберігала при собі, маючи умисел на їх незаконний збут, однак в силу незалежних від неї обставин не змогла довести спільний з ОСОБА_1 умисел до кінця, тому що була затримана працівниками міліції.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку червня 2009 року при невстановлених обставинах, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 10,9 мл. Крім цього, ОСОБА_1 за невстановлених слідством обставин придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і за невстановлених слідством обставин, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 9,0 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину переніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
10 червня 2009 року близько 23 год. ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_3 рідину об'ємом 10,9 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 9,0 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
В цей же день ОСОБА_3, здійснюючи злочин у складі організованої злочинної групи та діючи згідно відведеної йому ролі, переніс за місцем свого проживання у АДРЕСА_4 вищевказані наркотичний засіб і психотропну речовину з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 вранці ОСОБА_3, зберігаючи при собі особливо небезпечну психотропну речовину і наркотичний засіб, незаконно переніс до будинку 182 по вул. Київській у м. Марганець, де близько 10 год. 50 хв. 11 червня 2009 року ОСОБА_3, діючи в складі організованої злочинної групи, з корисливих спонукань і згідно відведеної йому ролі, збув ОСОБА_10 за оплату у сумі 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" об’ємом 2 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" об’ємом 2 мл. Решту особливо небезпечного наркотичного засобу, об'ємом 8,9 мл і особливо небезпечну психотропну речовину, об'ємом 7,0 мл. ОСОБА_3 продовжив незаконно зберігати при собі, з метою подальшого збуту.
У той же день, ОСОБА_3, перебуваючи біля "АТБ", розташованого в районі вул. Бульварної у м. Марганець, згідно з домовленістю передав члену організованої злочинної групи ОСОБА_5 особливо небезпечний наркотичний засіб опій "ацетильований" об’ємом 5,4 мл з метою подальшого збуту, а решту особливо небезпечного наркотичного засобу "опій ацетильований" об’ємом 3,5 мл, продовжив незаконно зберігати при собі, з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 року близько 14 год. 55 хв. біля будинку 147 по вул. Київській у м. Марганець працівниками міліції затримано ОСОБА_3, у якого було виявлено та вилучено два шприці з опієм ацетильованим (віднесений до особливо небезпечного наркотичного засобу опій), об'ємом 3,5 мл і особливо небезпечну психотропну речовину, кустарно виготовлений препарат з ефедрину, псевдоефедрина, до складу якого входить первитин (метамфетамін), сліди ефедрину, псевдоефедрину, об'ємом 7 мл, які ОСОБА_3 зберігав з метою збуту, однак в силу незалежних від нього обставини не зміг довести спільний з ОСОБА_1 умисел до кінця, тому що був затриманий працівниками міліції.
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку червня 2009 року при невстановлених обставинах, ОСОБА_1 знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома", з якого у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 3,8 мл. Крім цього, ОСОБА_1 за невстановлених слідством обставин придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини і шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 2,0 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину переніс до будинку АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 року близько 2 год. ОСОБА_1, за місцем свого проживання передав ОСОБА_6 рідину об'ємом 3,8 мл, що містить особливо - небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", рідину об'ємом 2,0 мл, що містить особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", з метою подальшого збуту.
В цей же день ОСОБА_6, здійснюючи злочин у складі організованої злочинної групи згідно відведеної йому ролі, переніс за місцем свого проживання у АДРЕСА_2 вищевказані наркотичний засіб і психотропну речовину, де залишив для подальшого зберігання наркотичний засіб "опій ацетильований", обсягом 1,8 мл, з метою подальшого збуту, а решту наркотичних засобів і психотропної речовини, став зберігати при собі, з метою збуту.
Після цього, 11 червня 2009 року близько 12 год. 55 хв. ОСОБА_6, діючи в складі організованої злочинної групи, з корисливих спонукань і згідно відведеної йому ролі, перебуваючи біля будинку АДРЕСА_1 умисно, з корисливих спонукань, збув ОСОБА_11 за оплату у сумі 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" обсягом 2,0 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" обсягом 2,0 мл.
