Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Вищий спеціалізований суд України з розгляду
цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Мороза М.А.,суддів Крижановського В.Я., Чуйко О.Г.
розглянувши у судовому засіданні 10 грудня 2013 року у м. Києві касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Тиврівського районного суду Вінницької області від 12 червня 2013 року та ухвалу Апеляційного суду Вінницької області від 20 серпня 2013 року,
в с т а н о в и в:
Зазначеним вироком
ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця і мешканця АДРЕСА_1, не судимого, засуджено за ч. 1 ст. 125 КК України до 180 год. громадських робіт.
Постановлено стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5 на відшкодування матеріальної шкоди 100 грн. 75 коп., моральної шкоди - 1 500 грн. та 200 грн. у відшкодування витрат на правову допомогу.
Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 20 серпня 2013 року вирок залишено без зміни.
ОСОБА_4 визнано винним і засуджено за те, що він 16 лютого 2013 року, перебуваючи на подвір'ї ОСОБА_5 в АДРЕСА_2, на ґрунті особистих неприязних стосунків умисно взяв ОСОБА_5 за плечі, стиснувши пальцями, та з силою потягнув, спричинивши останній легкі тілесні ушкодження у вигляді синців по внутрішній поверхні обох плечей.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_4 посилається на невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження. Указує, що не мав умислу на завдання тілесних ушкоджень. Вважає, синці у потерпілої виникли не від його дій. Зазначає, що суд призначив йому занадто суворе покарання. Заперечує цивільний позов. Просить скасувати судові рішення та призначити новий розгляд у суді першої інстанції.
Перевіривши доводи касаційної скарги та долучені до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції не вбачає підстав для задоволення скарги та вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних підстав.
За встановлених судом фактичних обставин дії ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 125 КК України кваліфіковано правильно, оскільки він спричинив потерпілій легкі тілесні ушкодження, діючи при цьому з непрямим умислом, тобто усвідомлював суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачав його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажав, але свідомо припускав їх настання.
Порушень кримінального процесуального закону, які тягнули б скасування судових рішень, не встановлено.
Покарання ОСОБА_4 призначено відповідно до вимог закону, з урахуванням обставин, на які посилається у скарзі засуджений, та є обґрунтованим, необхідним і достатнім для виправлення засудженого й попередження нових злочинів.
Оскільки ОСОБА_4 вчиненим злочином завдав ОСОБА_5 шкоду, з нього обґрунтовано стягнуто цивільний позов.
Отже, з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів убачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Враховуючи викладене та керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України,
у х в а л и в:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_4 на вирок Тиврівського районного суду Вінницької області від 12 червня 2013 року та ухвалу Апеляційного суду Вінницької області від 20 серпня 2013 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і : М.А. Мороз В.Я. Крижановський О.Г. Чуйко