Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Орлянської В.І.,
суддів: Кравченка С.І., Франтовської Т.І.,
за участю прокурора Таргонія О.В.,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 04 квітня 2013 року матеріали справи за касаційною скаргою ОСОБА_1, ОСОБА_2 на постанову Київського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 20 вересня 2012 року, постановлені у справі за їх скаргою на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 03 листопада 2011 року.
Постановою помічника прокурора м. Харкова Якубишин В.В. від 03 листопада 2011 року прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за ст. ст. 364, 365, 371, 373, 374 КК України відносно слідчого СГ СВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області ОСОБА_4 на підставі п. 2 ст. 6 КПК України у зв'язку з відсутністю в його діях ознак злочинів.
Не погодившись з вказаним рішенням ОСОБА_1 та ОСОБА_2, звернулися зі скаргою до суду.
Постановою Київського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2011 року їхню скаргу на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 03 листопада 2011 року залишено без задоволення.
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 20 вересня 2012 року апеляцію ОСОБА_1 та ОСОБА_2 залишено без задоволення, а постанову районного суду без зміни.
В касаційній скарзі ОСОБА_1, ОСОБА_2 порушують питання про скасування судових рішень та закриття справи у зв'язку з істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону та порушенням норм матеріального права. При цьому, вказують, що перевірка за їхніми заявами проведена неповно, а тому постанова про відмову в порушенні кримінальної справи є незаконною, однак суди не врахували їх доводи та постановили неправосудні рішення.
Крім того, стверджують, що законність винесення оскаржуваної ними постанови про відмову в порушенні кримінальної справи від 03 листопада 2011 року була уже предметом розгляду судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій. Тому оскаржувані ними судові рішення є необ'єктивними та залежними від попередніх судових рішень.
Заслухавши доповідача, прокурора, який частково підтримав касаційну скаргу, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи щодо слідчого ОСОБА_4 від 03 листопада 2011 року скаржники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подали дві скарги до суду, які розглядалися судовими інстанціями паралельно.
Так, 20 вересня 2012 року, на момент винесення ухвали апеляційного суду за результатами розгляду матеріалів судової справи за їх повторною скаргою, що є предметом даної касаційної перевірки, в апеляційному порядку, уже набрали законної сили судові рішення по іншій їхній скарзі на ту ж саму постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 03 листопада 2011 року щодо слідчого ОСОБА_4 Більше того, вказані судові рішення залишені без зміни ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 серпня 2012 року, на що в своїй же ухвалі від 20 вересня 2012 року послався апеляційний суд.
Враховуючи наведене, а також норму ст. 396 КПК України про те, що у результаті касаційного розгляду справи суд, поміж іншого, скасовує вирок, постанову чи ухвалу і закриває справу, колегія суддів вважає за необхідне скасувати оскаржувані судові рішення і закрити провадження по справі, так як предмет їх перевірки - постанова про відмову у порушенні кримінальної справи від 03 листопада 2011 року щодо слідчого ОСОБА_4 - уже переглядалася судами першої та апеляційної інстанцій, ці судові рішення залишені без зміни касаційною інстанцією, рішення якої є остаточним і перегляду у спосіб, який вбачається по цій справі, не підлягає.
Керуючись статтями 394- 396, 398 КПК України (в редакції 1960 року), п. п. 11,15 розділу ХІ "Перехідних положень" КПК України (4651-17) 2012 року, колегія суддів
УХВАЛИЛА:
Касаційну скаргу ОСОБА_1, ОСОБА_2 задовольнити частково.
Скасувати постанову Київського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 20 вересня 2012 року, постановлені у справі по розгляду скарги ОСОБА_1, ОСОБА_2 на постанову від 03 листопада 2011 року про відмову в порушенні кримінальної справи за ст. ст. 364, 365, 371, 373, 374 КК України відносно слідчого СГ СВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області ОСОБА_4 на підставі п. 2 ст. 6 КПК України у зв'язку з відсутністю в його діях ознак злочинів, а провадження по справі закрити.
СУДДІ: В.І.Орлянська С.І. Кравченко Т.І. Франтовська