11 червня 2009 близько 17 год. в ході проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 у АДРЕСА_2 працівники міліції виявили та вилучили одноразовий медичний шприц з опієм ацетильованим, об'ємом 1,8 мл, який ОСОБА_6 зберігав з метою збуту, однак в силу незалежних від нього обставини не зміг довести спільний з ОСОБА_1 умисел до кінця, так як був затриманий працівниками міліції.
Виручені від продажу наркотичного засобу і психотропної речовини грошові кошти ОСОБА_6, ОСОБА_3 і ОСОБА_5 згодом передавали ОСОБА_1
Продовжуючи дії, спрямовані на незаконні дії з наркотиками, на початку червня 2009 року при невстановлених обставинах, ОСОБА_1, діючи у складі організованої злочинної групи, згідно відведеної йому ролі, знову придбав з метою незаконного збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "макова солома" і прекурсор "ангідрид оцтової кислоти", з яких у невстановленому слідством місці незаконно виготовив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований", об'ємом 27,0 мл. Крім цього, ОСОБА_1 за невстановлених слідством обставин придбав необхідні для виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини первитин "метамфетамін" різні медичні препарати та хімічні речовини, і за невстановлених слідством обставин, шляхом термічної обробки, виготовив з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін", об'ємом 31,5 мл. ОСОБА_1 виготовлені наркотичний засіб і небезпечну психотропну речовину приніс у будинок АДРЕСА_1, де зберігав його з метою подальшого збуту.
11 червня 2009 ОСОБА_1 близько 12 год. 25 хв., здійснюючи злочин у складі організованої злочинної групи з корисливих спонукань, перебуваючи біля будинку АДРЕСА_1 збув ОСОБА_12 за оплату в сумі 130 грн особливо небезпечний наркотичний засіб "опій ацетильований" об’ємом 2 мл і особливо небезпечну психотропну речовину первитин "метамфетамін" об’ємом 2 мл. Решту після збуту, особливо небезпечного наркотичного засобу "опій ацетильований" об’ємом 25,0 мл, що міститься у двох шприцах об’ємом 17,0 мл і 8,0 мл, а також особливо небезпечну психотропну речовину первитин (метамфетамін) об’ємом 29,5 мл, що міститься у флаконі і шприці об’ємом 28,0 мл і 1,5 мл, ОСОБА_1, продовжив зберігати за місцем свого проживання у будинку АДРЕСА_1 з метою збуту.
11 червня 2009 близько 13 год. ОСОБА_1 взяв, що раніше незаконно виготовив та зберігав з метою збуту, особливо небезпечну психотропну речовину первитин (метамфетамін), що містилася у флаконі і одноразовому шприці, у кількості 28,0 мл і 1,5 мл відповідно, які поклав у сумку, що належала його дружині ОСОБА_13, яка не знала про його злочинні наміри, після чого повторно незаконно перевіз вищевказану особливо небезпечну психотропну речовину на автомобілі ВАЗ-2106, державний номер НОМЕР_1 до будинку 14 по вул. Парковій у м. Марганець, де близько 13 год. 10 хв. працівниками міліції була затримана ОСОБА_13, у якої в сумці виявлені і вилучені належні ОСОБА_1 флакон і шприц з особливо небезпечною психотропною речовиною, кустарно виготовлений препарат з ефедрину, псевдоефедрину, до складу якого входить первитин (метамфетамін), сліди не прореагувавшего ефедрину, псевдоефедрину, об'ємом 28 мл, що є великим розміром, які ОСОБА_1, зберігав і перевозив з метою збуту.
Після цього, 11 червня 2009 року близько 15 год. 20 хв. працівники міліції в ході обшуку виявили та вилучили 3 одноразових шприці з опієм ацетильованим (віднесений до особливо небезпечного наркотичного засобу опій), об'ємом 17 мл і 8 мл, прекурсор "ангідрид оцтової кислоти".
9 червня 2009 року близько 21 год. ОСОБА_5, перебуваючи на території залізничного вокзалу, розташованого у м. Марганець, маючи умисел на незаконне придбання і зберігання прекурсору, з метою його використання для виготовлення наркотичного засобу опій ацетильований, у невстановленої слідством особи за 8 грн, придбала прекурсор "ангідрид оцтової кислоти", що знаходиться в одноразовому шприці, об'ємом 0,7 мл.
