ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"21" квітня 2015 р. м. Київ К/800/33230/14
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: Логвиненко А.О. (доповідач), Донець О.Є., Мороз В.Ф.
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 15.05.2014 р. у справі
за позовом ОСОБА_3
до відповідача Тячівського районного центру зайнятості
про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -
В С Т А Н О В И В :
14.07.2011 р. ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати як бездіяльність Тячівського районного центру зайнятості (далі Центр зайнятості) неподання клопотання про призначення пільгової пенсії та зобов'язати відповідача негайно подати клопотання до управління Пенсійного фонду в Тячівському районі (далі Пенсійний фонд) для призначення пільгової пенсії.
Постановою Тячівського районного суду Закарпатської області від 17.10.2011 р. позов задоволено. Визнано як бездіяльність Центру зайнятості неподання клопотання до Пенсійного фонду про призначення ОСОБА_3 пільгової пенсії. Зобов'язано Центр зайнятості негайно подати клопотання до Пенсійного фонду для призначення ОСОБА_3 пільгової пенсії.
Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 15.05.2014 р. скасовано рішення місцевого суду та прийнято нове рішення, яким в задоволенні позову відмовлено.
Не погодившись з рішенням суду апеляційної інстанції, ОСОБА_3 звернувся із касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, просив його скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
У своїх запереченнях відповідач зазначив, що рішення апеляційного суду є законним та обґрунтованим.
Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги та заперечень на неї, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що наказом № 32-к від 12.05.2011 р. ОСОБА_3 був звільнений з Солотвинського солерудника 25.05.2011 р. за п.1 ст. 40 КЗпП України (за скороченням штату).
27.05.2011 р. ОСОБА_3 зареєстрований в Тячівському районному центрі зайнятості як особа, що шукає роботу на підставі ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення", а 3.06.2011 р. йому надано статус безробітного.
8.07.2011 р. ОСОБА_3 звернувся до Центру зайнятості з заявою, в якій просив відповідача звернутись до Пенсійного фонду з клопотання про достроковий вихід на пенсію. Листом від 11.07.2011 р. № 1397 Центром зайнятості надано позивачу роз'яснення щодо умов видачі клопотання про достроковий вихід на пенсію до Пенсійного фонду України.
Відповідно до п.п. "г" ч.1 ст. 26 Закону України "Про зайнятість населення" від 1.03.1991 р. № 803-XII (далі Закон № 803-XII (803-12) ), в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законом строку осіб передпенсійного віку, які мають страховий стаж для чоловіків - 25 років, для жінок - 20 років, а для осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, - стаж роботи, який дає право на цей вид пенсії.
Виходячи зі змісту ст. 5 Закону № 803-ХІІ, до категорії громадян передпенсійного віку слід віднести чоловіків по досягненні 58 років, жінок - 53 років.
Порядок видачі клопотань про достроковий вихід на пенсію до органів Пенсійного фонду України передбачений Порядком реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 № 219 (219-2007-п) .
Відповідно до п.7 цього Порядку, громадянам передпенсійного віку (чоловікам після досягнення 58 років, жінкам - 53 років), яким на момент вивільнення залишилося півтора року до досягнення пенсійного віку і трудовий договір з якими розірвано відповідно до п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП України, в тому числі військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, у разі, коли вони мають страховий стаж для чоловіків - 25 років, для жінок - 20 років, а для осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, - стаж роботи, який дає право на такий вид пенсії, за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, протягом семи календарних днів після вивільнення, у разі відсутності підходящої роботи видається клопотання до органів Пенсійного фонду України.
Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 з 20.09.1984 р. по 25.05.2011 р. працював в Солотвинському солеруднику на різних посадах і роботах під землею, які віднесено до Списку № 1 і які дають право на призначення пільгової пенсії.
Відповідно до ст. 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення", робітники безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних та відкритих гірничих роботах по видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, за списком робіт, професій, затвердженому Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 25 років, а працівники провідних професій не менше 20 років.
За таких обставин, суд апеляційної інстанції дійшов невірного висновку про безпідставність позовних вимог та помилково скасував правильне рішення місцевого суду.
Відповідно до статті 226 КАС України, суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції та залишає в силі рішення суду першої інстанції, яке ухвалено відповідно до закону і скасоване або змінене помилково.
Керуючись статтями 222, 223, 226, 230, 231, 254 КАС України, -
У Х В А Л И В :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 15.05.2014 р. скасувати, залишивши в силі постанову Тячівського районного суду Закарпатської області від 17.10.2011 р.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, і може бути переглянута Верховним Судом України в порядку, передбаченому ст.ст. 235- 244 КАС України.
Судді
А.О. Логвиненко
О.Є. Донець
В.Ф. Мороз