ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Міщенка С.М.,
суддів: Сахна Р.І., Єлфімова О.В.,
за участю прокурора Шевченко О.О.,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 19 червня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора Автономної Республіки Крим на вирок Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2011 року.
Вказаним вироком
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, такого, що не має судимостей, засуджено за ч. 1 ст. 309 КК України до покарання у виді арешту на строк 2 місяці 1 день.
Постановлено строк відбування покарання обраховувати з 18 жовтня 2011 року.
В апеляційному порядку вирок не переглядався.
Вироком суду ОСОБА_1 визнано винуватим і засуджено за те, що він 15 жовтня 2010 року приблизно об 11:30 у парковій зоні на території бази відпочинку «Блакитна затока» по вул. Леніна у с. Коктебелі (у м. Феодосії Автономної Республіки Крим) незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб - канабіс, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 7,8 г і який ОСОБА_1 став зберігати при собі без мети збуту.
Цього ж дня близько 12:00 ОСОБА_1 у стані алкогольного сп'яніння поблизу будинку № 126 по вул. Леніна у вказаному місті затримали працівники міліції, котрі виявили та вилучили у нього цей наркотичний засіб.
У касаційній скарзі заступник прокурора Автономної Республіки Крим, не оскаржуючи висновків суду щодо доведеності винуватості та кваліфікації дій ОСОБА_1, просить вирок скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Обґрунтовуючи свої вимоги, вказує на те, що суд при призначенні засудженому покарання припустився помилки, оскільки всупереч ст. 73 КК України призначив ОСОБА_1 покарання у днях.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора про часткове підтримання касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи, наведені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково на таких підставах.
Висновок суду про доведеність винуватості ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому злочину та кваліфікація дій засудженого за
ч. 1 ст. 309 КК України є правильними і в касаційній скарзі прокурора не заперечується.
Вид покарання засудженому судом визначено відповідно до вимог статей 50, 65, 66, 67 КК України.
Доводи прокурора у скарзі про те, що суд, призначаючи ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 309 КК України покарання у виді арешту на строк
2 місяці 1 день, порушив вимоги ст. 73 КК України, що, на думку прокурора, є підставою для скасування вироку та направлення справи на новий судовий розгляд, колегія суддів вважає необґрунтованими.
Відповідно до вимог ст. 60 КК України покарання у виді арешту встановлюється на строк від одного до шести місяців.
Згідно зі ст. 73 КК України строки покарання обчислюються відповідно в роках, місяцях та годинах. При заміні або складанні покарань, а також у разі зарахування попереднього ув'язнення допускається обчислення строків покарання у днях.
Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 визнано винуватим і засуджено за злочин, передбачений ч. 1 ст. 309 КК України, до покарання у виді арешту, строк якого вироком суду встановлено 2 місяці 1 день.
Жодних даних про заміну чи складання покарань матеріали справи не містять.
За таких обставин призначення засудженому покарання у виді арешту на строк 2 місяці 1 день не відповідає вимогам наведеного закону, а тому вирок у цій частині підлягає зміні у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу заступника прокурора Автономної Республіки Крим задовольнити частково.
Вирок Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2011 року щодо ОСОБА_1 змінити.
Визначити ОСОБА_1 покарання за ч. 1 ст. 309 КК України у виді арешту на строк 2 місяці.
У решті вирок залишити без зміни.
Судді: С.М. Міщенко Р.І. Сахно О.В. Єлфімов