Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.
суддів: Щепоткіної В.В., Фурика Ю.П.,
за участю прокурора Сорокіної О.А.,
розглянула 12 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою першого заступника прокурора Сумської області на постанову Середино-Будського районного суду Сумської області від 15 листопада 2011 року.
Цією постановою
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянку України, не судиму,
звільнено від кримінальної відповідальності на підставі п. «г» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2011 році» за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК, і справу закрито.
В апеляційному порядку справа не перевірялася.
ОСОБА_1 обвинувачувалась у незаконному придбанні, виготовленні та зберіганні наркотичного засобу без мети збуту за таких обставин.
Наприкінці серпня 2010 року ОСОБА_1 в с. Зноб-Трубчевському Середино-Будського району Сумської області в садку за городом свого будинку з дикорослого куща коноплі зірвала листя, принесла додому, висушила, подрібнила, поклала у пакет та у подальшому періодично використовувала для виготовлення компресів. 05 липня 2011 року під час огляду її будинку працівники міліції виявили і вилучили особливо небезпечний наркотичний засіб - канабіс, вагою в перерахунку на суху речовину 65,86 г, який вона незаконно зберігала без мети збуту.
У касаційній скарзі прокурор просив постанову місцевого суду скасувати і направити справу на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Обґрунтовуючи своє прохання, прокурор зазначив, що згідно з п. «з» ст. 7 Закону України «Про амністію у 2011 році» амністія не застосовується до осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності чи засуджено за ст. 309 КК.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, пояснення прокурора на підтримання касаційної скарги, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.
Постановою місцевого суду ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК, внаслідок акта амністії.
Проте згідно з п. «з» ст. 7 Закону України «Про амністію у 2011 році» амністія не застосовується до осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності чи засуджено за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (ст. 309 КК).
Як установив суд, ОСОБА_1 було притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 309 КК.
Отже, звільняючи ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення вказаного злочину внаслідок акта амністії, суд застосував кримінальний закон, який не підлягав застосуванню.
За таких обставин постанова суду на підставі п. 2 ч. 1 ст. 398 КПК підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого суду потрібно належно розглянути справу та прийняти законне й обґрунтоване рішення з дотриманням вимог кримінального та кримінально-процесуального закону.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу прокурора задовольнити.
Постанову Середино-Будського районного суду Сумської області від 15 листопада 2011 року щодо ОСОБА_1 скасувати і направити справу на новий судовий розгляд.
Судді:
В.В. Британчук
В.В. Щепоткіна
Ю.П. Фурик