ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
08 квітня 2015 року м. Київ Н/800/41/15
Суддя Вищого адміністративного суду України Рецебуринський Ю.Й. перевіривши заяву ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами,
В С Т А Н О В И В :
ОСОБА_1 звернувся до Вищого адміністративного суду України з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами.
Однак, подана заява не відповідає вимогам статті 248 Кодексу адміністративного судочинства України враховуючи наступне.
Статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України закріплені
вимоги до заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами. Зокрема, пункт 3 частини другої вказаної статті передбачено, що до заяви додається судове рішення, про перегляд якого за нововиявленими обставинами подається заява.
Проте, рішення яке просить переглянути за нововиявленими обставинами ОСОБА_1, до заяви не додано.
Пунктами 4, 5 частини другої статті 248 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами зазначаються, зокрема, обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час вирішення справи; обґрунтування з посиланням на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, та зміст вимог особи, яка подає заяву, до суду.
Такі юридичні факти характеризуються тим, що вони одночасно повинні бути передбачені нормами права, спричиняють виникнення, зміну або припинення правовідносин, мають істотне значення для вирішення справи, тобто такі фактичні дані, які спростовують факти, покладені в основу судового рішення, існували на момент звернення до суду з позовом і під час розгляду справи судом, не могли бути відомі ані особі, яка заявила про це, ані суду, в провадженні якого перебувала справа.
Крім того, відповідно до частини четвертої статті 248 Кодексу адміністративного судочинства України до заяви додаються копії заяви відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі, та документ про сплату судового збору.
Відповідно до підпункту третього пункту 4 частини третьої статті 4 Закону України "Про судовий збір" від 8 липня 2011 року № 3674-VI (далі - № 3674-VІ) за подання заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами ставка судового збору становить 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми.
Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" з 1 січня 2015 року встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі - 1218 грн.
Пунктом 1 частини третьої статті 4 Закону № 3674-VI встановлено, що за подання адміністративного позову немайнового характеру ставка судового збору становить 0,06 розміру мінімальної заробітної плати.
Отже, судовий збір за подання до адміністративного суду заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами з урахуванням вимог пункту 1 частини третьої статті 4 Закону № 3674-VI становить 36 грн 54 коп (вимоги немайнового характеру).
Судовий збір за подачу заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами до Вищого адміністративного суду України повинно бути внесено або перераховано на розрахунковий рахунок 31210255700007, отримувач коштів: УДКCУ у Печерському р-ні, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897, код банку отримувача: 820019, банк отримувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код класифікації доходу бюджету: 22030005 "Судовий збір (Вищий адміністративний суд України, 075)". Символ звітності: 255.
Документи про сплату судового збору подаються до суду в оригіналі.
Так, в заяві про перегляд рішення за нововиявленими обставинами не
зазначені обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час вирішення справи. Також відсутнє обґрунтування з посиланням на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин, та зміст вимог особи, яка подає заяву, до суду, не додано копії заяви про перегляд за нововиявленими обставинами для осіб, які беруть участь у справі та не додано документу про сплату судового збору, не зазначено рішення, яке просить переглянути заявник та не надано його відповідну копію.
Відповідно до частини третьої статті 250 Кодексу адміністративногосудочинства України до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 248 цього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодексу.
Частиною першою статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суддя, з'ясувавши, що позовну заяву подано без додержання вимог, передбачених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлення строк, достатній для усунення її недоліків.
Керуючись статтями 108, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -
УХВАЛИВ:
Надати ОСОБА_1 строк для усунення недоліків заяви про перегляд за нововиявленими обставинами до 5 травня 2015 року.
У разі неусунення зазначених недоліків, відповідно до статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України заява буде повернута останньому та вважатись неподаною.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя
Ю.Й. Рецебуринський