Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого - судді Шибко Л.В., суддів Британчука В.В., Солодкова А.А., при секретарі судового засідання Петрику В.В.,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 22 липня 2014 року кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013010210000078 за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_5 на вирок Апеляційного суду Вінницької області від 3 березня 2014 року.
Вироком Літинського районного суду Вінницької області від 28 листопада 2013 року
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, уродженця с. Жовтень, Ширяївського району, Одеської області, проживаючого в АДРЕСА_1, раніше не судимого, засуджено за ч. 2 ст. 186 КК України на 4 роки позбавлення волі.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнено від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 роки та покладенням на нього певних обов'язків.
Вироком Апеляційного суду Вінницької області від 3 березня 2014 року вирок місцевого суду, в частині призначеного засудженому ОСОБА_5 покарання, скасовано. Постановлено свій вирок, яким ОСОБА_5 засуджено за ч. 2 ст. 186 КК України на 4 роки позбавлення волі. В іншій частині вирок залишено без зміни.
Цим же вироком засуджений ОСОБА_6, судове рішення щодо якого не оскаржується.
кримінальне провадження розглянуто за участю:
прокурора Кравченко Є.С.
У касаційній скарзі засуджений не оспорюючи доведеності винуватості та правильності кваліфікації дій, просить вирок апеляційного суду скасувати, а вирок місцевого суду залишити без зміни, посилаючись при цьому на позитивні дані про свою особу, матеріальне та сімейне становище, які, на думку скаржника, пом'якшують покарання.
За вироком суду ОСОБА_5 визнано винним у тому, що він 11 лютого 2013 року, приблизно о 1 годині за попередньою змовою з ОСОБА_7 та ОСОБА_6 відкрито викрали майно з ринку сувенірних товарів, що розташований на АДРЕСА_2, чим заподіяли приватному підприємцю ОСОБА_8 матеріальної шкоди на загальну суму 20970 гривень, а потерпілій ОСОБА_9 на суму 3 000 тисячі гривень.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який заперечує проти задоволення скарги, перевіривши матеріали кримінального провадження, та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Подія злочину, доведеність винуватості ОСОБА_5 в його вчиненні, кримінально-правова оцінка діяння за ч. 2 ст. 186 КК відповідно до вимог ст. 433 КПК колегією суддів не перевіряється, оскільки законність та обґрунтованість вироку в цій частині не оскаржується.
Доводи засудженого про суворість призначеного покарання та про можливість звільнення від його відбування з випробуванням на підставі ст. 75 КК, на думку колегії суддів, є безпідставними, тому що покарання відповідає вимогам ст. 65 КК, вчиненому й особі засудженого.
Апеляційний суд при цьому врахував усі пом'якшуючі покарання обставини та дані про особу засудженого, що позитивно його характеризують і підтверджуються матеріалами справи, з якими засуджений пов'язує свої касаційні вимоги, адже призначив покарання у мінімальному розмірі за санкцією ч. 2 ст. 186 КК.
При цьому, суд правильно врахував ступінь тяжкості вчиненого ОСОБА_5 злочину (тяжкий).
За таких обставин слід визнати, що призначене ОСОБА_5 покарання є справедливим, необхідним та достатнім для виправлення засудженого й попередження нових злочинів, а підстав вважати призначене ОСОБА_5 покарання явно несправедливим через його суворість, про що зазначає засуджений у касаційній скарзі, не вбачається, як і не вбачається підстав для пом'якшення покарання чи звільнення від його відбування.
З огляду на наведене касаційна скарга задоволенню не підлягає.
Разом з тим, колегія суддів вважає необхідним на підставі ч. 2 ст. 433 КПК України виключити з вироку суду рішення про вчинення злочину ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за попередньо змовою з ОСОБА_7, оскільки, як убачається з матеріалів кримінального провадження, ухвалою суду від 28 листопада 2013 року з матеріалів кримінального провадження в окреме провадження виділено матеріали провадження щодо ОСОБА_7
Відповідно до ч. 1 ст. 337 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення .
Однак суд, розглянувши кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та постановивши щодо останніх вирок, одночасно вказав у вироку, що вони вчинили злочин за попередньо змовою з ОСОБА_7, чим порушив вимоги ч. 1 ст. 337 КПК України.
Керуючись ст.ст. 433, 434, 436 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
Касаційну скаргу засудженого залишити без задоволення.
В порядку ч. 2 ст. 433 КПК України вирок Апеляційного суду Вінницької області від 3 березня 2014 року змінити, виключивши з нього рішення про вчинення злочину ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за попередньо змовою з ОСОБА_7
Вважати, що злочин ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вчинили за попередньо змовою з особою, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Шибко Л.В.
Британчук В.В.
Солодков А.А.