ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі колегії суддів:
Крижановського В.Я., Вільгушинського М.Й., Мороза М.А.,
при секретарі
судового засідання Зінорук В.В.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 3 квітня 2014 року кримінальне провадження щодо ОСОБА_5,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, не судимого,
за участю прокурора Опанасюка О.В.,
встановив:
У касаційній скарзі прокурор ставить питання про скасування судових рішень щодо ОСОБА_5 і призначення нового розгляду в суді першої інстанції, засуджений просить про зміну судових рішень в частині зміни кваліфікації та пом'якшення покарання.
ОСОБА_5 17 листопада 2012 року біля 02-ї години, будучи в стані алкогольного сп'яніння, знаходячись поблизу приміщення магазину по вул. Щорса в с. Хрестителеве Чорнобаївського району Черкаської області, переслідуючи мету на нанесення тілесних ушкоджень, умисно наніс потерпілому ОСОБА_6 п'ять ударів ногами та руками в голову та грудну клітину, внаслідок чого спричинив тяжкі тілесні ушкодження у вигляді черепно-лицьової травми з переломом кісток носа, забійними ранами, саднами, синцями голови, що супроводжувалось внутрішньою кровотечею та ускладнилась аспірацією крові в дихальні шляхи, внаслідок чого настала смерть потерпілого ОСОБА_6
За скоєння вказаного злочину ОСОБА_5 вироком Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 15 травня 2013 року визнано винним та засуджено за ч. 2 ст. 121 КК України і призначено покарання у виді позбавлення волі на строк вісім років. Вироком суду також вирішено долю речових доказів та питання щодо судових витрат.
Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 30 липня 2013 року вирок місцевого суду залишено без зміни, а апеляційні скарги захисника засудженого та прокурора - без задоволення.
У касаційній скарзі прокурор, обґрунтовуючи прохання про скасування судових рішень, вказав на неправильне застосування кримінального закону, що потягло у наслідку призначення засудженому покарання внаслідок м'якості, оскільки не повною мірою враховано тяжкість скоєного злочину, вчиненного ним в стані алкогольного сп'яніння, також матеріальну та моральну шкоду не відшкодував.
За змістом касаційної скарги засуджений просить про зміну судових рішень, пом'якшення покарання із застосуванням положень ст. 69 КК України. Вказав на неправильну кваліфікацію своїх дій за ч. 2 ст. 121 КК України замість ч. 1 ст. 119 КК України, оскільки не мав умислу на спричинення потерпілому тяжких тілесних ушкоджень, не міг передбачити, що заподіяне тілесне ушкодження ускладниться носовою кровотечею та послідуючою аспірацією крові в дихальні шляхи, при цьому послався на додатковий висновок експерта, відповідно до якого заподіяне ним тілесне ушкодження у вигляді перелому кісток носу відноситься до легких тілесних ушкоджень.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали кримінального провадження, вислухавши думку прокурора, який в судовому засіданні підтримав касаційну скаргу прокурора та заперечував проти задоволення касаційної скарги засудженого, колегія суддів дійшла висновку про наступне.
Колегія суддів вважає доведеним винність ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.
Доводи засудженого про необхідність перевірки його дій за ст. 119 КК України не знайшли свого підтвердження і їм дана належна оцінка судами.
Керуючись ст. 436 КПК України, суд
ухвалив:
Касаційну скаргу прокурора і ОСОБА_5 залишити без задоволення.
Вирок Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 15 травня 2013 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 30 липня 2013 року щодо ОСОБА_5 залишити без зміни.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді: В.Я. Крижановський М.Й. Вільгушинський М.А. Мороз