Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пойди М.Ф.,
суддів Квасневської Н.Д., Кульбаби В.М.
за участю прокурора Шевченко О.О.
розглянула в судовому засіданні 4 квітня 2013 року в м. Києві справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 23 серпня 2012 року, винесену у справі за її скаргою на бездіяльність прокурора Жовтневого району м. Харкова при розгляді її заяви про злочин від 17 жовтня 2006 року.
Постановою Жовтневого районного суду м. Харкова від 4 липня 2012 року скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Жовтневого району м. Харкова при розгляді її заяви про злочин від 17 жовтня 2006 року залишено без задоволення
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 23 серпня 2012 року постанову суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 порушує питання про скасування ухвали апеляційного суду, винесеної у справі за її скаргою на бездіяльність прокурора при розгляді її заяви про злочин. Просить направити справу на новий апеляційний розгляд. Посилається на те, що апеляційний суд поверхнево розглянув справу за її апеляцією, внаслідок чого необгрунтовано залишив постанову місцевого суду без зміни. Вказує, що в ухвалі не викладено суть її апеляції та підстав, з яких апеляцію визнано необгрунтованою. Вважає, що у першій інстанції справу було розглянуто незаконним складом суду. Звертає увагу на те, що звукозапис судового засідання суду першої інстанції було знищено.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який вважав, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу необхідно залишити без задоволення з таких підстав.
Перевіркою матеріалів справи за скаргою ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Жовтневого району м. Харкова при розгляді її заяви про злочин від 17 жовтня 2006 року встановлено, що у даній справі судом не допущено порушень вимог кримінально-процесуального закону, які ставили б під сумнів обґрунтованість та законність постанови суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду.
Що стосується доводів ОСОБА_1 про те, що справу у суді першої інстанції розглянуто незаконним складом суду, то вони є необгрунтованими. Так, судом було розглянуто заяву ОСОБА_1 про відвід судді - головуючого по справі та залишено її без задоволення у зв'язку з відсутністю даних, які б викликали сумнів в об'єктивності судді. Той факт, що суддя брав участь у розгляді іншої справи за заявою ОСОБА_1, не є перешкодою для його участі при розгляді справи.
Перевіркою доводів касаційної скарги ОСОБА_1 про відсутність у справі звукозапису судового засідання суду першої інстанції встановлено, що у зв'язку з відключенням енергопостачання аудіозапис, який здійснювався при розгляді справи, не зберігся, про що складено відповідний акт. В той же час, як видно зі змісту протоколу судового засідання, ОСОБА_1 не заявлялося клопотання про фіксування судового процесу технічними засобами і фіксування відбувалося за ініціативою суду. За таких обставин, колегія суддів не вбачає порушень судом кримінально-процесуального закону.
Як убачається з матеріалів справи, суд апеляційної інстанції дотримався вимог ст. 377 КПК України 1960 р., проаналізував всі доводи апеляції ОСОБА_1 щодо незаконності рішення суду першої інстанції, дав вичерпну відповідь на всі доводи її апеляції і обґрунтовано залишив її без задоволення, мотивувавши своє рішення належним чином.
Перевіркою матеріалів справи за касаційною скаргою ОСОБА_1 у справі за її скаргою на бездіяльність прокурора не встановлено таких обставин, які б свідчили про упередженість суду при розгляді справи за її скаргою. Не виявлено й інших порушень кримінально-процесуального закону, які б були підставою для скасування постановлених у справі судових рішень.
Керуючись ст. 392 КПК України від 28 грудня 1960 року та п. п. 11, 15 Перехідних положень КПК України (4651-17) від 13 квітня 2012 року, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
Ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 23 серпня 2012 року, винесену у справі за скаргою ОСОБА_1 на бездіяльність прокурора Жовтневого району м. Харкова при розгляді її заяви про злочин від 17 жовтня 2006 року, залишити без зміни.
С у д д і : М.Ф. Пойда Н.Д. Квасневська В.М. Кульбаба