Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого-суддіРоманець Л.А., суддів Матієк Т.В., Марчук Н.О., за участю прокурора Волошиної Т.Г.,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 02 квітня 2013 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора Миколаївської області на вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 липня 2012 року щодо ОСОБА_5
Цим вироком
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, раніше неодноразово судимого, зокрема:
- 18 жовтня 2004 року за ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 187 КК України до 7 років 1 місяця позбавлення волі з конфіскацією 1/2 майна, звільненого 29 липня 2011 року за відбуттям строку покарання;
- 18 червня 2012 року за ч. 2 ст. 185 КК України до 2 років позбавлення волі,
засуджено за ст. 395 КК України до покарання у виді арешту на строк 4 місяці.
На підставі ч. 1 ст. 71 КК України до призначеного покарання частково приєднано невідбуту частину покарання за вироком Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 червня 2012 року і остаточно визначено ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки 1 місяць.
В апеляційному порядку цей вирок не переглядався.
Як визнав установленим суд, після звільнення з місць позбавлення волі відносно ОСОБА_5 постановою Ладижинського міського суду Вінницької області від 12 липня 2011 року встановлено адміністративний нагляд терміном на 12 місяців зі встановленням певних обмежень. З даними обмеженнями ОСОБА_5 був ознайомлений, однак приблизно з 09 квітня 2012 року з метою ухилення від адміністративного нагляду, самовільно, без поважних причин і повідомлення працівників міліції, залишив місце свого проживання без дозволу працівників міліції, чим порушив правила адміністративного нагляду і здійснив виїзд до іншого населеного пункту.
У касаційній скарзі прокурор порушує питання про зміну вироку суду у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Зазначає, що оскільки ОСОБА_5 вчинив злочин до постановлення щодо нього вироку суду від 18 червня 2012 року, то остаточне покарання слід призначити за сукупністю злочинів на підставі ч. 4 ст. 70 КК України.
Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який підтримав касаційну скаргу, розглянувши матеріали кримінальної справи та обговоривши наведені в касаційній скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що скарга прокурора підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 4 ст. 70 КК України, якщо після постановлення вироку в справі буде встановлено, що засуджений винен ще і в іншому злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку, покарання йому призначається за сукупністю злочинів, за правилами, передбаченими частинами 1 - 3 цієї статті.
Як убачається з матеріалів справи, оскаржуваним вироком при визначенні ОСОБА_5 остаточного покарання із застосуванням ч. 1 ст. 71 КК України судом було враховано покарання, призначене вироком Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 червня 2012 року, яким його було засуджено на 2 роки позбавлення волі.
Злочин, передбачений ст. 395 КК України, за яким ОСОБА_5 засуджено оскаржуваним вироком, вчинено ним у період із 09 квітня 2012 року, тобто до постановлення вироку Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 червня 2012 року.
За таких обставин при призначенні ОСОБА_5 остаточного покарання суду належало керуватися ч. 4 ст. 70 КК України, яка передбачає призначення покарання за сукупністю злочинів, а не ст. 71 КК України, яка встановлює правила призначення покарання за сукупністю вироків.
Виходячи з наведеного, вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 липня 2012 року щодо ОСОБА_5 підлягає зміні у зв'язку з неправильним застосуванням судом кримінального закону.
Керуючись статтями 394 - 396 КПК України 1960 року, пунктами 11, 15 Розділу ХІ "Перехідні положення" КПК України (4651-17) ,
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу заступника прокурора Миколаївської області задовольнити.
Вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 липня 2012 року щодо ОСОБА_5 змінити.
Виключити рішення про призначення ОСОБА_5 покарання за сукупністю вироків на підставі ч. 1 ст. 71 КК України.
Вважати ОСОБА_5 засудженим за ст. 395 КК України до покарання у виді арешту на строк 4 місяці.
На підставі ч. 4 ст. 70, 72 КК України за сукупністю злочинів частково приєднати невідбуту частину покарання за вироком Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 червня 2012 року у виді 1 року 7 місяців позбавлення волі і остаточно визначити ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки 1 місяць.
С у д д і: Л.А. Романець Т.В. Матієк Н.О. Марчук