Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 липня 2014 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пойди М.Ф.,
суддів Квасневської Н.Д., Бех М.О.,
за участю прокурора Міщенко Т.М.
розглянула у судовому засіданні кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 31 жовтня 2013 року щодо нього.
Вироком Соснівського районного суду м. Черкаси від 31 жовтня 2013 року засуджено
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого:
- ч. 2 ст. 186 КК України на 4 роки позбавлення волі;
- ч. 2 ст. 187 КК України на 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю;
- ч. 1 ст. 304 КК України на 3 роки позбавлення волі.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України ОСОБА_1 визначене покарання у виді 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його особистою власністю.
Цим же вироком засуджено ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, кожного за ч. 2 ст. 186 та ч. 2 ст. 187 КК України, щодо яких вирок в касаційному порядку не оскаржується.
У справі вирішено цивільні позови та долю речових доказів.
В апеляційному порядку справа не переглядалась.
За вироком суду ОСОБА_1 засуджений за те, що він 16 квітня 2009 року приблизно о 05-00 год., за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, в парку Хіміків на вул. Енгельса в м. Черкаси, вчинив розбійний напад, під час якого погрожував потерпілому ОСОБА_5 предметом, який видав за ніж, приставивши його до шиї потерпілого, та заволодів його майном вартістю 200 грн., а невстановлена особа, скориставшись тим, що потерпілий не чинить опір, заволоділа майном потерпілого на суму 250 грн., внаслідок чого останньому заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму 450 грн.
14 червня 2009 року, ОСОБА_1, будучи особою, яка раніше вчинили розбій, приблизно о 03-30 год., біля приміщення "Обласної державної адміністрації", що на вул. Лазарєва, 9 в м. Черкаси, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вчинив розбійний напад, під час якого приставив ніж до шиї ОСОБА_8 та погрожував застосуванням насильства, небезпечного для життя та здоров'я, внаслідок чого засуджені заволоділи майном потерпілого на загальну суму 1050 грн.
26 травня 2009 року близько 05-30 год., ОСОБА_1, перебуваючи на алеї по бульвару Шевченка в м. Черкаси, неподалік супермаркету "Сільпо", діючи повторно, за попередньою змовою з ОСОБА_2 і невстановленими особами, з метою пограбування, застосували до потерпілого ОСОБА_9 насильство, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, та відкрито викрали у нього майно, що належить ОСОБА_10, спричинивши останньому матеріальну шкоду на загальну суму 716 грн.
10 червня 2009 року близько 23-00 год., ОСОБА_1, знаходячись біля входу в під'їзд № 2 будинку № 149/1, що по вул. Орджонікідзе в м. Черкаси, діючи повторно, з метою відкритого викрадення чужого майна, застосував до ОСОБА_11 насильство, що не є небезпечним для життя чи здоров'я, та відкрито заволодів майном ОСОБА_11, спричинивши останньому фізичний біль, та заволодів його майном на загальну суму 628 грн. 70 коп.
13 червня 2009 року близько 23-00 год., ОСОБА_1, за попередньою змовою із ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_2, знаходячись в дворі буд. № 307, що по вул. Шевченка в м. Черкаси, застосували щодо ОСОБА_12 насильство, що не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, та відкрито заволоділи його майном на загальну суму 130 грн.
14 червня 2009 року близько 01-00 год., ОСОБА_1, знаходячись біля магазину "Київський", що по вул. Шевченка 235 в м. Черкаси, повторно, відкрито заволодів майном гр. ОСОБА_13 на суму 257 грн.
13 червня 2009 року, близько 22-00 год., перебуваючи за місцем проживання за адресою АДРЕСА_1, усвідомлюючи, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 є неповнолітнім, шляхом вмовляння та обіцянки винагороди, отриманої від злочинних дій, використовуючи свій авторитет, спонукав його до участі у вчиненні низки злочинів, чим втягнув неповнолітнього у злочинну діяльність.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 порушує питання про зміну вироку щодо нього в частині призначеного покарання. Посилається на невідповідність обраного покарання тяжкості вчинених злочинів та його особі внаслідок суворості. Вважає, що суд повною мірою не врахував обставини, що пом'якшують покарання, та просить пом'якшити йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, яка вважала, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з таких підстав.
Висновок суду про доведеність винності ОСОБА_1 у вчиненні злочинів та правильність кваліфікації його дій не оспорюються в касаційній скарзі.
Призначаючи ОСОБА_1 покарання, суд взяв до уваги ступінь тяжкості вчинених злочинів, дані про особу засудженого, обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання, а саме те, що ОСОБА_1 визнав свою вину, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочинів, позитивно характеризується, урахував суд і активну роль засудженого у вчиненні злочинів, та призначив мінімальне покарання, передбачене санкціями статей, за якими засуджено ОСОБА_1 Призначене покарання відповідає вимогам ст. 65 КК України та є необхідним для виправлення засудженого та попередження нових злочинів. Підстав для пом'якшення призначеного покарання із застосуванням ст. 69 КК України колегія суддів не вбачає.
За наведених обставин, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга ОСОБА_1 задоволенню не підлягає.
Керуючись статтями 394- 396, 398 Кримінально-процесуального кодексу України від 28 грудня 1960 року та пунктами 11, 15 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України від 13 квітня 2012 (4651-17) року, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
Вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 31 жовтня 2013 року щодо ОСОБА_1 залишити без зміни.
С у д д і :
М.Ф. Пойда
Н.Д. Квасневська
М.О. Бех