Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Зубара В.В.,
суддів: Марчук Н.О., Романець Л.А.,
з участю прокурора Кравченко Є.С.
розглянула в судовому засіданні 12 червня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Приморського районного суду м.Одеси від 15 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 15 листопада 2011 року.
Вироком Приморського районного суду м. Одеси від 15 вересня 2011 року
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин Росії, раніше не судимий,-
засуджений за ч.1 ст. 121 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 6 років.
Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 15 листопада 2011 року вирок суду залишений без зміни.
Згідно з вироком суду ОСОБА_1 визнаний винним та засуджений за те, що він 4 вересня 2010 року близько 18 год. 30 хв., перебуваючи у дворі дому АДРЕСА_1, в ході припинення ОСОБА_3 його неправомірних дій, наніс потерпілому удар ножем в область живота, спричинивши йому тілесні ушкодження, які відносяться до тяжких.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1, посилаючись на невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого, яке, на його думку, полягало в тому, що суд при призначенні покарання в достатній мірі не врахував, що він раніше не судимий, його щире каяття, сприяння розкриттю злочину, наявність на утриманні малолітньої доньки, позитивні характеристики за місцем роботи за проживання, просить вирок та ухвалу суду змінити, застосувати ст. 69 КК України та пом'якшити призначене йому покарання.
Заслухавши доповідь судді, прокурора, яка заперечувала проти задоволення касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Висновок суду про доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні зазначеного у вироку злочину та правильність кваліфікації його дій у касаційній скарзі не оспорюються.
При призначенні ОСОБА_1 покарання судом належним чином було враховано тяжкість вчиненого злочину, його наслідки, а також ті обставини, на які посилається засуджений у своїй касаційній скарзі, зокрема, дані про особу засудженого, те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався. Враховані також пом'якшуючі покарання обставини - щире каяття та сприяння розкриттю злочину.
З огляду на зазначені дані, суд обґрунтовано призначив покарання у межах санкції ч.1 ст. 121 КК України - у виді позбавлення волі строком на 6 років.
Призначене покарання є необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів.
Підстав вважати це покарання надмірно суворим немає.
За таких обставин доводи касаційної скарги засудженого є безпідставними.
На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 залишити без задоволення, вирок Приморського районного суду м. Одеси від 15 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 15 листопада 2011 року відносно ОСОБА_1 - без зміни.
Судді:
Зубар В.В.
Марчук Н.О.
Романець Л.А.