Після цього, ОСОБА_5 незаконно зберігаючи при собі вищевказаний прекурсор перенесла його за місцем свого проживання до АДРЕСА_3, де стала незаконно його зберігати, з метою подальшого використання для виготовлення наркотичного засобу, опій ацетильований.
11 червня 2011 року близько 14 год. біля будинку 1 по вул. Молодіжній у м. Марганці працівниками міліції була затримана ОСОБА_5, у якої був виявлений та вилучений прекурсор "ангідрид оцтової кислоти", що знаходиться в одноразовому шприці, об'ємом 0,7 мл.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2011 року вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 22 березня 2011 року щодо засуджених ОСОБА_1, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_3 залишено без зміни.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_2 просить судові рішення щодо засудженого ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд. В обґрунтування своєї скарги посилається на те, що докази у справі здобуті незаконним шляхом, оскільки оперативні закупівлі наркотичних засобів і психотропних речовин проводились приватними особами, яким заборонено проводити оперативно-розшукову діяльність. У матеріалах справи відсутні відповідні постанови про дозвіл на зняття інформації з каналів зв’язку. Показання понятих є неправдивими, поняті ОСОБА_14 та ОСОБА_15 є колишніми наркозалежними, ОСОБА_15 раніше брав участь при проведенні обшуків по іншій справі. Вказане свідчить про зацікавленість понятих у справі. А тому протоколи оперативних закупівель, носії інформації про зняття інформації з мобільних телефонів засуджених, протоколи огляду цієї інформації, протоколи огляду ОСОБА_13, домоволодіння у якому проживає ОСОБА_1, є матеріалами здобутими незаконним способом та не можуть використовуватися як докази у кримінальній справі. На думку скаржника, обвинувачення ОСОБА_1 побудовано на припущеннях, а доказів участі останнього у збуті наркотичних засобів немає. Крім того вважає, що в справі немає доказів вчинення злочину ОСОБА_1 в складі організованої групи.
Засуджений ОСОБА_3 у поданій ним касаційній скарзі просить судові рішення щодо нього скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд. Аргументує свою вимогу тим, що в основу вироку покладено докази, здобуті незаконним шляхом, працівники міліції на досудовому слідстві на нього психологічно тиснули, у справі не допитані всі свідки. Суд не взяв до уваги його показання та неправильно кваліфікував його дії, які належало кваліфікувати за ч. 2 ст. 307 КК України. Під час розгляду справи в апеляційному суді не був присутнім його захисник.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення касаційних скарг та вважав прийняті у справі судові рішення законними і обґрунтованими, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає, що касаційні скарги захисника ОСОБА_2 та засудженого ОСОБА_3 задоволенню не підлягають з таких підстав.
Висновки суду про доведеність винуватості засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_3 у злочинах, за які їх засуджено, відповідають фактичним обставинам справи і ґрунтуються на наведених у вироку доказах, які судом належно досліджені та оцінені.
Захисник ОСОБА_2 у касаційній скарзі заперечує доведеність винуватості засудженого ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, у складі організованої групи за ч. 3 ст. 307 КК України.
У той час, коли засуджений ОСОБА_3 у касаційній скарзі зазначає, що він збував наркотичні засоби, але не з ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_6, а з іншими особами.
Відповідно до ч. 3 ст. 398 КПК України, при вирішенні питань про наявність підстав для зміни або скасування судового рішення суд касаційної інстанції має керуватися ст. ст. 370- 372 КПК України. Згідно змісту зазначеної норми закону підставами для зміни або скасування судових рішень в касаційному порядку є лише істотні порушення вимог кримінально-процесуального закону, неправильне застосування кримінально закону та невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості злочину та особі засудженого.
Як вбачається зі змісту касаційних скарг захисника ОСОБА_1 та засудженого ОСОБА_3, вони, оскаржуючи судові рішення, послалися на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, однобічність та неповноту досудового та судового слідства, визначення яких дано у ст. ст. 368, 369 КПК України, тоді як перевірка цих обставин до повноважень касаційного суду законом не віднесена .
