Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Мороза М.А.,
суддів Чуйко О.Г., Наставного В.В.,
прокурора Кравченко Є.С., -
розглянула у судовому засіданні в м. Києві 21 червня 2012 року справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Вишгородського районного суду Київської області від 17 травня 2010 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 9 серпня 2010 року.
Постановою Вишгородського районного суду Київської області від 17 травня 2010 року залишено без задоволення скаргу ОСОБА_1 на постанову прокурора Вишгородського району Хадаріна В.М. про відмову в порушенні кримінальної справи від 04.02.2005 року відносно ОСОБА_2 за ст.ст. 162, 364, 367, 368, 374, 387 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 9 серпня 2010 року постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 ставить питання про скасування судових рішень і направлення справи на новий судовий розгляд, посилаючись на ту обставину, що судами було істотно порушено кримінально - процесуальний закон. Вказує, що судом першої інстанції справа була розглянута без дослідження матеріалів, на підставі яких було відмовлено в порушенні справи. Також вказує, що доводи, викладені у його скарзі судом спростовані не були, а апеляційним судом не було усунуто вказані недоліки та не були перевірені доводи скарги.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який заперечував проти задоволення скарги, перевіривши матеріали судової справи, наглядового провадження та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
У відповідності до вимог ст. 236-2 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову прокурора, слідчого, органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи, суддя повинен перевірити, чи були при відмові у порушенні справи виконані вимоги ст. 99 КПК України, і, в залежності від установленого, приймає рішення про скасування такої постанови органу досудового слідства та повернення матеріалів для проведення додаткової перевірки або рішення про залишення скарги без задоволення.
Як убачається з постанови та наданих матеріалів, судом вказані вимоги закону було дотримано.
Висновок про обґрунтованість постанови про відмову в порушенні кримінальної справи судом було зроблено на підставі досліджених судом у судовому засіданні матеріалів, на підставі яких було відмовлено в порушенні справи.
При апеляційному перегляді справи, судом належним чином перевірено матеріали на підставі яких було відмовлено в порушенні кримінальної справи, наведені в апеляційній скарзі ОСОБА_1 доводи та прийнято рішення з наведенням у ньому докладних мотивів.
Отже судом апеляційної інстанції вимоги ст.ст. 365, 366, 377 КПК України дотримано.
Істотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити суду повно та всебічно розглянути справу й постановити законне, обґрунтоване і справедливе рішення при перевірці справи в касаційному порядку, не встановлено.
З огляду на викладене, колегія суддів не знаходить підстав для скасування постановлених по справі судових рішень, як про це ставиться питання у касаційній скарзі.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
постанову Вишгородського районного суду Київської області від 17 травня 2010 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 9 серпня 2010 року залишити без зміни, а касаційну скаргу ОСОБА_1- без задоволення.
С у д д і : М.А. Мороз О.Г. Чуйко В.В. Наставний