Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Єленіної Ж.М., Щепоткіної В.В.,
за участю прокурора Сорокіної О.А.,
представника скаржника Замлинського С.С.,
розглянувши 12 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 01 вересня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Волинської області від 14 вересня 2011 року, постановлених за результатами розгляду скарги генерального директора ТОВ «Цунамі» Корнелюк Н.В. на постанову про скасування постанови про відмову в порушенні кримінальної справи і про порушення кримінальної справи від 22 червня 2011 року, винесену першим заступником прокурора м. Луцька щодо службових осіб ТОВ «Цунамі» за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 358 КК,
в с т а н о в и л а:
Вказаною постановою місцевого суду, залишеною без зміни апеляційним судом, задоволено скаргу генерального директора ТОВ «Цунамі» Корнелюк Н.В. і скасовано постанову про відмову в порушенні кримінальної справи і про порушення кримінальної справи від 22 червня 2011 року.
У касаційній скарзі прокурор просить скасувати рішення місцевого суду та ухвалу апеляційного і направити справу на новий судовий розгляд. Обґрунтовуючи своє прохання, прокурор посилається на неправильне застосування місцевим судом положень Податкового кодексу (далі - ПК) і неврахування пояснень фізичних осіб - підприємців ОСОБА_3 та ОСОБА_4, з яких убачалося підроблення службовими особами ТОВ «Цунамі» документів від імені ОСОБА_3 та ОСОБА_4
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, пояснення прокурора на підтримання касаційної скарги, представника скаржника, який просив скаргу залишити без задоволення, перевіривши матеріали у скарзі, обговоривши викладені у ній доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до ст. 236-8 КПК суд, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, повинен лише перевірити наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи. При цьому суд не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, що вирішуються ним при вирішенні справи по суті, та давати оцінку всебічності, повноті й об'єктивності проведення досудового слідства.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 94 КПК приводами та підставами для порушення кримінальної справи є достатні дані, що вказують на наявність ознак злочину.
Як убачається з постанови про порушення кримінальної справи, приводами та підставами для її порушення стало безпосереднє виявлення прокурором ознак злочину, а підставами - матеріали, отримані під час проведення перевірки, зокрема акт перевірки від 18 травня 2010 року № 2862/22-29/31572226, висновок ревізора-інспектора Луцької ОДПІ Кривицької І.Ю. та пояснення фізичних осіб - підприємців ОСОБА_3 і ОСОБА_4 про відсутність фінансово-господарських відносин із ТОВ «Цунамі».
Місцевий суд вважав, що оскарження цим товариством податкових рішень-повідомлень, які випливали зі згаданого акта перевірки, і рішення цивільних судів стосовно цього на користь скаржника є перешкодою для порушення кримінальної справи.
Проте з такою правовою позицію суду погодитися не можна, оскільки вона суперечить чинному законодавству, не відповідає змісту постанови прокурора і матеріалам, які стали підставою до порушення справи.
Так, із постанови прокурора про порушення справи і вказаних матеріалів убачається, що підставами до порушення справи були не тільки акт перевірки від 18 травня 2010 року № 2862/22-29/31572226 та висновок ревізора-інспектора Луцької ОДПІ Кривицької І.Ю., а й пояснення ОСОБА_3 і ОСОБА_4
Отже, прокурор у згаданій постанові вказав необхідні приводи і підстави до порушення кримінальної справи. Тобто під час цієї процесуальної дії він дотримався вимог ст. 94 КПК.
За ст. 56.22 ПК оскарження податкового повідомлення-рішення може бути перешкодою лише для пред'явлення обвинувачення, а не для порушення справи, і лише у випадку, коли додатково не зібрано інших доказів відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства України.
Це положення закону залишилося поза увагою суду, що призвело до неправильного вирішення справи по скарзі.
Що стосується рішень цивільних судів про скасування податкових повідомлень-рішень Луцької ОДПІ, то оцінку їм належить дати у сукупності з іншими зібраними доказами під час досудового розслідування справи.
Крім того, місцевий суд вдався до оцінки фактичних обставин матеріалів скарги і визначив їх доказове значення, чого не мав права робити на стадії прийняття рішення про порушення кримінальної справи.
Так, суд вважав недостатніми для порушення справи пояснення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 і зажадав їх перевірки. Між тим, це має робитися під час досудового розслідування справи і не стосується перевірки приводів і підстав для порушення справи.
Таким чином, суд першої інстанції, скасовуючи вказану постанову, дійшов передчасного висновку про те, що з представлених документів не вбачається достатніх підстав до порушення кримінальної справи за ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 358 КК.
Отже, з огляду на викладене колегія суддів дійшла висновку, що постанова місцевого суду підлягає скасуванню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 398 КПК у зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону. А оскільки апеляційний суд при перегляді справи не усунув зазначених порушень, то скасуванню підлягає і його ухвала, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого місцевому суду необхідно, дотримуючись вимог ст. 236-8 КПК, розглянути скаргу і прийняти законне та обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу прокурора задовольнити.
Постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 01 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 14 вересня 2011 року скасувати і справу направити на новий судовий розгляд.
Судді:
В.В. Британчук
Ж.М. Єленіна
В.В. Щепоткіна