Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
( Додатково див. вирок Бериславського районного суду Херсонської області (rs19634777) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Херсонської області (rs20918149) )
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Щепоткіної В.В., Єленіної Ж.М.,
за участю прокурора Сорокіної О.А.,
захисника ОСОБА_1,
засудженого ОСОБА_2,
розглянула 12 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційними скаргами захисників ОСОБА_3 і ОСОБА_1 на вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 31 жовтня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Херсонської області від 17 січня 2012 року.
Вказаним вироком, залишеним без зміни апеляційним судом,
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого,
засуджено за ч. 4 ст. 296 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк три роки шість місяців.
Постановлено стягнути з ОСОБА_2 на користь: ОСОБА_4 - 1546 грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди і 10 000 грн - моральної; на користь ОСОБА_5 - 10 000 грн у рахунок відшкодування моральної шкоди.
Ухвалено рішення про речові докази та судові витрати.
ОСОБА_2 визнано винним у тому, що він 05 жовтня 2007 року приблизно о 21:30 на березі Дніпра поблизу м. Берислава в районі дач, грубо порушуючи громадський порядок із хуліганських спонукань, безпричинно, умисно та з особливою зухвалістю здійснив два постріли з мисливської рушниці ТОЗ-34 РП 12-го калібру по автомобілю марки ВАЗ-21013 (реєстраційний № НОМЕР_1), у якому знаходилися ОСОБА_4 та ОСОБА_5, заподіявши їм легких тілесних ушкоджень, а також пошкодив автомобіль на суму 470 грн.
У касаційній скарзі з урахуванням змін та доповнень до неї захисник ОСОБА_1 просив вирок місцевого суду й ухвалу апеляційного скасувати і направити справу на нове розслідування. При цьому стверджував, що під час розслідування та розгляду справи було істотно порушено кримінально-процесуальний закон, зокрема право засудженого на захист, оскільки працівники міліції під час досудового слідства застосували до ОСОБА_2 фізичний та психологічний тиск, докази у справі не мають стосунку до обвинувачення ОСОБА_2, встановлені фактичні обставини не відповідають зібраним у справі доказам, кваліфікація злочину потребує уточнення, а призначене засудженому покарання є занадто суворим.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_3 фактично на тих же підставах також просила вирок місцевого суду й ухвалу апеляційного скасувати і направити справу на нове розслідування. Крім того, захисник стверджувала, що орган досудового слідства не виконав усіх вказівок, зазначених у попередньому рішенні суду про повернення справи на додаткове розслідування.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, пояснення захисника ОСОБА_1 і засудженого ОСОБА_2 на підтримання касаційних скарг, прокурора, який заперечував проти їх задоволення, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладені у скаргах, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню на таких підставах.
Свої висновки про доведеність винності ОСОБА_2 у вчиненні передбаченого ч. 4 ст. 296 КК злочину суд зробив на підставі доказів, досліджених та оцінених ним із дотриманням вимог чинного кримінально-процесуального законодавства, про що у вироку наведено докладні мотиви згідно зі ст. 334 КПК.
Зокрема, суд обґрунтовано поклав в основу вироку: сукупність показань потерпілих ОСОБА_4 та ОСОБА_5, свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11; дані, отримані під час відтворень обстановки та обставин події; висновки судово-медичних, судово-балістичної експертиз; показання експерта-баліста, які в переважній більшості у деталях узгоджуються з показаннями засудженого ОСОБА_2 як підозрюваного, в яких він визнав свою вину у вчиненому і докладно розповів про обставини та мотиви своїх дій. Такі ж показання він дав і під час відтворення обстановки і обставин подій.
При цьому у вироку дано належну оцінку деяким розбіжностям в описі подій з боку ОСОБА_2 порівняно з іншими доказами, не визнаними істотними.
Обґрунтовано звернув суд увагу й на те, що, відмовляючись згодом на досудовому слідстві від дачі показань за пред'явленим обвинуваченням, ОСОБА_2 тем не менш визнав вину частково.
Навіть під час розгляду справи місцевим судом ОСОБА_2 не заперечував того факту, що 05 жовтня 2007 року дійсно у тому місці, де було обстріляно автомобіль із ОСОБА_4 і ОСОБА_5, він із братом поставив у Дніпрі риболовну сітку, пішов із цього місця після дзвінка з насосної станції про рух у їх бік автомобіля рибінспекції.
За показаннями потерпілих ОСОБА_2 з братом і раніше ставили у тому ж місці таку сітку, яку за два тижні до події вони у них вилучали, тому вони зразу запідозрили їх у здійсненні пострілів, а ОСОБА_4 ще й упізнав ОСОБА_2 до цього.
Суд обґрунтовано взяв до уваги і показання свідка ОСОБА_11, який брав участь у дослідчій перевірці за фактом хуліганства щодо ОСОБА_4 і ОСОБА_5, про те, що після вилучення у ОСОБА_2 мисливської рушниці (12-го калібру, як і вилучені з місця пригоди частини куль), останній сам розповів про здійснення пострілів особисто і зазначив, що його брат до злочину не причетний.
Суд ретельно перевірив, чи були дотримані процесуальні права засудженого під час досудового розслідування справи, і навів у вироку мотивований висновок про відсутність порушень закону у цій частині.
Ці доводи, а також доводи про неповноту й необ'єктивність судового розгляду, порушення процесуального і матеріального права, неналежну оцінку доказів обвинувачення, аналогічні зазначеним у касаційній скарзі, за апеляцією захисника ОСОБА_3 ретельно перевірив апеляційний суд і на їх спростування з дотриманням вимог ст. 377 КПК в ухвалі навів відповідні аргументи. Дати іншу оцінку доказам, про що фактично просять захисники у касаційних скаргах, а також скасувати судові рішення у справі у зв'язку з однобічністю і неповнотою судового слідства або невідповідністю висновків суду, викладених у вироку, фактичним обставинам справи касаційний суд згідно з чинним законодавством не вправі.
Кваліфікація діяння засудженого за ч. 4 ст. 296 КК є правильною, адже за показаннями ОСОБА_2, покладеними в основу вироку, останній здійснив постріли у бік автомобіля, де знаходилися ОСОБА_4 і ОСОБА_5, щоб їх налякати, а не у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків. Тобто у засудженого був хуліганський мотив дій.
Покарання засудженому ОСОБА_2, призначене з дотриманням вимог ст. 65 КК, відповідає вчиненому та його особі. Воно є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів, і визначеним майже у мінімальних межах санкції ч. 4 ст. 296 КК.
Таким чином, порушення вимог кримінального та кримінально-процесуального законів, які б тягли за собою скасування судових рішень у справі, про що йдеться у касаційних скаргах, колегія суддів не убачає.
А тому касаційні скарги не можуть бути задоволені.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Вирок Бериславського районного суду Херсонської області від 31 жовтня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 17 січня 2012 року щодо ОСОБА_2 залишити без зміни, а касаційні скарги захисників - без задоволення.
Судді:
В.В. Британчук
В.В. Щепоткіна
Ж.М. Єленіна