Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
іменем україни
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Єленіної Ж.М., Фурика Ю.П.,
за участю прокурора Сенюк В.О.,
розглянула 05 червня 2012 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Київського районного суду м. Сімферополя від 15 вересня 2011 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим від 22 листопада 2011 року.
Вказаним вироком, залишеним без зміни апеляційним судом,
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого,
засуджено до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 1 ст. 115 КК - на строк дев'ять років; за ч. 2 ст. 263 КК - на строк два роки.
На підставі ст. 70 КК остаточне покарання ОСОБА_1 визначено у виді позбавлення волі на строк десять років.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 5500 грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди.
Ухвалено рішення про речові докази та судові витрати.
ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочинів за наступних обставин.
У 2009 році за невстановлених слідством обставин ОСОБА_1 знайшов ніж, який є холодною зброєю, переніс його за місцем свого проживання у АДРЕСА_1, та в подальшому носив при собі для самооборони без передбаченого законом дозволу. 10 травня 2011 року близько 22:30 ОСОБА_1 був затриманий, доставлений у приміщення міліції по вул. Дзержинського, 10 в м. Симферополі АР Крим, де під час особистого огляду в його сумці було виявлено вказану холодну зброю, яку він носив без передбаченого законом дозволу.
10 травня 2011 року у період часу між 15:30 та 16:30 ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння в АДРЕСА_1, під час сварки, з метою умисного вбивства вдарив ножем ОСОБА_3 в грудну клітину, спричинивши останньому колото-різане проникаюче поранення грудей з пошкодженням серця, від чого настала його смерть.
У касаційній скарзі засуджений, не оспорюючи доведеності винуватості й правильності кваліфікації його діяння, просив пом'якшити призначене місцевим судом покарання з застосуванням положень ст. 69 КК, пославшись на свій похилий вік, пом'якшуючі, як він вважав, покарання обставини, позитивні дані про його особу.
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення касаційної скарги, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню на таких підставах.
Події злочинів, доведеність винуватості ОСОБА_1 у їх вчиненні, кримінально-правова оцінка діянь за ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК відповідно до вимог ст. 395 КПК не перевірялись, оскільки законність і обґрунтованість вироку в цій частині не оскаржувалися.
Касаційні доводи засудженого про суворість призначеного покарання та можливість його пом'якшення на підставі ст. 69 КК є необґрунтованими, адже місцевим судом фактично враховані його вік, усі позитивні дані про особу, з якими він пов'язує свої касаційні вимоги, про що свідчить розмір покарання, яке призначено за ч. 1 ст. 115 КК ближче до мінімальної межі санкції цього кримінального закону, а за ч. 2 ст. 263 КК не у максимальних межах.
При цьому судом обґрунтовано враховано ступінь тяжкості злочинів, один з яких є особливо тяжким, та обтяжуюча покарання засудженого обставина - вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння.
Апеляційним судом було ретельно перевірено аналогічні касаційним доводи засудженого про суворість покарання, про що згідно з вимогами ст. 377 КПК в його ухвалі наведено відповідні аргументи, зокрема й стосовно того, що ОСОБА_1. є Ветераном праці і Почесним донором.
Тому, з урахуванням наведених обставин і даних про особу засудженого, на думку колегії суддів, немає підстав вважати призначене покарання суворим і таким, що не відповідає вимогам ст. 65 КК.
У зв'язку з цим, касаційна скарга засудженого не може бути задоволена.
Керуючись статтями 395, 396 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а:
Вирок Київського районного суду м. Сімферополя від 15 вересня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду АР Крим від 22 листопада 2011 року щодо ОСОБА_1 залишити без зміни, а його касаційну скаргу - без задоволення.
Судді: В.В. Британчук Ж.М. Єленіна Ю.П. Фурик