Разом з тим, як видно з матеріалів справи винуватість засуджених ОСОБА_1 і ОСОБА_3 у вчиненні злочинів за якими їх засуджено підтверджується такими доказами.
Самі засуджені ОСОБА_1 та ОСОБА_3 визнавали, що вони вживали наркотичні засоби та психотропні речовини. Згідно їх показань у суді, вони один одного та засуджених ОСОБА_5 і ОСОБА_6 знають тривалий час, підтримують стосунки. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у судовому засіданні також показали, що вживають наркотичні засоби, як і ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (т. 9 а.с. 219зв.-239).
На досудовому слідстві ОСОБА_3 показав, що ОСОБА_1 виготовляв наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин з метою збуту та запропонував йому за плату у виді частки від продажу та дози наркотичного засобу опій та психотропної речовини первитин збувати наркотики для особистого вживання. На що ОСОБА_3 погодився та збував наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин. Разом з ОСОБА_1 збували наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин ОСОБА_6 і ОСОБА_5 по такій самій схемі. Наркотики отримували за місцем проживання ОСОБА_1, де вони всі зустрічалися. (т. 2 а.с.104-106, 107-111, т. 3 а.с. 183-191)
ОСОБА_5 на досудовому слідстві дала аналогічні показання щодо виготовлення ОСОБА_1, збуту ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_6 та нею наркотичного засобу опій та психотропної речовини первитин. У тому числі показала, що саме ОСОБА_1 запропонував їй разом з ним продавати наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин, які той виготовляв. ОСОБА_3 і ОСОБА_6 завжди були поруч з нею при продажу наркотичного засобу опій та психотропної речовини первитин для того, щоб допомогти у випадку нападу наркоманів. (т. 1 а.с. 186-190, 218, т. 2 а.с. 107-111, т. 3 а.с. 192-200). ОСОБА_6 теж показав, що ОСОБА_1 виготовляв наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин, які продавав з ОСОБА_3 і ОСОБА_5. А на очній ставці з ОСОБА_1 ОСОБА_6 показав, що разом з ОСОБА_1 купував наркотичні засоби (т. 3 а.с. 5-7, 201-208, т. 11 а.с. 49-52, 72-74).
При цьому ОСОБА_1, будучи допитаним в якості підозрюваного та обвинуваченого, показав, що вживав наркотичний засіб опій та психотропну речовину первитин, які сам виготовляв. З ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_5 знайомий та підтримує з ними стосунки, знає їх як наркоманів (т. 3 а.с. 157-159, 227-230, т. 11 а.с. 40-43, 56-57).
Суд обґрунтовано взяв до уваги зазначені показання засуджених на досудовому слідстві, оскільки вони послідовні та узгоджуються між собою і підтверджуються іншими зібраними у справі доказами, а саме: протоколами огляду закупника і грошових купюр, протоколами оперативних закупок у ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_6 і ОСОБА_5 наркотичного засобу опій та психотропної речовини первитин, у яких зафіксовано збут засудженими наркотичного засобу опій і психотропної речовини первитин, показаннями свідків ОСОБА_12, ОСОБА_9, які брали участь в оперативній закупівлі в якості закупників під прізвищами ОСОБА_12 і ОСОБА_11, ОСОБА_9 і ОСОБА_10 відповідно, та показали, що саме ОСОБА_1 та ОСОБА_3 збули їм наркотичний засіб опій і психотропну речовину первитин. Показаннями свідків ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_4, ОСОБА_17, ОСОБА_16, ОСОБА_7, ОСОБА_8, що брали участь в оперативній закупівлі в якості понятих та показали, що їх працівники міліції запросили бути присутніми в якості понятих при оперативній закупівлі наркотичного засобу і психотропної речовини, протоколи оперативних закупівель правильні та вони на власні очі бачили як ОСОБА_1 та ОСОБА_3 передавали наркотичні засоби та психотропну речовину закупникам; закупники безпосередньо перед оперативною закупівлею оглядались, психотропних речовин, наркотичних засобів, грошей, інших сторонніх предметів у них не було виявлено; після закупівлі у закупників працівниками міліції у присутності понятих було виявлено шприци з наркотичними засобами та психотропними речовинами. (т. 2 а.с. 29-31, 39-40, 44-47, 67-69, 112-117, т. 3 а.с. 39-42, 50-58, 89-91, 99-100, 104-107, т. 8 а.с. 134-137, 168-170, т. 9 а.с. 69-210).
