ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
18 грудня 2013 року м. Київ В/800/4879/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Гаманка О.І.
суддів Кобилянського М.Г.
Олексієнка М.М.
Лиска Т.О.
Малиніна В.В.
розглянувши заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Ясинувата та Ясинуватському районі Донецької області про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в м. Ясинувата та Ясинуватському районі Донецької області, Ясинуватської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,
в с т а н о в и л а:
Управління Пенсійного фонду України в м. Ясинувата та Ясинуватському районі Донецької області 04 грудня 2013 року звернулося до Верховного Суду України через Вищий адміністративний суд України із заявою про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в м. Ясинувата та Ясинуватському районі Донецької області, Ясинуватської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії.
Згідно зі статтею 237 Кодексу адміністративного судочинства України заява про перегляд судових рішень в адміністративних справах може бути подана виключно з мотивів: 1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; 2) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.
З наданої позивачем копії ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року вбачається, що постановою Ясинуватського міськрайонного суду Донецької області від 15 січня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2013 року та ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року, позов ОСОБА_4 задоволено.
Вирішуючи даний спір, суд касаційної інстанції дійшов висновку про те, що надбавка за вислугу років, надбавка за спеціальне звання, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань, матеріальна допомога на оздоровлення, сума індексації заробітної плати, на які нараховувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, включаються до складу заробітної плати державного службовця та враховуються при обчисленні розміру його пенсії, оскільки перевага має надаватись спеціальним нормам, що визначають виплати (доходи) для обчислення пенсії - стаття 41 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та стаття 66 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а не таким, які щодо спірних відносин є загальними (статті 33, 37 Закону України "Про державну службу" та стаття 2 Закону України "Про оплату праці").
В заяві про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року позивач порушує питання про її скасування, посилаючись на неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, які регулюють питання обчислення розміру пенсії державним службовцям.
При цьому заявник посилається на ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 жовтня 2012 року №К/9991/47745/11, від 23 серпня 2012 року №К/9991/32511/12 та від 16 лютого 2012 року №К/9991/17893/11, в яких суд касаційної інстанції дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог в подібних правовідносинах.
В указаних судових рішеннях суд касаційної інстанції виходив з того, що правильним є не включення до складу заробітної плати для призначення та перерахунку пенсії матеріальної допомоги, оскільки враховуючи, положення статті 33 Закону України "Про державну службу", вказана допомога не входить до складу заробітної плати державного службовця та є разовою виплатою.
З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для допуску даної справи до провадження Верховного Суду України для перегляду постанови Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року.
Керуючись статтями 236 - 240 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Допустити до провадження Верховного Суду України справу за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в м. Ясинувата та Ясинуватському районі Донецької області, Ясинуватської об'єднаної державної податкової інспекції Донецької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 22 жовтня 2013 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.