ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 січня 2015 року м. Київ К/800/3060/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Головчук С.В. (суддя-доповідач), Ліпського Д.В., Черпака Ю.К.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4
на постанову Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 листопада 2012 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2012 року
у справі за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України (далі - УПФУ) в м. Слов'янську та Слов'янському районі Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2012 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом про визнання неправомірною відмови УПФУ в м. Слов'янську та Слов'янському районі Донецької області про перерахунок призначеної пенсії за віком, з урахуванням довідки про заробітну плату № 58 від 23 серпня 2003 року та зобов'язання відповідача здійснити перерахунок пенсії з урахуванням зазначеної довідки з моменту подачі до УПФУ заяви № 196/1 від 16 квітня 2010 року.
Постановою Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 листопада 2012 року, яку залишено без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2012 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 порушує питання про скасування рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалення нового рішення про задоволення позовних вимог. Зазначає, що судами порушено норми матеріального права.
В запереченнях на скаргу відповідач просить залишити її без задоволення, а судові рішення - без змін.
Перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, правильність застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Судами встановлено, що 16 лютого 2012 року позивачу призначено пенсія за віком.
У вересні 2012 року звернувся до відповідача за роз'ясненнями про порядок розрахунку призначення пенсії.
З листа УПФУ в м. Слов'янську та Слов'янському районі Донецької області від 18 вересня 2012 року № 17338/10 позивач дізнався, що розрахунок його пенсії здійснено без урахування заробітної плати за період з 01 червня 1987 року по 31 травня 1992 року, у зв'язку з відсутністю довідки про заробітну плату за 60 місяців.
Не погодившись із зазначеним розрахунком, 01 жовтня 2012року позивач звернувся до відповідача із заявою про здійснення перерахунку пенсії з урахуванням довідки № 58 від 23 серпня 2003 року про заробітну плату за зазначений період.
УПФУ в м. Слов'янську та Слов'янському районі Донецької області листом від 15 жовтня 2012 року повідомило позивача, що підстав для перерахунку пенсії не має, оскільки є довідка від 14 липня 2000 року про те, що документи КСП ім. Шевченко знищені пожежею, в тому числі розрахунково-платіжні документи.
Вирішуючи спір, суди виходили з наступного.
Статтею 44 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено порядок звернення для призначення (перерахунку) пенсії. Відповідно до цієї норми, заява про призначення (перерахунок) пенсії або про її відстрочення та необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики. Постановою правління Пенсійного Фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (z1566-05) затверджено Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) (далі - Порядок).
Згідно із пунктом 14 Порядку до заяви про перерахунок пенсії у зв'язку з урахуванням страхового стажу та заробітної плати після призначення пенсії, у зв'язку із зміною кількості членів сім'ї, а також в інших випадках, які спричиняють збільшення чи зменшення розміру пенсії, надаються документи, передбачені підпунктами "б", "в", "ґ" пункту 7, пунктом 13. Пунктом 15 цього Порядку передбачено, що поновлення виплати раніше призначеної пенсії здійснюється за документами, що є у пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на момент призначення цього виду пенсії. У цьому разі заробітна плата для обчислення пенсії визначається з урахуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за календарний рік, який враховувався при призначенні (перерахунку) пенсії, виплата якої відновлюється. Поновлення пенсії здійснюється за матеріалами, що є в пенсійній справі, із урахуванням додатково наданих документів. При цьому, якщо особа надає довідку про заробітну плату, яка відповідає вимогам частини першої статті 40 Закону, заробітна плата для обчислення пенсії визначається з урахуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за календарний рік, який передує року поновлення виплати раніше призначеної пенсії чи переведенню з одного виду пенсії на інший.
Пунктом 37 Порядку встановлено, що орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, відстрочку часу її призначення, перерахунок та відновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також про переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою (додаток 4).
Відповідно до пункту 39 Порядку не пізніше 10 днів після надходження заяви з необхідними для призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення раніше призначеної пенсії документами орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення раніше призначеної пенсії без урахування періоду, за який відсутня інформація про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.
Згідно із пунктом 43 Порядку право особи на одержання пенсії установлюється на підставі всебічного, повного і об'єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.
Орган, що призначає пенсію, не пізніше 10 днів після винесення рішення видає або направляє адміністрації або особі повідомлення про призначення, відмову в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший із зазначенням причин відмови та порядку його оскарження. Не пізніше 10 днів після надходження всіх необхідних документів для виплати пенсії орган, що призначає пенсію, повинен їх розглянути та прийняти відповідне рішення, яке оформлюється розпорядженням. Надані документи та заява зберігаються в пенсійній справі, що передбачено пунктом 46 Порядку.
Судами встановлено, що позивач із заявою про перерахунок пенсії з урахуванням довідки про його заробітну плату № 58 від 23 серпня 2003 року, за період 1987-1992 роки, яка б відповідала вимогам додатку 4 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій до УПФУ в м. Слов'янську та Слов'янському районі Донецької області не звертався, і до належним чином оформленої заяви від 16 квітня 2010 року № 196/1 про призначення пенсії вказану довідку не додавав, в цій заяві просив призначити пенсію без урахування заробітку за зазначений період.
Тому, відповідач діяв в межах повноважень, у спосіб та у порядку встановленому законом.
Враховуючи наведене, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позовних вимог.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального чи процесуального законодавства, що призвело або могло призвести до неправильного вирішення спору.
Відповідно до частини 1 статті 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що судами першої та апеляційної інстанцій не допущено порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішення чи вчиненні процесуальних дій.
Керуючись статтями 220, 222, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення, а постанову Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 листопада 2012 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2012 року - без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та оскарженню не підлягає.
Судді
С.В. Головчук
Д.В. Ліпський
Ю.К. Черпак