ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючої Орлянської В.І.,
суддів: Суржка А.В., Франтовської Т.І.,
за участю прокурора Сингаївської А.О.,
розглянула у судовому засіданні 26 січня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на вирок Калуського місьрайонного суду Івано-Франківської області від 24 лютого 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 24 травня 2011 року.
Вироком Калуського місьрайонного суду Івано-Франківської області від 24 лютого 2011 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, раніше не судимого,
визнано винним та засуджено за ч. 2 ст. 289 КК України на 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 роки.
Також, вироком суду визнані винними та засуджені ОСОБА_2 за скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України, на 5 років 6 місяців позбавлення волі без конфіскації та ОСОБА_3 за скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК України на 5 років 6 місяців позбавлення волі без конфіскації майна.
Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області від 24 травня 2011 року вирок Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 24 лютого 2011 року залишений без зміни.
У касаційній скарзі прокурор, не оспорюючи доведеності вини засудженого та кваліфікації його дій, порушує питання про скасування оскаржуваних судових рішень щодо засудженого ОСОБА_1 у звязку з неправильним застосуванням кримінального закону, істотним порушенням кримінально-процесуального закону (1001-05) та невідповідністю призначеного покарання тяжкості скоєного злочину та особі засудженого внаслідок мякості. Зазначає, що суд належним чином не врахував в повній мірі тяжкість вчиненого злочину та особу засудженого, у звязку з чим безпідставно застосував до нього положення ст. 75 КК України. Призначене у такий спосіб покарання не буде сприяти виправленню засудженого та запобігати вчиненню нових злочинів як ним самим, так і іншими особами. Також, ухвала апеляційного суду за результатами розгляду апеляції прокурора не відповідає вимогам ч. 2 ст. 377 КПК України.
До початку розгляду справи, прокурор відкликав свою касаційну скаргу.
Іншими учасниками судового розгляду судові рішення по справі щодо засудженого ОСОБА_1 в касаційному порядку не оскаржені.
Керуючись ч. 2 ст. 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне провадження за касаційною скаргою прокурора на вирок Калуського місьрайонного суду Івано-Франківської області від 24 лютого 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 24травня 2011 року щодо засудженого ОСОБА_1 закрити.
С у д д і: Орлянська В.І. Суржок А.В. Франтовська Т.І.