ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
26 листопада 2014 року м. Київ К/800/35412/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Суддів Рецебуринського Ю.Й. (доповідача),
Іваненко Я.Л.,
Черпака Ю.К.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні адміністративну справу
за позовом ОСОБА_3 до Головного Управління Держземагенства у Запорізькій області (далі - Управління), третя особа - Територіальна державна інспекція праці у Запорізькій області, про визнання незаконними дій та бездіяльності,
за касаційною скаргою ОСОБА_3 на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2012 року та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 квітня 2013 року,
В С Т А Н О В И В:
У лютому 2012 року ОСОБА_3 звернулася до суду з адміністративним позовом, в подальшому уточненим, в якому просила: 1. Визнати дії та бездіяльність Управління за фактами викладеними у позовній заяві незаконними та протиправними, а саме: бездіяльність відповідача щодо виплати належної заробітної плати (надбавки за вислугу років тощо) на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу в Управлінні у період з серпня 2005 року по грудень 2009 року в розмірах та строки визначені чинним законодавством; бездіяльність відповідача щодо розгляду заяви від 8 лютого 2011 року про перерахунок заробітної плати та донарахування надбавки за вислугу років на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу з вересня 2005 року по грудень 2009 року; бездіяльність Управління в день звільнення позивача щодо здійснення при звільненні повного розрахунку та виплати всіх сум, що належать від установи, в частині перерахунку заробітної плати та донарахування надбавки за вислугу років за час роботи на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу в Управлінні з серпня 2005 року по грудень 2009 року; бездіяльність відповідача щодо надання інформації та документів (або їх копій), пов'язаних з роботою та заробітною платою на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу в Управлінні з вересня 2005 року по грудень 2009 року. 2. Стягнути з Управління щомісячну надбавку за вислугу років в сумі 4879 грн 86 коп. 3. Стягнути з Управління заробітну плату, яка згідно законодавства повинна була розраховуватись з урахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, а саме: перерахунок надбавки за високі досягнення у праці або виконання важливої роботи - 1914 грн 63 коп., перерахунок по відпустках - 645 грн 86 коп. та перерахунок по матеріальній допомозі - 588 грн 30 коп. 4. Стягнути з відповідача перерахунок допомоги з тимчасової втрати працездатності, яка згідно законодавства повинна була розраховуватися з урахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, в сумі 229 грн 09 коп. 5. Стягнути з відповідача компенсацію за втрату частини доходів у зв'язку з порушенням строків виплати щомісячної надбавки за вислугу років, надбавки за високі досягнення у праці або виконання важливої роботи, відпускних, матеріальної допомоги та допомоги з тимчасової втрати непрацездатності по день фактичного розрахунку. 6. Стягнути з Управління середній заробіток за затримку виплати надбавки за вислугу років по день фактичного розрахунку з розрахунку, що середньомісячний заробіток становить 3846 грн 57 коп., а середньоденний заробіток складає 183 грн 17 коп. 7. Стягнути з відповідача на користь позивача матеріальну шкоду (збитки) в розмірі 500 грн.
Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2012 року позов задоволено частково. Визнано дії та бездіяльність Управління та його посадових осіб незаконними та протиправними щодо невиплати надбавки за вислугу років за період роботи на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу ОСОБА_3 за період роботи з 2005 року по 2009 рік. Стягнуто з Управління на користь ОСОБА_3 щомісячну надбавку за вислугу років в сумі 4879 грн 86 коп. Стягнуто з Управління на користь ОСОБА_3 заробітну плату, яка згідно законодавства повинна була розраховуватись з врахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, а саме: перерахунок надбавки за високі досягнення у праці або виконання важливої роботи - 1914 грн 63 коп., перерахунок по відпустках - 645 грн 86 коп. та перерахунок по матеріальній допомозі - 588 грн 30 коп. Стягнуто з Управління на користь ОСОБА_3 перерахунок допомоги з тимчасової втрати працездатності, яка згідно законодавства повинна була розраховуватися з урахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, в сумі 229 грн 09 коп. В іншій частині позовних вимог відмовлено.
Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 квітня 2013 року скасовано постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2012 року, ухвалено нове рішення про часткове задоволення позовних вимог. Визнано неправомірною бездіяльність Управління щодо нарахування та виплати ОСОБА_3 заробітної плати без врахування надбавки за вислугу років в належному розмірі на посаді підбирача довідкового та інформаційного матеріалу в Управлінні за період з 10 серпня 2005 року по 31 грудня 2009 року. Зобов'язано Управління нарахувати та виплатити ОСОБА_3 щомісячну надбавку за вислугу років за період з 10 серпня 2005 року по 31 грудня 2009 року. Зобов'язано Управління перерахувати, з урахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, та виплатити ОСОБА_3 надбавку за високі досягнення у праці або виконання важливої роботи; грошові кошти по відпустках; матеріальну допомогу за період з 10 серпня 2005 року по 31 грудня 2009 року, з урахуванням раніше виплачених сум. В іншій частині позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, просить скасувати ухвалені ними судові рішення та постановити нове рішення про задоволення позовних вимог.
З'ясувавши обставини справи, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права згідно статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів приходить до наступних висновків.
Судами встановлено, що 10 серпня 2005 року на підставі наказу № 92-к ОСОБА_3 було прийнято на посаду підбирача довідкового та інформаційного матеріалу Запорізького обласного Головного управління земельних ресурсів.
28 лютого 2011 року на підставі наказу № 49/08-09к позивача було звільнено з посади у зв'язку зі змінами у структурі та штатному розписі й скороченням посади.
6 жовтня 2011 року Територіальною державною інспекцією праці у Запорізькій області було винесено припис, відповідно до якого начальника Управління зобов'язано вжити заходи щодо усунення порушення частини 2 статті 2 Закону України "Про оплату праці" в частині не нарахування і невиплати ОСОБА_3 в період з 1 серпня 2005 року по 31 грудня 2009 надбавки за вислугу років. Вказаний припис, на час розгляду даної справи, відповідачем виконано не було.
Враховуючи наведене та те, що позивач з листопада 1994 року по лютий 2005 року працювала в КРУ в Запорізькій області на посаді головного контролера - ревізора і на час прийняття на посаду підбирача довідкового та інформаційного матеріалу в Управлінні мала стаж роботи понад 10 років в органах державної влади, який зараховується до стажу, що дає право на одержання надбавки за вислугу років службовцям в розмірі 20% посадового окладу, колегія суддів вважає обґрунтованим висновок суду апеляційної інстанції про задоволення позовних вимог про визнання неправомірною бездіяльності Управління щодо нарахування та виплати ОСОБА_3 заробітної плати без врахування надбавки за вислугу років в належному розмірі за період з 10 серпня 2005 року по 31 грудня 2009 року та зобов'язання відповідача перерахувати, з урахуванням щомісячної надбавки за вислугу років, та виплатити кошти.
З матеріалів справи вбачається, що з 1 січня 2010 року та по час звільнення, надбавка за вислугу років позивачці виплачувалась згідно з чинним законодавством.
Суд апеляційної інстанції правильно відмовив у задоволенні позовної вимоги про стягнення з відповідача середнього заробітку за затримку виплати надбавки за вислугу років по день фактичного розрахунку, оскільки стаття 117 Кодексу Законів про працю України, на яку посилається позивач, регулює порядок виплати належних (відсутність спору) працівнику сум заробітної плати та не виплачених з вини власника, тоді як включення надбавки за вислугу років за період з 2005 по 2009 рік є предметом спору.
Вимоги позивача щодо скасування постанови Запорізького окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2012 року є безпідставними, оскільки, вона вже скасована постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 квітня 2013 року.
Суд апеляційної інстанції повно і всебічно встановив обставини справи, дав їм належну юридичну оцінку, правильно застосував норми матеріального і процесуального права, тому відсутні підстави для скасування або зміни прийнятого ним рішення.
Керуючись статтями 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
У Х В А Л И В:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити.
Постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 24 квітня 2013 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та оскарженню не підлягає.
Судді
Ю.Й. Рецебуринський
Я.Л. Іваненко
Ю.К. Черпак