Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Мороза М.А.,суддів Дембовського С.Г., Слинька С.С.,за участю прокурора Голюги В.В.
розглянула в судовому засіданні 7 червня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою першого заступника прокурора Луганської області на вирок Ленінського районного суду м. Луганська від 14 листопада 2011 року, яким
ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1, відповідно до
ст. 89 КК України таку, що не має не судимості,
засуджено за ч. 1 ст. 185 КК України до 510 грн. штрафу.
В апеляційному порядку справа не розглядалась.
ОСОБА_5 визнано винною і засуджено за те, що вона у середні квітня 2011 року за місцем свого проживання у м. Луганську з кімнати своєї квартирантки ОСОБА_6 таємно викрала належне останній майно, а саме ноутбук із сумкою загальною вартістю 2 650 грн.
У касаційній скарзі прокурор ставить питання про скасування вироку з направленням справи на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Указує, що судом безпідставно, без застосування ст. 69 КК України призначено ОСОБА_5 штраф у розмірі, нижчому від передбаченого санкцією ч. 1 ст. 185 КК України. Посилається на невідповідність покарання у виді штрафу тяжкості вчиненого та особі засудженої внаслідок м'якості.
Заслухавши доповідача, думку прокурора на підтримання касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає частковому задоволенню.
Відповідно до вимог ст. 65 КК України суд призначає покарання у межах, встановлених у санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин.
Згідно з санкцією ч. 1 ст. 185 КК України розмір покарання у виді штрафу на час вчинення ОСОБА_5 цього злочину складає від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 850 грн. до 1 700 грн.).
Згідно з вироком суд призначив ОСОБА_5 штраф у розмірі 510 грн., не застосувавши ст. 69 КК України і не обґрунтувавши це належним чином, чим неправильно застосував кримінальний закон.
З матеріалів справи убачається, що ОСОБА_5 вчинила злочин середньої тяжкості, щиро розкаялась, з'явилась з повинною, добровільно відшкодувала шкоду у повному обсязі, характеризується позитивно, має молодий вік.
Тому, виходячи з конкретних обставин справи та особи винної, колегія суддів вважає можливим пом'якшити ОСОБА_5 покарання, застосувавши ст. 69 КК України, до штрафу у розмірі 510 грн., що складає тридцять неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу прокурора задовольнити частково.
Вирок Ленінського районного суду м. Луганська від 14 листопада 2011 року щодо ОСОБА_5 змінити, пом'якшити їй покарання за ч. 1 ст. 185 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до штрафу у розмірі 510 грн.
С у д д і : С.Г. Дембовський М.А. Мороз С.С. Слинько