Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області (rs21851466) ) ( Додатково див. вирок Компаніївського районного суду Кіровоградської області (rs18219828) )
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Щепоткіної В.В., Фурика Ю.П.,
за участю прокурора Сорокіної О.А.,
розглянула 12 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на вирок Компаніївського районного суду Кіровоградської області від 02 вересня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Кіровоградської області від 17 січня 2012 року.
Вказаним вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого
в силу ст. 89 КК,
засуджено за ч. 2 ст. 121 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк сім років.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 2892 грн у рахунок відшкодування завданої матеріальної шкоди, 4000 грн - моральної, а також 325 грн - на користь Компаніївської центральної районної лікарні.
ОСОБА_1 визнано винним у тому, що він 15 грудня 2008 року близько 16:00 на території свого домоволодіння по АДРЕСА_1 під час сварки, яка виникла на ґрунті неприязних стосунків, вдарив ОСОБА_3 ногою в живіт, заподіявши останньому тяжких тілесних ушкоджень, від яких ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 помер.
Ухвалою апеляційного суду вирок місцевого суду змінено і на підставі ст. 69 КК пом'якшено ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі за ч. 2 ст. 121 КК до п'яти років.
У касаційній скарзі прокурор, не оспорюючи доведеності винності та правильності кваліфікації діяння засудженого, просив рішення місцевого суду й ухвалу апеляційного скасувати і направити справу на новий судовий розгляд у зв'язку з м'якістю призначеного покарання, безпідставністю його пом'якшення апеляційним судом шляхом застосування положень ст. 69 КК, навівши при цьому відповідні доводи.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пояснення прокурора, який підтримав касаційну скаргу частково та просив скасувати ухвалу апеляційного суду і направити справу на новий апеляційний розгляд, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню на таких підставах.
Подія злочину, доведеність винуватості ОСОБА_1 в його учиненні, кримінально-правова оцінка діяння за ч. 2 ст. 121 КК відповідно до вимог ст. 395 КПК не перевірялись, оскільки законність і обґрунтованість вироку в цій частині не оскаржувалися.
Що стосується доводів прокурора про м'якість призначеного засудженому покарання, то, на думку колегії суддів, вони є безпідставними, оскільки призначене покарання відповідає вимогам статей 65, 69 КК, вчиненому та особі засудженого, є справедливим, необхідним і достатнім для виправлення ОСОБА_1 та попередження нових злочинів з його боку.
Так, при призначенні засудженому покарання місцевий суд врахував ступінь тяжкості злочину, особу ОСОБА_1 (не судимий у силу ст. 89 КК, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні двох неповнолітніх дітей) та відсутність обставин, що обтяжують покарання.
Разом із тим, апеляційний суд, розглядаючи справу в апеляційному порядку, обґрунтовано не погодився з висновком місцевого суду про відсутність у справі обставин, які пом'якшують покарання засудженого та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину. Зокрема апеляційним судом встановлені такі пом'якшуючі покарання засудженого обставини, як: позитивна характеристика за місцем проживання і служби в армії, зайняття суспільно-корисною працею в індивідуальному фермерському господарстві, наявність на утриманні сім'ї та двох малолітніх синів, 2000 і 2003 років народження (а не неповнолітніх, як указано у вироку місцевого суду), повне відшкодування потерпілому матеріальної та моральної шкоди, завданої злочином, і витрат на лікування ОСОБА_3 (дійове каяття), що відповідає матеріалам справи.
Отже, апеляційний суд належним чином відповідно до вимог ст. 377 КПК обґрунтував рішення про пом'якшення засудженому покарання шляхом застосування положень ст. 69 КК.
У свою чергу прокурор у касаційній скарзі фактично не спростував доводів апеляційного суду про наявність у справі декількох указаних в ухвалі обставин, які пом'якшують покарання ОСОБА_1
Сама тяжкість злочину у цьому випадку не є достатньою підставою для визнання призначеного апеляційним судом засудженому покарання м'яким.
Тому з урахуванням викладеного касаційну скаргу прокурора не може бути задоволено.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Вирок Компаніївського районного суду Кіровоградської області від 02 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 17 січня 2012 року щодо ОСОБА_1 залишити без зміни, а касаційну скаргу прокурора - без задоволення.
Судді:
В.В. Британчук
В.В. Щепоткіна
Ю.П. Фурик