Згідно з висновків експертів від 10 червня 2009 року № 70/10/1774, 18 липня 2009 року № 70/10/1977 речовини, що були виявлені в ході оперативних закупівель у ОСОБА_1, ОСОБА_3 та вилучені у останніх – це особливо небезпечний наркотичний засіб опій та особливо небезпечна психотропна речовина первитин (метамфетамін) тощо (т. 2 а.с. 38, 76-77, 89-91, т. 3 а.с. 48, 76-78, 94-95, т. 4 а.с. 2-12).
А також протоколами обшуку за місцем проживання ОСОБА_1, у ході якого було виявлено згідно висновку експерта від 12 червня 2009 року № 4051 особливо небезпечний наркотичний засіб опій, особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс (марихуана), ангідрид оцтової кислоти та грошові купюри, які видавалися закупникам при проведенні оперативної закупівлі (т. 3 а.с. 41, 90, 111-116).
Таким чином, оскільки, ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_5, попередньо зорганізувалися у стійке обєднання для вчинення злочинів, об’єднаних єдиним планом, діяли спільно у групі з чітким розподілом функцій учасників групи щодо збуту наркотичних засобів, психотропних речовин, спрямованих на досягнення цього плану, то суд прийшов до правильного висновку про кваліфікацію дій засуджених як вчинення ними злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин організованою групою.
Відтак дії засуджених ОСОБА_1 за ч. 3 ст. 307, ч. 1 ст. 311 КК України і ОСОБА_3 за ч. 3 ст. 307 КК України кваліфіковані правильно.
При цьому доводи касаційних скарг про недопустимість доказів, неспроможні.
Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" від 18 лютого 1992 року оперативна розшукова діяльність здійснюється оперативними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України – кримінальною, транспортною та спеціальною міліцією, спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю, підрозділами внутрішньої безпеки, судовою міліцією.
Відповідно до п. п. 2, 9 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" оперативним підрозділам для виконання завдань оперативно-розшукової діяльності при наявності передбачених ст. 6 цього Закону підстав надається право проводити контрольну та оперативну закупівлю та постачання товарів, предметів та речовин, у тому числі заборонених для обігу, у фізичних та юридичних осіб незалежно від форм власності з метою виявлення та документування фактів протиправних діянь; знімати інформацію з каналів зв’язку, застосовувати інші технічні засоби отримання інформації.
За змістом ч. 3 ст. 11 цього Закону до виконання оперативно-розшукових заходів можуть бути залучені особи, крім медичних працівників, священнослужителів, адвокатів, якщо особа, щодо якої вони мають здійснювати оперативно-розшукові заходи, є їх пацієнтом.
Як видно з матеріалів справи, вказані норми кримінального закону досудовим слідством дотримані.
Так, наявні у матеріалах справи постанови начальника Марганецького МВ ГУМВС України в Дніпропетровській області про проведення оперативної закупівлі від 27 квітня 2009 року та 2 червня 2009 року, санкціоновані заступником прокурора Дніпропетровської області, якими постановлено для отримання доказів злочинної діяльності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, провести оперативну закупівлю наркотичного засобу опій на суму 50 грн і психотропної речовини первитин на суму 80 грн у ОСОБА_1 і ОСОБА_3, без затримання останніх (т. 2 а.с. 28, 66 т. 3 а.с. 39, 88).
Протоколи огляду покупця і грошових купюр від 19 травня 2009 року, 27 травня 2009 року, 11 червня 2009 року, протоколи оперативної закупівлі від 19 травня 2009 року, 27 травня 2009 року, 11 червня 2009 року є належними, підписані закупниками та понятими без зауважень (т. 2 а.с. 29-31, 67-69, т. 3 а.с. 40-42, 89-91).
При цьому, як зазначалося вище, безпосередньо перед оперативною закупівлею, а також відразу після вказаної слідчої дії, грошові купюри і закупники оглядалися.
