ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
30 травня 2013 року м. Київ К/9991/27597/11
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої: Гончар Л.Я.,
Суддів: Гордійчук М.П.,
Конюшка К.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу за касаційною скаргою ОСОБА_2 на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2008 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2009 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області, Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, прокуратури Донецької області про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії,
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області, Головного Управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області, прокуратури Донецької області про визнання протиправними дій (бездіяльності) Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області, Головного Управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області, прокуратури Донецької області, зобов'язання Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області надати позивачеві інформацію про нараховану йому пенсію (щомісячно) з розбивкою на основну пенсію, додаткову за шкоду заподіяну здоров'ю відповідно до статті 50 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", підвищення пенсії як інваліду війни відповідно до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", зобов'язання Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області здійснити перерахунок підвищення пенсії позивача і виплачувати як інваліду війни згідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) з 1 січня 2001 року.
В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що він звернувся до Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі з вимогою про надання інформації про нараховану йому пенсію помісячно з 4 червня 1996 року, але Управлінням Пенсійного фонду України в м. Вугледарі було надано відповідь про розмір пенсії позивача без розбивки на основну, додаткову і підвищення інвалідам війни та лише за період з січня 2001 року.
Крім цього, позивач зазначив, що підвищення йому пенсії згідно зі ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту" виплачується у меншому розмірі, ніж передбачено вказаною нормою. Позивач вважає, що підвищення пенсії повинно складати 400 % мінімальної пенсії за віком, а не 50 % прожиткового мінімуму.
Також позивач посилався на невиконання Управлінням Пенсійного Фонду України у м. Вугледарі рішення Вугледарського міського суду, яким вирішене питання про виплату позивачеві надбавки до пенсії як інваліду війни.
За захистом своїх порушених прав позивач звернувся до Генеральної Прокуратури України, звернення позивача було переадресоване до Прокуратури Донецької області. Позивач вважає, що прокуратурою Донецької області не приділено достатньо уваги зверненню позивача.
Позивач також зазначив, що Головним Управлінням Пенсійного Фонду в Донецькій області не приділено уваги зверненню позивача в частині розгляду питання про ненадання Управлінням Пенсійного Фонду України у м. Вугледарі необхідної позивачеві інформації.
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2008 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2009 року, позовні вимоги задоволено частково: визнано неправомірною відмову Управління Пенсійного Фонду України в м. Вугледарі в перерахунку пенсії позивача з 1 березня 2005 року відповідно до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" виходячи з підвищення пенсії позивачеві як інваліду війни 1 групи в розмірі 400 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зобов'язано Управління Пенсійного Фонду України в м. Вугледарі перерахувати пенсію ОСОБА_2 за період 1 березня 2005 року по 1 січня 2006 року відповідно до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" виходячи з підвищення пенсії позивачеві як інваліду 1 групи в розмірі 400 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та виплатити недоплачену пенсію; у решті позовних вимог відмовлено.
У поданій касаційній скарзі ОСОБА_2 із посиланнями на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, просив скасувати оскаржувані судові рішення судів попередніх інстанцій та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Додатково, заявник касаційної інстанції просить звернутися до Верховного Суду України для вирішення питання стосовно внесення до Конституційного Суду України подання щодо конституційності Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 05.10.2005 №2939-ІV (2939-15)
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин справи та застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 належить (віднесений) до першої категорії як особа, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи, з 17.02.2004 визнаний інвалідом 1 групи; причина інвалідності - захворювання, пов'язане з роботами по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; має пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни на підставі безтермінового посвідчення від 05.10.2005.
18.02.2005 позивач звернувся до Управління Пенсійного фонду у м. Вугледар із заявою про перерахунок пенсії. Листом від 31.03.2005 № 1944/03 Управління Пенсійного фонду у м. Вугледар Донецької області повідомило про здійснений перерахунок пенсії відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" як інваліду війни 1 групи з підвищенням у розмірі 66,48 грн.
Суди попередніх інстанцій, задовольняючи частково позовні вимоги, виходили з наявності у позивача права на перерахунок пенсії відповідно до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" за період, починаючи з 01.03.2005 та, відповідно, відсутності підстав для здійснення такого перерахунку, починаючи з 01.01.2001.
Колегія суддів вказує на обгрунтованість зазначеної позиції судів попередніх інстанцій, з огляду на наступне.
Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" в редакції до 01.01.2006, інвалідам війни I групи пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії підвищуються: у розмірі 400 процентів мінімальної пенсії за віком.
Відповідно до приписів частини четвертої статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" перерахунок пенсії провадиться з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що з 04.06.1996 позивача визнано інвалідом 3 групи, з 25.06.2001 року - інвалідом 2 групи як особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи; із заявами про перерахунок підвищення до пенсії відповідно до частини третьої статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" з 2001 року до відповідача Управління Пенсійного Фонду України в м. Вугледарі не звертався; статус як ветерана війни - інваліда війни, який має право на такі підвищення підтверджується посвідченням, яке видано у 2005 році.
Із заявою про перерахунок позивач звернувся до Управління Пенсійного фонду у м. Вугледар 18 лютого 2005 року.
Враховуючи зазначене, виходячи з приписів частини четвертої статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", зважаючи на обставини, встановлені судами попередніх інстанцій на підставі доказів, досліджених під час судового розгляду справи, колегія суддів погоджується з позицією судів попередніх інстанцій щодо можливості перерахунку пенсії позивача за період, починаючи з 01.03.2005 та, відповідно, наявність підстав для відмови позивачеві у задоволенні позовних вимог за період з 01.01.2001.
Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про звернення громадян" громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що 07.04.2008 позивач звернувся до Управління Пенсійного фонду у м. Вугледарі з проханням надати інформацію про нараховану йому пенсію (помісячно) з 04.06.1996 по теперішній час (основна пенсія-додаткова пенсія за шкоду, завдану здоров'ю - доплата, як інваліду війни), за результатами розгляду якої отримав лист Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі від 10.04.2008 з довідками про фактично сплачені суми пенсій, що містяться в матеріалах пенсійної справи позивача, починаючи з січня 2001 року, тобто з моменту передачі функцій виплати та призначення пенсій від Управління праці та соціального захисту населення до Управління Пенсійного Фонду в м. Вугледарі Донецької області у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 №1828 "Про забезпечення проведення експерименту з призначення пенсій органами пенсійного фонду у Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Київській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій областях та м. Києві" (1828-2000-п) .
Вважаючи свої права порушеними, позивач 12.05.2008 звернувся до Генеральної прокуратури України та до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з вимогою провести перевірку по фактам порушення його права на інформацію з боку Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі.
Прокуратурою Донецької області скарга ОСОБА_2 розглянута, проведена відповідна перевірка та листом від 04.07.2008 №05/3 4933-07-08 надана відповідь про відсутність підстав для прокурорського реагування.
У свою чергу, Департаментом соціально-економічних та культурних прав громадян скарга позивача направлена за належністю до Головного управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області.
Управлінням Пенсійного Фонду України в Донецькій області листом від 27.06.2008 №2930/К-10-06-03 позивачеві надано відповідь, згідно з якою роз'яснено порядок нарахування підвищення до пенсії у відповідності до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
З урахуванням викладеного, зважаючи на обставини, встановлені судами попередніх інстанцій на підставі доказів, досліджених під час судового розгляду справи, колегія суддів погоджується з позицією судів попередніх інстанцій щодо доведеності з боку відповідачів правомірності дій щодо розгляду звернень позивача як таких, що вчинено своєчасно, добросовісно та всебічно, з урахуванням усіх обставин, що мають значення для вчинення дій, у зв'язку з чим вказує на обгрунтованість висновків судів попередніх інстанцій щодо відсутності ознак протиправної бездіяльності з боку Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі, Управлінням Пенсійного Фонду України в Донецькій області, Прокуратури Донецької області щодо реагування на письмові запити позивача про неправомірність нарахування підвищень до пенсії та надання відповідних документів.
Враховуючи зазначене, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо відсутності підстав для задоволення позову в частині визнання протиправними дій (бездіяльності) Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області, Головного Управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області, прокуратури Донецької області, зобов'язання Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області надати позивачеві інформацію про нараховану йому пенсію (щомісячно) з розбивкою на основну пенсію, додаткову за шкоду заподіяну здоров'ю.
Доводи касаційної скарги висновків судів попередніх інстанцій не спростовують.
Правова оцінка встановлених обставин справи судами першої та апеляційної інстанцій дана вірно, порушень норм матеріального чи процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових рішень судами не допущено. Колегія суддів не вбачає підстав для вжиття судом касаційної інстанції заходів, передбачених частиною п'ятою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України.
Відповідно до частини третьої статті 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись статтями 160, 167, 220, 220-1, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,-
У Х В А Л И Л А :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 відхилити, а постанову Донецького окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2008 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2009 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі, та може бути переглянута в порядку ст.ст. 235- 238 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді: