ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"27" листопада 2013 р. м. Київ К/9991/68032/12
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
Сороки М.О., Мироненка О.В., Чумаченко Т.А.,
розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ТОВ "Українсько-ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції" до комунального підприємства "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради, третя особа - ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" про визнання дій протиправними та скасування рішень, за касаційною скаргою ТОВ "Українсько-ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції" на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2012 року,-
в с т а н о в и в:
У березні 2012 року ТОВ "Українсько-ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції" звернулось до суду з позовом, у якому просило:
визнати протиправними дії КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради щодо реєстрації права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" на магазини непродовольчих товарів, які розташовані по вул. Щорса, 40-а та проспекту Перемоги,22-а у місті Чернігові;
скасувати рішення КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради від 28.02.2012 про реєстрацію права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" на магазин непродовольчих товарів, які розташований по вул. Щорса, 40-а у місті Чернігові;
скасувати рішення КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради від 28.02.2012 про реєстрацію права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" непродовольчих товарів, розташований по проспекту Перемоги, 22-а у місті Чернігові.
В обґрунтування позовних вимог посилалось на те, що ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.12.2009 задоволено заяву ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" про вжиття заходів забезпечення позову та заборонено КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради здійснювати державну реєстрацію переходу та припинення права власності на магазини непродовольчих товарів, які розташовані по вул. Щорса,40-а та проспекту Перемоги, 22-а у місті Чернігові до розгляду справи по суті, і скасовані зазначені заходи цим судом 12.03.2012. Однак, не зважаючи на вказаний факт, відповідачем під час дії вказаної заборони було оформлено припинення права власності на вказані об'єкти та зареєстровано право власності на них за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс", що є протиправним.
Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 квітня 2012 року позов задоволено частково. Визнано протиправними дії КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради щодо реєстрації права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" на магазини непродовольчих товарів, розташовані по вул. Щорса,40-а та проспекту Перемоги, 22-а у місті Чернігові. У задоволенні решти вимог відмовлено.
Постановою Київського апеляційного адміністративного суду України від 20 вересня 2012 року постанову суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог скасовано та ухвалено у цій частині нове рішення про відмову у задоволенні позову. В решті постанову суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ТОВ "Українсько-ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції", посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить Вищий адміністративний суд України скасувати рішення суду апеляційної інстанції в частині відмови у задоволенні позову та залишити в силі постанову суду першої інстанції.
Перевіривши за наявними у справі матеріалами доводи, викладені у касаційній скарзі, правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і правової оцінки обставин у справі у межах, визначених статтею 220 Кодексу адміністративного судочинства України ( КАС України (2747-15) ), колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.
Встановлено, що ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.12.2009 задоволено заяву ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд - сервіс" про вжиття заходів забезпечення позову та заборонено КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" здійснювати державну реєстрацію переходу та припинення права власності на прибудовані магазини непродовольчих товарів до житлового будинку, розташовані по вул. Щорса,40-а та проспекту Перемоги,22-а у місті Чернігові, до розгляду спору по суті.
Рішенням Господарського суду від 02.11.2011, яке набрало законної сили 24.01.2012, у справі № 5028/2/99/2011 за позовом ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-сервіс" до виконавчого комітету Чернігівської міської ради, приватного підприємства "Вимпел", фізичної особи - підприємця ОСОБА_4, треті особи - ТОВ "Славутичрембуд", КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації", КП "Чернігівбудінвест", ТОВ "Українсько-Ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції", ТОВ УНСП "Союз інвест Берлін-Чернігів" про визнання права власності, позов задоволено. Визнано за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-сервіс" право власності на приміщення магазинів непродовольчих товарів загальними площами 583,0 м2 та 365,6 м2, розташованих по вул. Щорса, 40-а та проспекту Перемоги,22-а у місті Чернігові.
На підставі вказаного судового рішення 28.02.2012 КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації", проведена державна реєстрація прав власності ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд - сервіс" на зазначені нежилі приміщення.
Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 12.03.2012 скасовані заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою суду від 09.12.2009.
Частково задовольняючи позов в частині позовних вимог про визнання протиправними дій КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради щодо реєстрації права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" на магазини непродовольчих товарів, розташовані по вул. Щорса, 40-а та проспекту Перемоги, 22-а у місті Чернігові, суд першої інстанції виходив з того, що вони суперечать вимогам статті 23 Закону України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", у редакції на час спірних правовідносин, згідно з якою державна реєстрація прав на нерухоме майно зупиняється у разі винесення ухвали суду про заборону вчинення дій, пов'язаних з державною реєстрацією прав.
