ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22.04.2015 р. м. Київ К/800/7279/13
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
Сороки М.О., Логвиненка А.О., Маслія В.І.,
розглянувши відповідно до пункту 2 частини 1 статті 222 КАС України в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Замкової виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області до Державної фінансової інспекції у Хмельницькій області про визнання нечинним та скасування пункту вимоги, за касаційною скаргою Замкової виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2012 року і ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 16 січня 2013 року, -
в с т а н о в и в:
У вересні 2012 року Замкова виправна колонія управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області звернулась до суду з вказаним позовом, у якому з урахуванням змінених позовних вимог просила визнати нечинним та скасувати пункт 3 вимоги Державної фінансової інспекції у Хмельницькій області № 3-33/1918 від 23.08.2012.
Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2012 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 16 січня 2013 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі Замкова виправна колонія управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить рішення судів попередніх інстанцій скасувати та ухвалити нове судове рішення про задоволення позову.
У запереченні на касаційну скаргу Державна фінансова інспекція у Хмельницькій області, посилаючись на законність судових рішень, просить залишити їх без змін.
З`ясувавши обставини справи в межах, передбачених статтею 220 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України (2747-15) ), колегія суддів приходить до висновку про відмову у задоволенні касаційної скарги з таких підстав.
Встановлено, що Шепетівською об'єднаною державною фінансовою інспекцією проведено планову ревізію фінансово-господарської діяльності Замкової виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області (№58) за період 2010-2011 роки та завершальний звітний період 2012 року. За результатами ревізії складено акт № 3-35/30 від 26.07.2012 про виявлені порушення.
На цій підставі Шепетівською об'єднаною державною фінансовою інспекцією прийнято вимогу № 3-33/1918 від 23.08.2012, у спірному пункті 3 якої вказано, що станом на 01.06.2012 по бухгалтерському обліку на субрахунку 101 "земельні ділянки" вартість земельних ділянок відображено по нормативно-грошовій оцінці на загальну суму 2019356 грн. без проведення експертно-грошової оцінки земельних ділянок, чим порушено вимоги статті 13 Закону України "Про оцінку земель". У зв'язку з цим від позивача вимагалось провести експертно-грошову оцінку земельних ділянок та відобразити в бухгалтерському обліку земельну ділянку по експертно-грошовій оцінці.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив з наступного.
Відповідно до абзацу 8 частини 2 статті 13 Закону України "Про оцінку земель" експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у разі відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками у бухгалтерському обліку відповідно до законодавства України.
Згідно листа Управління Держкомзему у Ізяславському районі на території Ізяславського району за Замковою виправною колонією управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області рахується 889,4 га земель.
Враховуючи не проведення позивачем експертної грошової оцінки земельних ділянок, суди дійшли висновку про те, що приймаючи спірний пункт вимоги Державна фінансова інспекція у Хмельницькій області діяла в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, а відтак про необґрунтованість позовних вимог.
Крім того, судами спростовано посилання позивача про неможливість виконання вимоги щодо проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок в зв'язку з відсутністю фінансування, оскільки вказана обставина не є такою, що позбавляє виконання вказаного обов'язку.
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України також погоджується з такими висновками судів попередніх інстанцій і доводи касаційної скарги їх не спростовують.
Відповідно до частини 1 статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Керуючись ст. ст. 220, 222, 223, 224, 230, 231 КАС України, суд, -
ухвалив:
Касаційну скаргу Замкової виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області залишити без задоволення, а постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2012 року і ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 16 січня 2013 року без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі і може бути переглянута з підстав, у строк та у порядку, визначених ст.ст. 235- 244-2 КАС України.
Судді: