Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Зубара В.В.,суддів: прокурора при секретарі Романець Л.А., Матієк Т.В., Вапаєва В.Р., Коростенської Т.П.,розглянула в судовому засіданні в м. Києві 08 квітня 2013 року подання суду апеляційної інстанції про направлення кримінального провадження за № 42012060000000001 від 26 листопада 2012 року щодо ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України з одного суду до іншого,
в с т а н о в и л а:
Апеляційний суд Житомирської області звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з поданням про визначення територіальної підсудності кримінального провадження № 42012060000000001 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.
При цьому, зазначено про необхідність направлення кримінального провадження з Чуднівського районного суду Житомирської області на розгляд до іншого, найбільш територіально наближеного суду, оскільки ОСОБА_6, обіймаючи посаду судді Чуднівського районного суду Житомирської області та тимчасово виконуючи обов'язки голови цього суду, вчинив умисний злочин, передбачений ч. 3 ст. 368 КК України.
Вказана обставина, відповідно до вимог ч. 3 ст. 32 КПК України є підставою для передачі кримінального провадження на розгляд до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який підтримав подання, перевіривши доводи викладені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ч. 2 ст. 32 КПК України кримінальне провадження щодо обвинувачення судді у вчиненні кримінального правопорушення не може здійснюватись тим судом, у якому обвинувачений обіймає чи обіймав посаду судді. Якщо згідно з частиною першою цієї статті кримінальне провадження стосовно судді має здійснюватись тим судом, у якому обвинувачений обіймає чи обіймав посаду судді, кримінальне провадження здійснює суд, найбільш територіально наближений до суду, в якому обвинувачений обіймає посаду судді, іншої адміністративно - територіальної одиниці (Автономної Республіки Крим, області, міста Києва чи Севастополя).
Питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, згідно з ч. 3 ст. 34 КПК України, вирішується колегією суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Як вбачається з доданих до подання матеріалів, органами досудового розслідування установлено, що відповідно до Постанови Верховної Ради України № 1813- IV від 17 червня 2004 року (1813-15) та наказу № 218 начальника управління Державної судової адміністрації в Житомирській області від 28 червня 2004 року ОСОБА_6 безстроково обрано на посаду судді місцевого Чуднівського районного суду Житомирської області. Згідно з протоколом загальних зборів Чуднівського районного суду від 22 квітня 2011 року на ОСОБА_6 покладено виконання обов'язків голови Чуднівського районного суду Житомирської області.
Так, виконуючий обов'язки голови Чуднівського районного суду Житомирської області ОСОБА_6, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, наділена повноваженнями судді щодо розгляду, прийняття рішення по адміністративним та цивільним справам, у період з 03 жовтня 2012 року по 27 листопада 2012 року діючи умисно, з корисливих мотивів, повторно одержав поєднані з вимаганням сім хабарів на загальну суму 5400 грн.
З урахуванням викладеного, та з метою дотримання об'єктивності і неупередженості розгляду кримінального провадження у встановлені законом строки, недопущення заявлення самовідводів з етичних мотивів суддями місцевих судів Житомирської області, які тривалий час працювали з ОСОБА_6, суд касаційної інстанції прийшов до наступного висновку.
Найбільш територіально наближеним судом іншої адміністративно-територіальної одиниці до Чуднівського районного суду Житомирської області є Полонський районний суд Хмельницької області.
Враховуючи наведене, кримінальне провадження № 42012060000000001 за обвинуваченням ОСОБА_6 слід направити до Полонського районного суду Хмельницької області для розгляду.
Виходячи з викладеного, керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Подання Апеляційного суду Житомирської області задовольнити.
кримінальне провадження № 42012060000000001 щодо ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України направити до Полонського районного суд Хмельницької області для розгляду.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і : Л. А. Романець В. В. Зубар Т.В. Матієк
З оригіналом згідно: суддя Романець Л.А.