Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Матієк Т.В., суддів Зубара В.В., Щепоткіної В.В.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 11 січня 2013 року касаційну скаргу захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 23 листопада 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2012 року,
в с т а н о в и л а:
захисник ОСОБА_4 звернувся до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з клопотанням про зміну запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_5 з утримання під вартою на інший запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою.
Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 23 листопада 2012 року клопотання захисника ОСОБА_4 залишено без розгляду на підставі ч. 3 ст. 201 КПК України.
Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2012 року апеляцію захисника ОСОБА_4 залишено без задоволення, а ухвалу слідчого судді - без зміни.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_4 порушує питання про скасування судових рішень, задоволення його вимог та вжиття заходів щодо звільнення ОСОБА_5 з-під варти. Зазначає, що судові рішення винесено з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши касаційну скаргу, долучені до неї копії судових рішень, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Згідно п. 12 розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України (1001-05) розслідування кримінальних справ, передбачених п. 11 цього розділу, у разі повернення таких кримінальних справ судом прокурору для проведення додаткового розслідування проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом.
Постановою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 18 вересня 2012 року кримінальну справу щодо ОСОБА_5 направлено прокурору для організації додаткового розслідування. Міру запобіжного заходу обвинуваченому залишено попередню - тримання під вартою.
Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 12 листопада 2012 року цю постанову місцевого суду залишено без зміни.
Захисник ОСОБА_4 подав до суду клопотання про зміну запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_5 відповідно до ст. 201 КПК України.
Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 23 листопада 2012 року, залишеною без зміни ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2012 року, клопотання захисника було залишено без розгляду.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Згідно з положеннями ч. 4 ст. 424 КПК України ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають.
Як убачається з касаційної скарги та долучених до неї копій судових рішень, у скарзі порушується питання про перегляд ухвали слідчого судді та ухвали суду апеляційної інстанції, винесеної за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу.
Враховуючи викладене, ці судові рішення не можуть бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Керуючись ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Захиснику ОСОБА_4, який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_5, у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на ухвалу слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 23 листопада 2012 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2012 року - відмовити.
С у д д і: В.В. Зубар Т.В. Матієк В.В. Щепоткіна