Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Наставного В. В.,суддів Слинька С. С., Крижановського В. Я., за участю прокурора засуджених Опанасюка О. В.,ОСОБА_5, ОСОБА_6розглянула в судовому засіданні у м. Києві 14 листопада 2013 року кримінальну справу за касаційними скаргами засуджених ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на вирок Буського районного суду Львівської області від
03 грудня 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 01 березня 2013 року.
Вироком Буського районного суду Львівської області від 03 грудня 2012 року засуджено
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, такого, що в силу ст. 89 КК України судимостей не має, до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 121 КК України - на строк 7 років 6 місяців, за ч. 4 ст. 296 КК України - на строк 3 роки.
Відповідно до ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим ОСОБА_5 призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років 6 місяців;
ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, такого, що судимостей не має, до покарання у виді позбавлення волі: за ч. 2 ст. 121 КК
України - на строк 7 років 6 місяців, за ч. 4 ст. 296 КК України - на строк 3 роки.
Відповідно до ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим ОСОБА_6 призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років 6 місяців.
Згідно з цим вироком ОСОБА_5 та ОСОБА_6 визнано винними засуджено за вчинення злочинів за таких обставин.
08 січня 2008 року приблизно о 00.15 год. ОСОБА_5 разом з ОСОБА_6 групою осіб, біля Народного дому в с. Ясенів Бродівського району Львівської області, діючи з особливою зухвалістю грубо порушуючи громадський порядок, виражаючи явну неповагу до суспільства і встановлених норм співжиття громадян, застосовуючи наперед заготовлені і принесені з собою дерев'яні палиці, накинулись на ОСОБА_7, намагаючись його побити, але він почав від них тікати. Побачивши вказані дії, ОСОБА_8, з метою припинення хуліганських дій братів ОСОБА_6, почав голосно кричати, щоб вони припинили свої дії та став перед ними, розставивши руки. Однак засуджені почали бити ОСОБА_8 по голові та іншим частинам тіла палицями, а після того як він упав на землю та втратив свідомість, почали бити ОСОБА_7, який прибіг, щоб допомогти ОСОБА_8 У цей час з приміщення народного дому почали вибігати люди та засуджені залишили місце вчинення злочину.
У результаті злочинних дій братів ОСОБА_6 ОСОБА_8 були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент їх заподіяння, ОСОБА_7 - легкі тілесні ушкодження, а також зірвано проведення дискотеки та було грубо порушено громадський порядок і відпочинок громадян.
Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 01 березня
2013 року вирок районного залишено без зміни.
У своїх касаційних скаргах засуджені просять скасувати ухвалу апеляційного суду, а справу направити на новий апеляційний розгляд в зв'язку з порушенням їх права на захист в суді апеляційної інстанції, неправильним застосуванням кримінального закону, а також невідповідністю призначених їм покарань тяжкості вчинених злочинів та їх особам.
Заслухавши доповідь судді, пояснення засуджених, які підтримали свої касаційні скарги, прокурора, який вважав оскаржувані судові рішення законними та обґрунтованими, а скарги такими, що не підлягають задоволенню, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи, наведені у скаргах, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги слід задовольнити частково.
Відповідно до положень ст. 370 КПК України 1960 року істотними порушеннями вимог кримінально-процесуального закону є такі порушення вимог цього кодексу, які перешкодили чи могли перешкодити суду повно та усебічно розглянути справу і постановити законне, обгрунтоване і справедливе рішення, серед таких порушень є і право засуджених на захист.
Згідно зі ст. 362 КПК України, яка встановлює процесуальний порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції, якщо апеляційний суд не проводив судового слідства, після виконання дій, зазначених у частині другій цієї статті, головуючий ознайомлює учасників судового розгляду з додатковими матеріалами, якщо вони були подані, матеріалами, що надійшли з суду першої інстанції на виконання доручень, вислуховує їх пояснення з приводу поданих апеляцій в порядку, передбаченому статтею 318 цього Кодексу, і переходить до судових дебатів, які проводяться у відповідності з вимогами вказаної статті, а перед видаленням суду до нарадчої кімнати для постановлення рішення щодо законності і обґрунтованості вироку суду першої інстанції підсудному, якщо він брав участь в апеляційному розгляді справи, надається останнє слово.
Як убачається з матеріалів справи засуджені брали участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, однак усупереч наведеним положенням закону ні ухвала апеляційного суду, ні інші матеріали справи не містять інформації, чи брали участь ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у судових дебатах та чи надавалось їм останнє слово під час розгляді справи апеляційним судом.
Таким чином, суд апеляційної інстанції порушив вимоги ст. 362 КПК України 1960 року, унаслідок чого його ухвала підлягає скасуванню, а справа направленню на новий апеляційний розгляд, під час якого слід урахувати наведене у цій ухвалі, а також повно та всебічно перевірити, у тому числі за необхідності проведення судового слідства, всі доводи поданих на вирок апеляцій, у результаті чого необхідно дати належну юридичну оцінку діям ОСОБА_5 та ОСОБА_6 та прийняти законне й обгрунтоване рішення з дотриманням вимог кримінально-процесуального та кримінального законів.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України 1960 року та п. 15 розділу ХІ "Перехідні положення" КПК України (4651-17) , колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційні скарги засуджених ОСОБА_5 та ОСОБА_6 задовольнити частково.
Вирок Буського районного суду Львівської області від
03 грудня 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від
01 березня 2013 року щодо ОСОБА_5 та ОСОБА_6 скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд.
Судді:
_________________В. В. Наставний
_______________В. Я. Крижановський
_________________С. С. Слинько