ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"10" вересня 2013 р. м. Київ К/9991/39664/12
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого - судді суддів:Тракало В.В., Іваненко Я.Л., Мойсюка М.І.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Миколаєва про поновлення виплати пенсії,
в с т а н о в и л а :
У лютому 2011 року позивачка звернулась до суду із вказаним позовом до відповідача. Просила зобов'язати відповідача прийняти рішення про поновлення виплати їй пенсії за віком та нарахувати і провести виплату вказаної пенсії, починаючи з 7 жовтня 2009 року.
Постановою Заводського районного суду м. Миколаєва від 17 травня 2011 року позов задоволено. Зобов'язано відповідача прийняти рішення про поновлення прав ОСОБА_4 на нарахування та отримання пенсії за віком без обмежень за ознакою її проживання. Зобов'язано відповідача нарахувати та сплатити ОСОБА_4 пенсію з 7 жовтня 2009 року.
Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2012 року скасовано постанову суду першої інстанції та позовну заяву ОСОБА_4 залишено без розгляду в зв'язку із пропуском строку звернення до адміністративного суду.
У касаційній скарзі позивачка, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, просить скасувати вказане судове рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі постанову суду першої інстанції.
Перевіривши за матеріалами справи правильність застосування судом норм процесуального права, правової оцінки обставин у справі у межах доводів касаційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про те, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Згідно вимог частин 2 та 3 статті 99 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.
Відповідно до статті 100 КАС України, адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка його подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.
Отже, для вирішення питання про застосування строку звернення до суду за захистом прав, свобод та інтересів особи необхідно з'ясувати, яким саме рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені права позивача та коли розпочався перебіг встановленого ст. 99 КАС строку звернення до суду. Проте суд апеляційної інстанції цих обставин не з'ясував, хоч вони мають істотне значення для вирішення справи.
Крім того, предметом спору є також щомісячна виплата пенсії з врахуванням її перерахунку, тобто виплата періодичних платежів. В силу ст. 99 КАС України право позивача підлягає захисту протягом шестимісячного терміну з дня звернення до суду. Залишаючи без розгляду позовні вимоги ОСОБА_4, суд апеляційної інстанції цих обставин не врахував.
Відповідно до вимог частини 1 статті 220 КАС України суд касаційної інстанції не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
За таких обставин, коли судом апеляційної інстанції порушено вищезазначені норми процесуального права, які унеможливили встановлення фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, а суд касаційної інстанції в силу ст. 220 КАС України не може досліджувати обставини, які не були встановлені судом апеляційної інстанції, рішення суду апеляційної інстанції не може залишатися без змін і підлягає скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Керуючись статтями 220, 222, 223, 227, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити частково.
Ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2012 року скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, оскарженню не підлягає.
Головуючий: В.В. Тракало Судді: Я.Л. Іваненко М.І. Мойсюк