Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Романець Л.А.,
суддів: Марчук Н.О., Матієк Т.В.,
за участю прокурора Таргонія О.В.,
засудженого ОСОБА_1,
розглянувши в судовому засіданні 02 квітня 2013 року в м. Києві кримінальну справу за касаційними скаргами засудженого ОСОБА_1 на ухвали колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 22 червня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
ухвалами Апеляційного суду м. Севастополя від 23 листопада 2011 року відмовлено засудженому ОСОБА_1 в задоволенні клопотань: про поновлення пропущеного строку на подачу касаційної скарги на ухвалу Апеляційного суду м. Севастополя від 27 травня 2003 року про уточнення анкетних даних у вироку Апеляційного суду м. Севастополя від 25 жовтня 2002 року, про поновлення пропущеного строку на подачу касаційної скарги на ухвалу Апеляційного суду м. Севастополя від 03 вересня 2002 року про відхилення заявлених у судовому засіданні клопотань.
Засуджений ОСОБА_1, не погоджуючись з вищевказаними ухвалами апеляційного суду, звернувся в даний суд із касаційними скаргами та клопотанням про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження.
Ухвалами Апеляційного суду м. Севастополя від 22 червня 2012 року відмовлено засудженому ОСОБА_1 в задоволенні клопотань про поновлення пропущеного строку на подання касаційних скарг на ухвали Апеляційного суду м. Севастополя від 23 листопада 2011 року, а його касаційні скарги визнані такими, що не підлягають розгляду.
У касаційній скарзі з доповненнями до неї засуджений ОСОБА_1 просить скасувати ухвали апеляційного суду від 22 червня 2012 року через істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону, а справу направити на новий судовий розгляд. Свої вимоги засуджений ОСОБА_1 мотивує тим, що суд несвоєчасно повідомив його про час та дату проведення судового засідання, розгляд справи провів неповноважним складом суду. Крім того, ОСОБА_1 зазначає, що йому не були вручені копії ухвал апеляційного суду від 23 листопада 2011 року.
Заслухавши доповідь судді, пояснення засудженого на підтримання поданих скарг, пояснення прокурора із запереченнями проти касаційних скарг, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи, наведені в касаційних скаргах, колегія суддів дійшла висновку, що вони підлягають задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 386 КПК України (1960 року) касаційні скарги на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Кодексу, можуть бути подані протягом одного місяця з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови. Пропущений строк може бути відновлений у випадках і в порядку, передбачених ст. 353 КПК України (1960 року).
Стаття 353 КПК України (1960 року) передбачає право сторони, яка пропустила передбачений строк на оскарження, клопотати перед судом, який постановив вирок чи виніс ухвалу, постанову, про відновлення пропущеного строку. Питання про відновлення строку вирішується в судовому засіданні судом, який розглядав справу.
Проте апеляційний суд, у порушення зазначених вимог закону, відмовляючи ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про поновлення пропущеного строку на подання касаційних скарг на ухвали Апеляційного суду м. Севастополя від 23 листопада 2011 року та визнаючи його касаційні скарги такими, що не підлягають розгляду, не перевірив доводи засудженого про пропуск касаційного строку через неотримання копій судових рішень.
Разом із тим, із матеріалів справи вбачається, що копії ухвал апеляційного суду від 23 листопада 2011 року під розписку ОСОБА_1, який утримується під вартою, не вручались та поштою до установи з відбування покарань не надходили ( т. 11 а.с. 71).
З огляду на викладене, оскільки ухвали апеляційного суду від 22 червня 2012 року винесені з порушенням кримінально-процесуального закону, вони підлягають скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого необхідно ретельно перевірити доводи засудженого ОСОБА_1, викладені у його скаргах, та постановити законне й обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 395, 396 КПК України (1960 року), пунктами 11, 15 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України (4651-17) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційні скарги засудженого ОСОБА_1 задовольнити.
Ухвали колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду м. Севастополя від 22 червня 2012 року про відмову ОСОБА_1 в поновленні строку на касаційне оскарження скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
С у д д і: Л.А. Романець Н.О. Марчук Т.В. Матієк