Оперативні закупівлі проводилися працівниками Марганецького МВ ГУМВС України в Дніпровській області та до участі в оперативних закупівлях було залучено осіб, що не є працівниками міліції. Ці особи, які брали участь в оперативній закупівлі є належними особами, оскільки Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) , як на це посилаються автори касаційних скарг, не містить заборони залучати до участі в оперативній закупівлі осіб, які не є гласними або негласними штатними працівниками міліції.
Крім того, доводи про неналежність протоколу обшуку домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_1, також неспроможні.
Обшук у домоволодінні за місцем проживання ОСОБА_1 проведено за поданням слідчого про обшук на території домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_1 у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1, яке погоджене заступником прокурора Дніпропетровської області та постанови судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 9 червня 2009 року (т. 3 а.с. 67-68, 110). За результатами обшуку вказаного домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_1 складено відповідний протокол обшуку від 11 червня 2009 року, що підписаний понятими без жодних зауважень (т. 3 а.с. 111-112).
До того ж за заявою ОСОБА_1 про те, що грошові кошти під час обшуку були йому підкинуті, Марганецьким міським судом ухвалено постанову від 28 січня 2011 року, якою прокурору м. Марганець було доручено перевірити факт поміщення грошових коштів за місцем проживання ОСОБА_1 по АДРЕСА_1. За результатами даної перевірки заявлені ОСОБА_1 обставини не підтвердилися та старшим помічником прокурора м. Марганець 15 березня 2011 року було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за ст. 365 КК України відносно слідчого та працівників міліції за відсутністю складу злочину (відмовний матеріал № 15-11).
Тверджень скаржників про незаконність зняття інформації з каналів зв’язку через відсутність у матеріалах справи постанов голови апеляційного суду або його заступника про дозвіл зняття інформації з каналів зв’язку є надуманими.
Постанови про зняття інформації з каналів зв’язку не можуть бути долучені до матеріалів справи, оскільки винесені в рамках оперативно-розшукової діяльності та згідно з Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність" від 18 лютого 1992 року (2135-12) зі змінами не можуть бути розголошені.
Зняття інформації з каналів зв’язку в цій справі проведено відповідно до чинного законодавства України та відповідно до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) , наказу МВС України № 587 дск від 6 листопада 2008 року "Про затвердження Порядку розсекречення матеріальних носіїв секретної інформації, добутої під час здійснення оперативно-технічних заходів, та передачі їх для використання як джерел доказів у кримінальному судочинстві. Відповідно вказаних нормативно-правових актів та на підставі дозволу № 3136 від 7 серпня 2009 року за підписом т.в.о. Міністра внутрішніх справ України про легалізацію матеріалів оперативно-технічних заходів відносно ОСОБА_1, дозволів № ШТ № 3025 і № ШТ 3026 від 8 липня 2009 року за підписом заступника Міністра внутрішніх справ України про легалізацію матеріалів оперативно-технічних заходів відносно ОСОБА_5 і ОСОБА_3 оптичні носії з аудіо-інформацією та аудіо-відеоінформацією долучені до справи в якості доказів, про що у матеріалах справи є відповідні листи про їх направлення (т. 4 а.с. 232, т. 5 а.с. 123, 128).
На підставі вказаних носіїв інформації складено протоколи огляду і прослуховування уадіозаписів та відеозапису, які підписані понятими без жодних зауважень (т. 4 а.с. 233-246, т. 5 а.с. 1-41, 124-126, 129-130).
Крім того, з наданої прокурором у суді касаційної інстанції та долученої до справи довідки прокуратури Дніпропетровської області № 09 – 1 – 247 від 29 лютого 2012 року вбачається, що дозвіл на проведення оперативно – технічних заходів, матеріали яких використано у кримінальній справі № 70091077 по обвинуваченню ОСОБА_1 та інших за ч. 3 ст. 307 КК України, надано постановою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 квітня 2009 року.
Обмеженість даної інформації зумовлено вимогами Закону України "Про державну таємницю" (3855-12) , оскільки вказане рішення суду має гриф обмеженого доступу.
До того ж, клопотання засудженого ОСОБА_1 та його захисника про надання їм для ознайомлення постанов про зняття інформації з каналів зв’язку розглянуті слідчим у справі, яким винесені мотивовані постанови про відмову у задоволенні цих клопотань (т. 5 а.с. 76, 78).
