Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого-суддіШилової Т.С., суддів Матієк Т.В., Марчук Н.О., за участю прокурора Саленка І.В.,
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 18 грудня 2012 року матеріали справу за касаційною скаргою ОСОБА_5 на постанову Ленінського районного суду м. Луганська від 14 грудня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Луганської області від 01 березня 2012 року.
Постановою ДІМ Ленінського РВ ЛГУ ГУМВС України в Луганській області від 15 червня 2010 року відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення хуліганських дій щодо ОСОБА_5 його родичами - сестрою ОСОБА_6, матір'ю ОСОБА_7 та батьком ОСОБА_8
Постановою Ленінського районного суду м. Луганська від 14 грудня 2011 року скаргу ОСОБА_5 на постанову органу дізнання залишено без задоволення, а провадження по ній закрито. При цьому суд зазначив, що оскільки зазначена постанова про відмову в порушенні кримінальної справи вже була оскаржена до суду і по ній прийнято судове рішення, яке не скасовано в установленому поряду, то скарга ОСОБА_5 задоволенню не підлягає.
Ухвалою Апеляційного суду Луганської області від 01 березня 2012 року рішення місцевого суду залишено без зміни, а апеляцію ОСОБА_5 - без задоволення.
У касаційній скарзі порушується питання про скасування судових рішень та направлення справи на новий судовий розгляд внаслідок неповноти проведеної за заявою скаржника перевірки, неврахування усіх обставин справи при винесенні судових рішень та порушень норм діючого законодавства.
Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення скарги, розглянувши матеріали кримінальної справи та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що скарга не підлягає задоволенню на таких підставах.
Як убачається з матеріалів справи, постановою ДІМ Ленінського РВ ЛГУ ГУМВС України в Луганській області від 15 червня 2010 року відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення хуліганських дій щодо ОСОБА_5
На зазначену постанову ОСОБА_5 подав скаргу і постановою Ленінського районного суду м. Луганська від 19 липня 2011 року йому було відмолено у задоволенні цієї скарги. Це судове рішення у встановленому законом порядку не скасовувалося та набрало законної сили.
У зв'язку із викладеним місцевий та апеляційний суди дійшли обґрунтованого висновку про те, що скарга ОСОБА_5 на постанову органу дізнання від 15 червня 2010 року задоволенню не підлягає.
З таким висновком погоджується і колегія суддів.
Істотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які б тягли за собою скасування чи зміну судових рішень, у справі не допущено, а тому підстав для задоволення касаційної скарги ОСОБА_5 не вбачається.
Керуючись статтями 383, 394 - 396 КПК України (в редакції 1960 року), пунктами 11, 15 Розділу ХІ (Перехідні положення) Кримінального процесуального кодексу України (4651-17) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 залишити без задоволення, а постанову Ленінського районного суду м. Луганська від 14 грудня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Луганської області від 01 березня 2012 року - без зміни.
С у д д і: Т.С. Шилова Т.В. Матієк Н.О. Марчук