ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"22" січня 2015 р. м. Київ К/800/24049/14
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
головуючого суддів Зайця В.С. (суддя-доповідач), Голяшкіна О.В., Стрелець Т.Г.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 28 січня 2014 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -
ВСТАНОВИВ:
19 листопада 2013 року ОСОБА_4 пред'явила позов до управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя (УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя) про визнання протиправними дій УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя щодо відмови в призначення їй пенсії за вислугу років та зобов'язання УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя провести перерахунок та призначити їй пенсію за вислугу років.
Постановою Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 28 січня 2014 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року, в задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій скаржник оскаржив їх.
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на порушення судами норм матеріального права, просить рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.
Заслухавши доповідача, перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню.
Судами встановлено, що ОСОБА_4 має спеціальний загальний стаж роботи 28 років 09 місяців 15 днів, з них у період з 15 серпня 1985 року по 12 серпня 1994 року ОСОБА_4 працювала на посаді провізора в центральному аптечному складі Запорізького обласного Аптекоуправління.
ОСОБА_4 звернулась з заявою до УПФУ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя про призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", згідно якої працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.
УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя було відмовлено позивачу у призначенні пенсії за вислугу років відповідно до пункту "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", оскільки до спеціального стажу не може бути зараховано період роботи з 15 серпня 1985 року по 12 серпня 1994 року ОСОБА_4 на посаді провізора в центральному аптечному складі Запорізького обласного Аптекоуправління.
Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд першої інстанції пославшись на Закон України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) та постанову Кабінету Міністрів України "Про перелік закладів та установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років" від 04 листопада 1993 року № 909 (909-93-п) зазначив, що аптечний склад не віднесено, до закладів чи установ охорони здоров'я, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.
Враховуючи зазначене, суд першої інстанції прийшов до висновку про правомірність відмови УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя у призначенні позивачу пенсії за вислугу років відповідно до пункту "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення".
Суд апеляційної інстанції із висновками суду першої інстанції погодився та залишив постанову Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 28 січня 2014 року без змін.
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України із правовою позицією судів першої та апеляційної інстанції не погоджується із огляду на наступне.
Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Відповідно пункту "є" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку. Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 "Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років" (909-93-п) затверджений Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років. Пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я і соціального захисту призначаються при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років. Вказаним Переліком до установ охорони здоров'я відносяться аптеки, аптечні кіоски, аптечні магазини, а до посад відносяться, в тому числі, провізори, фармацевти (незалежно від найменування посад).
Відповідно статті 16 "Основ законодавства про охорону здоров'я" до закладів охорони здоров'я, які забезпечують безпосередню охорону здоров'я населення, віднесені санітарно-профілактичні, лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі, санаторно-курортні, аптечні, науково-медичні та інші заклади охорони здоров'я.
Згідно пункту 3 наказу Міністерства охорони здоров'я України № 385 від 28 жовтня 2002 року "Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських і провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я" (z0892-02) до фармацевтичних (аптечних) закладів відносяться: аптека, аптечна база(склад), база (склад) медичної техніки та інші.
Аналізуючи наведені законодавчі норми та нормативні акти до закладів охорони здоров'я віднесені аптечні бази (склади), бази (склади) медичної техніки, а до посад, які надають право на пільгову пенсію віднесені посада, зокрема, провізори, фармацевти (незалежно від найменування посад).
Як вбачається із матеріалів справи ОСОБА_4 працювала на центральному аптечному складі Запорізького обласного Аптекоуправління з 15 серпня 1985 року по 12 серпня 1994 року, який відноситься до закладів охорони здоров'я, виходячи з наведених нормативних актів, за спеціальністю провізор.
Враховуючи наведене Вищий адміністративний суд України вважає, що суди першої та апеляційної інстанції прийшли до невірного висновку, що аптечний склад не віднесено, до закладів чи установ охорони здоров'я, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, а тому відмова УПФ України в Хортицькому районі м. Запоріжжя у призначенні позивачу пенсії за вислугу років відповідно до пункту "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є правомірною.
Відповідно до статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій порушили норми матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення незаконного судового рішення.
Оскільки судами були повно і правильно встановлені обставини справи однак при ухваленні рішень судами першої та апеляційної інстанцій було допущено порушення норм матеріального права при відмові в задоволенні позовних вимог, ухвалені рішення підлягають скасуванню з ухваленням нового рішення про задоволення позовних вимог.
Керуючись статтями 220, 222, 229, 230, 232 КАС України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити.
Постанову Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 28 січня 2014 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2014 року скасувати.
Ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.
Визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя щодо відмови в призначення ОСОБА_4 пенсії за вислугу років.
Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м. Запоріжжя провести перерахунок та призначити пенсію ОСОБА_4 за вислугу років з моменту її звернення.
постанова набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строки та в порядку, передбачених статтями 237 - 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді: