ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
09 вересня 2013 року м. Київ В/800/3663/13
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: Черпака Ю.К. (судді-доповідача), Лиски Т.О., Мойсюка М.І., Олексієнка М.М., Пасічник С.С., перевіривши заяву ОСОБА_5 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 1 серпня 2013 року у справі за позовом ОСОБА_5 до Голови Вищої ради юстиції про зобов'язання вчинити дії,
встановив:
28 серпня 2013 року ОСОБА_5 звернулась із заявою про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 1 серпня 2013 року про відмову в допуску до провадження Верховного Суду України справи за позовом ОСОБА_5 до Голови Вищої ради юстиції про зобов'язання вчинити дії.
Частиною першою статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України (2747-15) ) передбачено, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право подати заяву про перегляд судових рішень в адміністративних справах після їх перегляду в касаційному порядку.
Згідно з пунктом 1 частини першої статті 237 КАС України заява про перегляд судових рішень в адміністративних справах може бути подана з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.
Отже, заява про перегляд судових рішень в адміністративних справах з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, може бути подана після їх перегляду в касаційному порядку, тобто лише після прийняття Вищим адміністративним судом України постанови чи постановлення ухвали за наслідками розгляду касаційної скарги у такій справі.
У зв'язку з цим ухвали суду касаційної інстанції з питань допуску справ до провадження не можуть переглядатися Верховним Судом України. Аналогічна правова позиція викладена в пункті 3 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 13 грудня 2010 року № 2 "Про судову практику застосування статей 235- 240 Кодексу адміністративного судочинства України" (v0002760-10) .
За наведених обставин в допуску справи до провадження Верхового Суду України слід відмовити.
Керуючись статтями 236- 240 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
ухвалив:
Відмовити в допуску до провадження Верховного Суду України справи за позовом ОСОБА_5 до Голови Вищої ради юстиції про зобов'язання вчинити дії для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 1 серпня 2013 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Черпак Ю.К. Лиска Т.О. Мойсюк М.І. Олексієнко М.М. Пасічник С.С.