Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду м. Севастополя (rs19149019) )
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Єленіної Ж.М., Фурика Ю.П.,
за участю прокурора Сенюк В.О.,
розглянула 05 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на вирок Гагарінського районного суду м. Севастополя від 10 серпня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 01 листопада 2011 року щодо ОСОБА_1
Вказаним вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України,
не судимого в силу ст. 89 КК,
засуджено до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 286 КК - на строк три роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки; за ч. 1 ст. 289 КК - на строк три роки; за ч. 1 ст. 135 КК - на строк один рік.
На підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів остаточне покарання ОСОБА_1 визначено у виді позбавлення волі на строк три роки шість місяців з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 2900 грн у рахунок відшкодування матеріальної шкоди, 8000 грн - моральної.
Ухвалено рішення про речові докази та судові витрати.
ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочинів за таких обставин.
4 грудня 2010 року в період часу з 09:00 до 12:35 ОСОБА_1, ремонтуючи автомобіль марки «Ніссан Блюбер» (державний номерний знак НОМЕР_1) в гаражі АДРЕСА_1 у стані алкогольного сп'яніння, незаконно заволодів цим транспортним засобом для особистих потреб, чим завдав ОСОБА_3 матеріальної шкоди на суму 13 447,26 грн.
Того ж дня близько 14:13 ОСОБА_1, керуючи на порушення вимог п/п «а» п. 2.9 Правил дорожнього руху (1306-2001-п) (Далі - Правил) вказаним транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння та рухаючись по вул. Древній з боку пл. 50-річчя СРСР у напрямку Херсонеського музею у м. Севастополі, порушив вимоги пунктів 1.5, 2.10, 12.1, п/п «б» п. 2.3 Правил (1306-2001-п) , унаслідок чого виїхав за межі проїзної частини на тротуар навпроти будинку № 22, де наїхав на пішоходів ОСОБА_4 і ОСОБА_2, заподіявши останній тяжке тілесне ушкодження, після чого продовжив рух, залишивши потерпілу у небезпеці, та навпроти будинку № 23 знову виїхав за межі проїзної частини управо, де здійснив зіткнення з огорожею для пішоходів і деревом.
Ухвалою апеляційного суду від 1 листопада 2011 року вирок місцевого суду в порядку ст. 365 КПК змінено і постановлено вважати ОСОБА_1 засудженим до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 286 КК - на строк три роки без позбавленням права керувати транспортними засобами; за ч. 1 ст. 289 КК - на строк три роки; за ч. 1 ст. 135 КК - на строк один рік, і на підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів остаточно на строк три роки шість місяців без позбавлення права керувати транспортними засобами.
У касаційній скарзі прокурор, не оспорюючи доведеності вини та правильності кваліфікації діяння засудженого, просив вирок місцевого суду і ухвалу апеляційного скасувати, та направити справу на новий судовий розгляд у зв'язку з м'якістю призначеного засудженому покарання, навівши цьому відповідні доводи, зокрема, про безпідставність виключення апеляційним судом додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами. Крім того прокурор стверджував, що ухвала апеляційного суду не відповідає вимогам ст. 377 КПК, оскільки у ній не надано належної оцінки доводам апеляції прокурора про м'якість призначеного ОСОБА_1 покарання і не викладено формулювання обвинувачення за ч. 1 ст. 135 КК.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пояснення прокурора, який підтримав касаційну скаргу частково і просив скасувати ухвалу апеляційного суду з направленням справи на новий апеляційний розгляд, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладенні у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню на таких підставах.
Події злочинів, доведеність винуватості ОСОБА_1 в їх учиненні, кримінально-правова оцінка діянь за ч. 1 ст. 135, ч. 2 ст. 286, ч. 1 ст. 289 КК відповідно до вимог ст. 395 КПК не перевірялись, оскільки законність і обґрунтованість вироку в цій частині не оскаржувалися.
Апеляційний суд, мотивуючи в ухвалі необхідність виключення з вироку місцевого суду додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами, виходив з того, що ОСОБА_1 постановою Гагарінського районного суду м. Севастополя від 18 лютого 2011 року вже було позбавлено цього права на строк два роки, а тому місцевий суд припустився помилки, коли призначив своїм вироком таке покарання ще раз.
Проте з такою правовою позицією колегія суддів погодитися не може, оскільки, позбавлення права керувати транспортними засобами можна застосовувати як додаткове покарання незалежно від того, що особу вже було позбавлено такого права в адміністративному порядку (що і відбулося стосовно ОСОБА_1), про що зазначено у п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року № 14 (v0014700-05) «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті» (із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України № 18 від 19 грудня 2008 року (v0018700-08) ).
Отже, доводи прокурора про те, що апеляційним судом безпідставно було звільнено засудженого від додаткового покарання, є обґрунтованими.
За таких обставин ухвала апеляційного суду не може залишатися в силі й підлягає скасуванню на підставі пунктів 2, 3 ч. 1 ст. 398 КПК у зв'язку з неправильним застосування кримінального закону і невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого в частині додаткового покарання, з направленням справи на новий апеляційний розгляд.
Прохання прокурора у касаційній скарзі скасувати і вирок місцевого суду у зв'язку з м'якістю призначеного покарання з направленням справи на новий судовий розгляд, на думку колегії суддів, не може бути задоволено, адже призначене вироком ОСОБА_1 покарання відповідає вимогам ст. 65 КК, вчиненому і його особі, є справедливим, необхідним і достатнім для його виправлення і попередження нових злочинів.
Якщо під час нового розгляду справи апеляційний суд дійде висновку про обґрунтованість засудження ОСОБА_1 за тим же обсягом обвинувачення, то призначене йому покарання за ч. 2 ст. 286 КК і за сукупністю злочинів без позбавлення права керувати транспортними засобами слід визнати м'яким.
За підсумками нового апеляційного розгляду справи ухвала апеляційного суду повинна відповідати вимогам ст. 377 КПК.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу прокурора задовольнити частково.
Ухвалу Апеляційного суду м. Севастополя від 1 листопада 2011 року щодо ОСОБА_1 скасувати і справу направити на новий апеляційний розгляд.
Судді:
В.В. Британчук
Ж.М. Єленіна
Ю.П. Фурик