Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Мороза М.А.,
суддів: Чуйко О.Г., Наставного В.В.,
за участю прокурора Кравченко Є.С., -
розглянула у судовому засіданні в м. Києві 21 червня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора Полтавської області на вирок Гадяцького районного суду Полтавської області від 29 вересня 2011 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянку України, раніше не судиму,
засуджено за ч. 1 ст. 190 КК України до штрафу в сумі 850 грн.
На підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році» від 08.07.2011 року ОСОБА_1 звільнено від призначеного покарання.
В апеляційному порядку вирок щодо ОСОБА_1 не переглядався.
ОСОБА_1 засуджено за те, що вона 07.03.2011 року в с. Петрівка - Роменська Полтавської області, шляхом зловживання довірою заволоділа пенсійною карткою ПАТ «Приват Банк», що належала ОСОБА_2 та, в період з 14.03.2001 року по 16.03.2011 року, заволоділа коштами потерпілого на загальну суму 1400 грн.
У касаційній скарзі прокурор просить скасувати вирок суду у зв'язку з істотним порушенням кримінально - процесуального закону та неправильним застосуванням кримінального закону, звільнити ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «Про амністію у 2011 році» (3680-17) . Посилається на ту обставину, що суд за наявності заяви засудженої мав звільнити її від кримінальної відповідальності, не постановляючи обвинувальний вирок.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який підтримав подану скаргу, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 44 КК України (у редакції статті від 05.04.2001 року), порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом. Особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, а також на підставі закону України про амністію чи акта помилування.
Згідно зі ст. 86 КК України, законом про амністію особи, які вчинили злочин, можуть бути повністю або частково звільнені від кримінальної відповідальності чи від покарання.
Як убачається з матеріалів кримінальної справи ОСОБА_1, в стадії судового слідства звернулася з офіційною заявою про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році». Всупереч вимогам діючого законодавства, суд закінчив розгляд справи та звільнив засуджену від призначеного вироком покарання.
Підстав, які б перешкодили звільненню ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності не встановлено.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
касаційну скаргу прокурора задовольнити.
Вирок Гадяцького районного суду Полтавської області від 29 вересня 2011 року щодо ОСОБА_1 скасувати.
ОСОБА_1 звільнити від кримінальної відповідальності на підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році» від 08.07.2011 року, справу щодо неї закрити.
С у д д і : М.А. Мороз О.Г. Чуйко В.В. Наставний