ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Вільгушинського М.Й.,
суддів: Крижановського В.Я., Дембовського С.Г.,
за участю прокурора Опанасюка О.В.,
розглянула у судовому засіданні 01 березня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора м. Севастополя на вирок Гагарінського районного суду м. Севастополя від 01 вересня 2011року, яким засуджено
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого,
за ч. 1 ст. 119 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 3 місяці;
за ч. 1 ст. 186 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки 5 місяців.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно ОСОБА_1 призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3роки 3місяці.
На підставі пункту «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011році» від 08 липня 2011 року ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 3 місяці.
В апеляційному порядку вирок не переглядався.
ОСОБА_1 визнано винним і засуджено за злочини, вчинені ним за таких обставин.
25 травня 2011 року о 15 год. 30 хв. ОСОБА_1, знаходячись у дворі будинку АДРЕСА_1, під час конфлікту з ОСОБА_2 на ґрунті раптово виниклих неприязнених відносин, з метою спричинення тілесних ушкоджень наніс останньому один удар кулаком в обличчя, внаслідок чого спричинив ОСОБА_2 тілесні ушкодження у вигляді крововиливу віка лівого ока, крововиливи у слизисту оболонку нижньої губи зліва.
Від нанесеного ОСОБА_1 удару ОСОБА_2 впав, вдарившись головою об асфальтовану поверхню дороги, отримавши при цьому тяжкі тілесні ушкодження, від яких помер.
Крім того, в цей же день о 15 год. 35 хв. ОСОБА_1, діючи умисно, з корисливих спонукань, помітивши гроші в кармані потерпілого, усвідомлюючи, що останній не може чинити будь-якого опору, усвідомлюючи відкритий характер своїх дій, відкрито викрав у ОСОБА_2 гроші у розмірі 300 грн.
У касаційній скарзі прокурор просив скасувати вирок районного суду, а провадження у справі закрити, звільнивши ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності на підставі пункту «є» ст. 1, ст. 6 Закону України «Про амністію у 2011 році» від 08 липня 2011 року. Обґрунтував своє прохання тим, що суд неправильно застосував кримінальний закон, оскільки він не мав права звільняти особу від покарання, а повинен був звільнити від кримінальної відповідальності і закрити провадження у справі, незалежно від того, на якій стадії судового розгляду були виявлені підстави для застосування амністії.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який підтримав касаційну скаргу заступника прокурора м. Севастополя, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.
Статтею 6 Закону України «Про амністію у 2011 році» встановлено, що звільненню від кримінальної відповідальності підлягають особи, які підпадають під дію статті 1 цього Закону, кримінальні справи стосовно яких не розглянуті судами про злочини, вчинені до набрання чинності цим Законом (3680-17) .
Так, ОСОБА_1 вчинив злочини до набрання чинності Законом України «Про застосування амністії у 2011 році» від 08 липня 2011 року (3680-17) . На час постановлення вироку цей нормативно-правовий акт набув законної сили, а тому положення статті 6 щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі підлягали застосуванню.
До того ж, в матеріалах справи міститься заява від ОСОБА_1 про застосування до нього положень акту амністії, про що також наголосив в судовому засіданні він та його захисник.
За таких обставин, суд встановивши підстави для застосування щодо ОСОБА_1 акту амністії повинен був звільнити його від кримінальної відповідальності за вчинені ним злочини, а не від призначеного покарання.
На підставі наведеного, вирок районного суду щодо ОСОБА_1 підлягає скасуванню, а провадження у справі закриттю.
Враховуючи викладене та керуючись статями 394 - 396 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу заступника прокурора м. Севастополя задовольнити.
Вирок Гагарінського районного суду м. Севастополя від 01 вересня 2011року щодо ОСОБА_1 скасувати.
На підставі пункту «є» ст. 1, ст. 6 Закону України «Про амністію у 2011році» від 08 липня 2011 року звільнити ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності, а провадження у справі закрити.
Судді:
М.Й. Вільгушинський
В.Я. Крижановський
С.Г. Дембовський