ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
Ухвала
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Лагнюка М.М.,
суддів: Франтовської Т.І., Кравченка С.І.,
за участю прокурора Сорокіної О.А.,
розглянула в судовому засіданні 14 березня 2013 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Феодосійського міського суду АР Крим від 27 лютого 2012 року та ухвалу Апеляційного суду АР Крим від 03 травня 2012 року.
Вироком Феодосійського міського суду АР Крим від 27 лютого 2012 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, раніше неодноразово судимого, останнього разу: 18 червня 2007 року за ч. 1 ст. 309, ст. 71 КК України на 1 рік 6 місяців позбавлення волі, звільненого умовно-достроково на 3 місяці 2 дні,
засуджено за ч.2 ст. 309 КК України на 3 роки 6 місяці позбавлення волі.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 492 грн. 24 коп. судових витрат.
Вирішено питання щодо речових доказів на підставі ст. 81 КПК 1960 року.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним у тому, що він за невстановлених слідством обставин, незаконно придбав наркотичний засіб канабіс. 16 вересня 2011 року ОСОБА_1 частину зазначеного наркотичного засобу вжив, а решту зберігав при собі для власного вживання.
В цей же день, близько 19 год. 50 хв. ОСОБА_1, який перебував у стані наркотичного сп'яніння був затриманий працівниками міліції в районі Комсомольського парку на вул. Федько м. Феодосія. Після чого, по дорозі до Феодосійський МВ ГУ МВС України в АР Крим, куди його мали доставити, ОСОБА_1, викинув згорток з особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом масою 12,3 г в перерахунку на речовину, але цей факт був виявлений працівниками міліції.
Ухвалою апеляційного суду АР Крим від 03 травня 2012 року вирок районного суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просить судові рішення змінити та пом'якшити призначене йому покарання, посилаючись на невідповідність призначеного покарання тяжкості вчиненого ним злочину.
Іншими учасниками судові рішення не оскаржуються.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення касаційної скарги, обговоривши доводи, викладені в касаційній скарзі та перевіривши кримінальну справу, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до вимог ст. 65 КК України суд призначає покарання: у межах, встановлених у санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин; відповідно до положень Загальної частини цього Кодексу; враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.
Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.
При призначенні ОСОБА_1 покарання суд першої інстанції вказаних вимог закону дотримався. Зокрема, суд призначив ОСОБА_1 покарання у межах ч.2 ст. 309 КК України, за якою він визнаний винним, врахувавши при цьому тяжкість вчиненого злочину, дані про його особу, наявність по справі обставин, які обтяжують покарання, таких як вчинення злочину у стані наркотичного сп'яніння та рецидив злочинів.
Під час розгляду справи в апеляційному суді колегія суддів дала відповіді на всі доводи, викладені в апеляційних скаргах, а ухвала апеляційного суду відповідає вимогам ст. 377 КПК України 1960 року.
За таких обставин колегія суддів підстав для задоволення касаційної скарги не вбачає.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України 1960 року п.п.11,15 розділу ХІ "Перехідних положень" КПК України (4651-17) 2012 року, колегія суддів,-
у х в а л и л а:
Вирок Феодосійського міського суду АР Крим від 27 лютого 2012 року та ухвалу Апеляційного суду АР Крим від 03 травня 2012 року щодо ОСОБА_1 залишити без зміни, а касаційну скаргу засудженого, - без задоволення.
С у д д і: М.М. Лагнюк Т.І. Франтовська С.І. Кравченко