Посилання захисника ОСОБА_2 про те, що при розслідуванні справи в якості понятих брали участь особи, які вже були понятими по інший справі, теж неспроможні, оскільки кримінально-процесуальний закон не встановлює заборони на участь у слідчих діях, осіб, які вже брали участь у слідчих діях в інший справі. Підстав не довіряти показанням понятих у судовому засіданні не встановлено.
Таким чином всі докази у справі, у тому числі протоколи оперативних закупівель, носії інформації, знятої з мобільних телефонів засуджених, протоколи огляду цієї інформації, протоколи огляду ОСОБА_13, домоволодіння у якому проживає ОСОБА_1 здобуті законним шляхом та є належними та допустимими доказами, які дослідженні та оцінені судом.
Твердження засудженого ОСОБА_3 про застосування до нього психологічного тиску з боку працівників міліції теж надумані.
Так, судом першої інстанції винесено постанову від 18 листопада 2010 року, у якій прокурору Дніпропетровської області доручено перевірити факт морального впливу на ОСОБА_3 у період досудового слідства. За результатами цієї перевірки не встановлено вчинення працівниками неправомірних дій щодо ОСОБА_3 та постановою прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області від 10 лютого 2011 року в порушенні кримінальної справи відносно працівників міліції за фактом перевищення службових повноважень за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 365 КК України, відмовлено. (т. 8 а.с. 198, 9 а.с. 28-29, 30-33).
Таким чином, ураховуючи наведене, колегія суддів приходить до висновку, що істотних порушень кримінального та кримінально-процесуального закону на досудовому слідстві та в суді першої інстанції, порушення прав на захист засуджених ОСОБА_1 і ОСОБА_3 не допущено. Досудове і судове слідства у даній кримінальній справі проведено з дотриманням вимог кримінально-процесуального закону, всебічно, об’єктивно та повно, здобуті докази винуватості засуджених ОСОБА_1 і ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованих їм злочинів є належними та допустимими.
Апеляційним судом справа розглянута у відповідності з вимогами ст. 377 КПК України. На доводи апеляцій засуджених та захисника ОСОБА_2, що аналогічні до касаційних вимог останнього і засудженого ОСОБА_3, надані обґрунтовані відповіді з зазначенням підстав, через які апеляції визнано необґрунтованими.
Доводи засудженого ОСОБА_3 про те, що його не забезпечено захисником під час апеляційного розгляду справи безпідставні, оскільки участь захисника при апеляційному розгляді справи не є обов’язковою, ОСОБА_3 відповідного клопотання не заявляв, а в апеляції прокурора питання про погіршення становища засуджених не ставилося.
Що стосується посилання захисника ОСОБА_2 в інтересах свідка ОСОБА_13 стосовно залишення судом її заяви про виключення майна з опису без руху (т. 8 а.с. 1-2, 9), то воно не може бути розглянуто касаційним судом з тих підстав, що ОСОБА_2 не є представником ОСОБА_13, бо він є захисником засудженого ОСОБА_1.
Покарання призначено засудженим ОСОБА_1 та ОСОБА_3 відповідно до вимог ст. 65 КК України, є справедливим, необхідним й достатнім для їх виправлення та попередження вчинення ними нових злочинів.
Перевіривши матеріали справи, колегія суддів не вбачає неправильного застосування кримінального закону та істотних порушень норм кримінально-процесуального закону, як про це автори наполягають у своїх касаційних скаргах, і які б потягнули зміну чи скасування вироку суду першої інстанції та ухвали апеляційної інстанції, у тому числі й направлення справи на нове розслідування.
З уваги на таке, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення касаційних скарг захисника засудженого ОСОБА_1 – ОСОБА_2 та засудженого ОСОБА_3
На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів.
у х в а л и л а :
вирок Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 22 березня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2011 року щодо засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_3 залишити без зміни, а касаційну скаргу захисника засудженого ОСОБА_1 – ОСОБА_2 та засудженого ОСОБА_3 – без задоволення.
С у д д і: В.І. Орлянська І.Г.Тельнікова М.М. Лагнюк