Скасовуючи постанову суду першої інстанції у цій частині позовних вимог та ухвалюючи у ній нове судове рішення про відмову у задоволенні позову, апеляційний суд посилався на те, що рішенням Господарського суду Чернігівської області від 10.12.2010, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.03.2011 і постановою Вищого господарського суду від 16.05.2011, визнано недійсним рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 301 від 30.10.2009 "Про оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна", відповідно до якого, КП "Чернігівське МБТІ" Чернігівської обласної ради було доручено оформити свідоцтво про право власності ТОВ "Українсько-Ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д Інвестиції" на прибудовані магазини непродовольчих товарів за згаданою адресою.
Посилаючись на вказане судове рішення та вимоги статті 72 Кодексу адміністративного судочинства, нормами якої передбачені підставі звільнення від доказування, апеляційний суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову у цій частині.
Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду апеляційної інстанції виходячи з наступного. Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (1952-15) (далі - Закон) визначає правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав, які підлягають реєстрації за цим Законом, та їх обтяжень і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна.
У статті 2 Закону міститься поняття державної реєстрації речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Вказане визначення також міститься у пункті 1.2 чинного на час спірних правовідносин Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 7/5, від 07.02.2002 (z0157-02) (далі - Положення).
Згідно з пунктом 1.3 Положення державна реєстрація прав проводиться реєстраторами бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць, обслуговування на території яких здійснюється БТІ, створеними до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (1952-15) та інших законодавчих актів України" та підключеними до Реєстру прав власності на нерухоме майно.
Державна реєстрація прав та їх обтяжень, як того вимагає стаття 15 Закону, проводиться в такому порядку:
1) прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви;
2) встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень;
3) прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації;
4) внесення записів до Державного реєстру прав;
5) видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону;
6) надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.
Згідно з підпунктом 1 пункту 1 та пункту 4 Закону (1952-15) , у редакції на час спірних правовідносин, державна реєстрація прав на нерухоме майно зупиняється у разі винесення ухвали суду про заборону вчинення дій, пов'язаних з державною реєстрацією прав.
Державна реєстрація прав зупиняється на період до усунення обставин, що були підставою для прийняття рішення про зупинення державної реєстрації прав на підставі судового рішення про скасування заборони вчиняти дії, пов'язані з державною реєстрацією прав, або заяви правоволодільця про зняття зупинення державної реєстрації прав.
Як вже зазначалось, ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09.12.2009 заборонено КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради здійснювати державну реєстрацію переходу та припинення права власності на магазини непродовольчих товарів, розташовані по вул. Щорса,40-а та проспекту Перемоги,22-а у місті Чернігові, до розгляду справи по суті.
Тобто, до 12.03.2012 - прийняття судового рішення про скасування заборони на вчинення таких дій, у КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради були відсутні підставі для реєстрації права власності на згадане майно.
Враховуючи викладене, суд першої інстанції дійшов правильного висновку щодо обґрунтованості позовних вимог про визнання протиправними дії КП "Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської обласної ради щодо реєстрації права власності за ТОВ "Автомобільна компанія "Автотрейд-Сервіс" на магазини непродовольчих товарів, які розташовані по вул. Щорса,40-а та проспекту Перемоги,22-а у місті Чернігові.
Таким чином, колегія суддів вважає, що скасувавши рішення місцевого суду, апеляційний суд допустив порушення норм матеріального та процесуального права, які призвели до постановлення незаконного судового рішення.
У відповідності із статтею 226 КАС України суд касаційної інстанції скасовує судове рішення суду апеляційної інстанції та залишає в силі рішення суду першої інстанції, яке ухвалено відповідно до закону і скасоване або змінене помилково.
Керуючись ст. ст. 220, 222, 223, 226, 230, 231 КАС України, суд,-
ухвалив:
Касаційну скаргу ТОВ "Українсько-ізраїльське підприємство "Л.І.П.Д. Інвестиції" - задовольнити.
Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2012 року скасувати, залишивши без змін постанову Чернігівської окружного адміністративного суду від 25 квітня 2012 року.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі і може бути переглянута з підстав, у строк та у порядку, визначених ст.ст. 235- 244-2 КАС України.
Судді: