Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Єленіної Ж.М., Фурика Ю.П.,
за участю прокурора Підвербної Г.Я.,
засудженого ОСОБА_1,
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 12 березня 2013 року кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на вирок Ленінського районного суду м. Кіровограда від 12 січня 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 19 липня 2012 року щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3
Указаним вироком засуджено:
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця м. Новоукраїнки, мешканця АДРЕСА_1, громадянина України, такого, що не має судимості,
за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК - до покарання у виді позбавлення волі на строк п'ять років з конфіскацією половини майна, що є його власністю.
На підставі ст. 75 КК ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю три роки та з покладенням на нього обов'язків, передбачених пунктами 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК;
ОСОБА_3,
ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженку та мешканку АДРЕСА_2, громадянку України, таку, що не має судимості,
за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК - до покарання у виді позбавлення волі на строк п'ять років з конфіскацією половини майна, що є її власністю.
На підставі ст. 75 КК ОСОБА_3 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю три роки та з покладенням на неї обов'язків, передбачених пунктами 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК;
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_5,
уродженця та мешканця АДРЕСА_3, громадянина України, судимого - 17 жовтня 2011 року за вироком Ленінського районного суду м. Кіровограда за ч. 2 ст. 186 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки чотири місяці чотири дні,
за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 309 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк два роки.
Вирішено питання про речові докази та судові витрати.
Ухвалою апеляційного суду вирок місцевого в порядку ст. 365 КПК 1960 року щодо ОСОБА_2 змінено в частині призначення покарання: постановлено вважати його засудженим за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 309 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк два роки і на підставі ч. 4 ст. 70 КК за сукупністю злочинів остаточно - на строк п'ять років два місяці.
Цей же вирок щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_3 змінено і з вироку виключено призначення їм додаткового покарання у виді конфіскації половини майна, яке є їх власністю. У решті вирок місцевого суду залишено без зміни.
За вироком ОСОБА_1 і ОСОБА_3 визнано винуватими у незаконному придбанні та зберіганні особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу (марихуани) вагою 12,506 г (у перерахунку на суху речовину) з метою збуту ОСОБА_2, який знаходився під вартою в Кіровоградському слідчому ізоляторі, та у закінченому замаху на збут канабісу; ОСОБА_2 - у закінченому замаху на незаконне придбання та зберігання канабісу без мети збуту. Ці злочинні дії засуджені вчинили в м. Кіровограді протягом 06-09 березня 2011 року за попередньою змовою групою осіб.
У касаційній скарзі прокурор, не оспорюючи доведеності винності засуджених та правильності кваліфікації їх дій, просить скасувати вирок місцевого суду й ухвалу апеляційного і направити справу на новий судовий розгляд у зв'язку з істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону, неправильним застосуванням кримінального, а також у зв'язку з м'якістю призначеного засудженим ОСОБА_1 та ОСОБА_2 покарання. Зазначає, що місцевий суд безпідставно не призначив ОСОБА_2 остаточного покарання за ч. 4 ст. 70 КК, а апеляційний суд за відсутності апеляційних вимог про це ухвалою призначив цьому засудженому остаточне покарання за сукупністю злочинів, не скасувавши вироку місцевого суду і не постановивши свого, чим погіршив становище ОСОБА_2
Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пояснення прокурора на підтримання касаційної скарги, засудженого ОСОБА_1, який проти задоволення скарги заперечував, перевіривши справу, обговоривши доводи, викладені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню на таких підставах.
З формулювання обвинувачення, визнаного місцевим судом доведеним (з чим погодився апеляційний суд), убачається, що злочин, передбачений ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 309 КК, ОСОБА_2 вчинив 06-09 березня 2011 року, за що вироком від 19 липня 2012 року був засуджений.
З матеріалів справи випливає, що ОСОБА_2 17 жовтня 2011 року було засуджено за вироком того ж місцевого суду за ч. 2 ст. 186 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки чотири місяці чотири дні.
Отже, місцевий суд мав би призначити остаточне покарання цьому засудженому за сукупністю злочинів за правилами ч. 4 ст. 70 КК, оскільки ОСОБА_2 визнано винним у злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку, але суд безпідставно цього не зробив. Таким чином, він не застосував кримінального закону, який підлягав застосуванню, що вплинуло на визначення покарання у бік його м'якості.
Згідно з ч. 1 ст. 365, статтями 373, 378 КПК 1960 року апеляційний суд перевіряє вирок суду першої інстанції в межах апеляції, за які може вийти, якщо зміна вироку не погіршує становища засудженого. У разі необхідності застосування більш суворого покарання апеляційний суд скасовує вирок суду першої інстанції та постановляє свій вирок.
Ці вимоги кримінально-процесуального закону апеляційний суд під час перевірки справи за апеляцією прокурора істотно порушив, адже вийшов за межі апеляції і погіршив становище засудженого ОСОБА_2, тому що прокурор не просив призначити останньому більш суворе покарання на підставі ч. 4 ст. 70 КК, і призначив таке покарання без скасування вироку суду першої інстанції і постановлення свого вироку.
За таких обставин вирок місцевого суду й ухвала апеляційного щодо ОСОБА_2 підлягають скасуванню на підставі пунктів 1, 2, 3 ч. 1 ст. 398 КПК 1960 року, а справа - направленню на новий судовий розгляд.
Якщо під час нового судового розгляду буде доведено винність ОСОБА_2 у пред'явленому обвинуваченні, то призначене йому за цим вироком покарання без застосування положень ч. 4 ст. 70 КК слід визнати м'яким.
Що стосується доводів прокурора про незаконність звільнення засудженого ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК, то, на думку колегії суддів, вони є необґрунтованими, оскільки місцевий суд таке рішення у вироку належно вмотивував.
Разом із тим, перевіряючи справу в повному обсязі в порядку ст. 395 КПК 1960 року, колегія суддів дійшла висновку, що судові рішення щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_3 підлягають зміні в частині кваліфікації їх дій.
Як убачається з вироку, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 засуджено за незаконне придбання і зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу з метою збуту ОСОБА_2, який знаходився під вартою в слідчому ізоляторі, та у закінченому замаху на збут канабісу, вчинені ними за попередньою змовою групою осіб.
Ці дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК.
Проте приєднання до кваліфікації дій засуджених такої кримінально-правової норми, як ч. 2 ст. 28 КК, є зайвим, адже таку кваліфікуючу ознаку як вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб, передбачено ч. 2 ст. 307 КК й інкриміновано ОСОБА_1 і ОСОБА_3 за цим кримінальним законом.
Тому дії цих засуджених мають бути перекваліфіковані з ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК на ч. 2 ст. 15 та ч. 2 ст. 307 КК.
Таким чином, вирок місцевого суду й ухвала апеляційного (оскільки апеляційний суд не виправив помилки) в порядку ст. 395 КПК 1960 року підлягають зміні щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 398 КПК 1960 року у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону.
Керуючись статтями 395, 396 КПК 1960 року, пунктами 11, 15 розділу ХІ "Перехідні положення" КПК (4651-17) , колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу прокурора задовольнити частково.
Вирок Ленінського районного суду м. Кіровограда від 12 січня 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 19 липня 2012 року щодо ОСОБА_2 скасувати і направити справу на новий судовий розгляд.
Цей же вирок та ухвалу щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_3 в порядку ст. 395 КПК 1960 року змінити, перекваліфікувати їх дії з ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 307 КК на ч. 2 ст. 15 та ч. 2 ст. 307 КК 2001 року і за цим законом призначити покарання у виді позбавлення волі:
ОСОБА_1 - на строк п'ять років.
На підставі ст. 75 КК ОСОБА_1 звільнити від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю три роки та з покладенням на нього обов'язків, передбачених пунктами 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК;
ОСОБА_3 - на строк п'ять років.
На підставі ст. 75 КК ОСОБА_3 звільнити від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю три роки та з покладенням на неї обов'язків, передбачених пунктами 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК.
Судді:
В.В. Британчук
Ж.М. Єленіна
Ю.П. Фурик