Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Литвинова О.М.,суддів: Кульбаби В.М., Швеця В.А.,за участю прокуроразасудженого Голюги В.В., ОСОБА_5,розглянула 21 лютого 2013 року в судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_5 на постанову Апеляційного суду Одеської області від 8 червня 2012 року.
Вироком Одеського обласного суду від 26 квітня 1999 року ОСОБА_5 засуджено за ст. 86-1, п.п. «б», «е», «г», ст. 93, ст.ст. 42, 43 КК України 1960 року до покарання у виді смертної кари - розстрілу, з конфіскацією всього майна, яке є його власністю та до штрафу в сумі 150 грн. На підставі ст. 14 КК України 1960 року до нього застосовано примусове лікування від алкоголізму в місцях позбавлення волі.
Ухвалою Верховного Суду України від 9 вересня 1999 року касаційну скаргу засудженого ОСОБА_5 задоволено частково, виключено з вироку рішення суду про застосування до нього примусового лікування від алкоголізму. В решті вирок залишено без зміни.
Ухвалою Одеського обласного суду від 30 травня 2000 року ОСОБА_5 покарання у виді смертної кари - розстрілу - замінено на довічне позбавлення волі з відбуванням покарання в тюрмі суворого режиму.
Постановою Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року строк відбування покарання ОСОБА_5 постановлено рахувати з 16 травня 1995 року, а постановою цього ж суду від 11 грудня 2008 року дата відбування покарання ОСОБА_5 визначена з 16 листопада 1995 року.
8 квітня 2011 року засуджений ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про відновлення строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року.
Постановою Апеляційного суду Одеської області від 16 травня 2011 року зазначене клопотання ОСОБА_5 залишено без задоволення.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15 травня 2012 року постанову Апеляційного суду Одеської області від 16 травня 2011 року скасовано, а справу направлено до Апеляційного суду Одеської області на новий судовий розгляд.
Постановою Апеляційного суду Одеської області від 8 червня 2012 року клопотання ОСОБА_5 про відновлення строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року залишено без задоволення.
У касаційній скарзі та доповненнях до неї засуджений вказує, що розгляд його клопотання про відновлення строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року було проведено без його повідомлення про дату розгляду та без виклику у судове засідання. Просить оскаржувану постанову скасувати, а справу направити в апеляційний суд на новий судовий розгляд в іншому складі суду.
Заслухавши доповідь судді, засудженого, який підтримав касаційну скаргу, прокурора, який заперечував проти задоволення касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши викладені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15 травня 2012 року було скасовано постанову Апеляційного суду Одеської області від 16 травня 2011 року, з підстав, в тому числі, неповідомлення ОСОБА_5 про розгляд його клопотання про відновлення строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року та не дослідження доводів поважності пропуску такого строку, а справу - направлено на новий судовий розгляд до Апеляційного суду Одеської області.
Зазначене при новому розгляді судом не враховано, оскільки повідомлення про дату розгляду не було скеровано завчасно, що позбавило ОСОБА_5 можливості заявити вимогу про особисту участь при розгляді його клопотання.
Крім того, судом не перевірено доводи ОСОБА_5 щодо поважності пропуску строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року та не дано цим доводам належної оцінки.
Зазначене вище є істотним порушенням кримінально-процесуального закону та, відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 398 КПК України 1960 року, є підставою для скасування постанови Апеляційного суду Одеської області від 8 червня 2012 року та направлення справи на новий розгляд до Апеляційного суду Одеської області, під час якого суду необхідно завчасно повідомити ОСОБА_5 про розгляд його клопотання про відновлення строку на касаційне оскарження, ретельно перевірити його доводи щодо поважності пропуску такого строку та винести законне й обґрунтоване судове рішення.
Керуючись п.п. 11, 15 Перехідних положень КПК України (1001-05) , ст.ст. 394- 396 КПК України 1960 року, колегія суддів,
ухвалила:
Касаційну скаргою засудженого задовольнити частково.
Постанову Апеляційного суду Одеської області від 8 червня 2012 року за клопотанням ОСОБА_5 про відновлення строку на касаційне оскарження постанови Апеляційного суду Одеської області від 19 вересня 2008 року скасувати, а справу - направити на новий судовий розгляд до Апеляційного суду Одеської області.
Судді: В.М. Кульбаба О.М. Литвинов В.А. Швець
З оригіналом згідно: суддя О.М. Литвинов