ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
07 листопада 2013 року м. Київ К/9991/12250/12
( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва (rs16583119) ) ( Додатково див. ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду (rs21594107) )
Вищий адміністративний суд України у складі:
головуючого судді Розваляєвої Т. С. (суддя-доповідач), суддів Маслія В. І., Черпіцької Л. Т.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Завод скловиробів" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 березня 2011 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2012 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Завод скловиробів" до Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у м. Києві та Київській області про скасування постанови,
установив:
Публічне акціонерне товариство "Завод скловиробів" звернулося з позовом до Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у м. Києві та Київській області про скасування постанови № 1077-КУ від 01 грудня 2010 року.
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 березня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2012 року, в задоволенні позову відмовлено.
Не погоджуючись з рішеннями судів, позивач звернувся з касаційною скаргою на них, в якій просить їх скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити.
Заперечень не надійшло.
Заслухавши доповідача, перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню.
Відмовляючи в задоволенні позову, суди виходили з того, що Публічне акціонерне товариство "Завод скловиробів" зареєстроване як юридична особа та є емітентом цінних паперів.
31 травня 2010 року уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено розпорядження № 708-КУ про усунення порушень законодавства про цінні папери, адресоване позивачу, оскільки встановлено, що ПАТ "Завод скловиробів" здійснює свою діяльність на ринку цінних паперів з порушенням вимог чинного законодавства, а саме: діючий статут позивача, затверджений загальними зборами акціонерів 26 березня 2010 року (протокол №17) та зареєстрований Солом'янською районною у місті Києві державною адміністрацією 02 квітня 2010 року за реєстраційним номером №10731050006004475, не відповідає вимогам статті 4 Закону України "Про господарські товариства", оскільки не містить інформацію про склад акціонерів ПАТ "Завод скловиробів".
У зв'язку з чим, на підставі пункту 10 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" позивачу надано строк для усунення виявлених порушень до 01 листопада 2010 року, письмово повідомивши відповідача про виконання розпорядження.
Позивач протягом наданого йому терміну для усунення порушень вимоги розпорядження не виконав, про що складено акт від 22 листопада 2010 року № 1121-КУ про правопорушення на ринку цінних паперів та на підставі статті 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" винесено постанову від 01 грудня 2010 року № 1077-КУ про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів. Зокрема, за невиконання вимог розпорядження на позивача накладено штраф у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Частиною другою ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно зі ст. 1 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів - це здійснення державою комплексу заходів з метою порядкування контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та попередження зловживань та порушень у цій сфері.
Відповідно до пункту 10 статті 8 Закону державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право, зокрема, надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.
Розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери є обов'язковим до виконання.
Пунктом 8 частини 1 статті 11 цього Закону встановлено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отже, аналіз змісту викладених норм дає підстави дійти висновку, що накладення штрафних санкцій відповідачем є обґрунтованим, оскільки позивачем допущено невиконання вимог розпорядження, яке є обов'язковим до виконання.
Суди відхилили твердження позивача про те, що у Законі України "Про акціонерні товариства" (514-17) вимоги щодо наявності у статуті акціонерного товариства інформації про склад його засновників та учасників відсутні, з огляду на наступне.
Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) через два роки з дня набрання чинності цим Законом втрачають чинність статті 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) у частині, що стосується акціонерних товариств, а відтак, положення ч. 4 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) є чинними і поширюються на установчі документи позивача.
На думку колегії суддів, при розгляді цієї справи судами повно встановлені обставини у справі та правильно застосовані норми матеріального та процесуального права.
Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
у х в а л и в :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Завод скловиробів" відхилити, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 березня 2011 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2012 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строк та у порядку, визначеними статтями 237, 238, 239-1 КАС України.
Судді: