ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
23 травня 2013 року м. Київ В/800/1992/13
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Донця О.Є.,
суддів: Васильченко Н.В.,
Логвиненка А.О.,
Мороза В.Ф.,
Розваляєвої Т.С.,
розглянувши заяву ОСОБА_4 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 12.12.2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про визнання дій протиправними,
в с т а н о в и в:
До Вищого адміністративного суду України 14.05.2013 року надійшла заява ОСОБА_4 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 12.12.2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про визнання дій протиправними.
Відповідно до статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України, заява про перегляд судових рішень в адміністративних справах може бути подана виключно з мотивів: неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.
Згідно із статтею 238 Кодексу адміністративного судочинства України, Заява про перегляд судових рішень подається протягом трьох місяців з дня ухвалення судового рішення, щодо якого заявлено клопотання про перегляд, або з дня ухвалення судового рішення, на яке здійснюється посилання на підтвердження підстав, установлених пунктом 1 частини першої статті 237 цього Кодексу, якщо воно ухвалено пізніше, але не пізніше одного року з дня ухвалення судового рішення, про перегляд якого подається заява.
Заява про перегляд судових рішень з підстав, передбачених пунктом 2 частини першої статті 237 цього Кодексу, може бути подана не пізніше одного місяця з дня, коли особі, на користь якої постановлено рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, стало відомо про набуття цим рішенням статусу остаточного.
У разі пропущення строку, встановленого частинами першою, другою цієї статті, з причин, визнаних поважними, суд за клопотанням особи, яка подала заяву про перегляд судового рішення, може поновити цей строк. Заява про перегляд судового рішення залишається без розгляду, якщо особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено. Питання про поновлення строку для подання заяви про перегляд судового рішення або про залишення заяви без розгляду вирішується судом без виклику осіб, які беруть участь у справі, та за результатами розгляду постановляється відповідна ухвала.
Так, ухвалу Вищого адміністративного суду України, про перегляд якої подано заяву, постановлено 12.12.2012 року, заява про її перегляд подана 30.04.2013 року. У зв'язку з пропуском строку на подання заяви про перегляд судового рішення скаржником подано клопотання про поновлення даного строку.
У клопотанні скаржник зазначає, що даний строк пропущено з поважних підстав, а саме - в зв'язку із тим, що він є людиною похилого віку, постійно хворіє, потребує постійного лікування, перебуває на обліку в лікувальному закладі, йому було необхідно прикласти неабияких зусиль, щоб у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) , підготувати та подати заяву про перегляд судового рішення, а тому "не зміг вкластися у встановлений законом тримісячний термін" та пропустив вказаний строк .
Обставини, на які посилається скаржник у своєму клопотання, не є поважними, оскільки не свідчать про те, що заявник був об'єктивно позбавлений можливості своєчасно звернутися із даною заявою до суду, зокрема, через свого представника.
Крім того, поважність причин пропущення строку звернення до суду із заявою про допуск до Верховного Суду України даної справи заявник підтверджує довідкою Центральної районної лікарні м. Первомайський про потребу у постійному лікуванні та нагляді. Дана довідка вищезазначених обставин також не підтверджує, а тому у задоволенні клопотання про поновлення строку подання заяви про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 12.12.2012 року слід відмовити, а заяву залишити - без розгляду.
Керуючись статтями 237, 238, 239, 239-1, 240 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
Відмовити ОСОБА_4 у задоволенні клопотання про поновлення строку подання заяви про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 12.12.2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про визнання дій протиправними.
Заяву ОСОБА_4 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого адміністративного суду України від 12.12.2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до управління Пенсійного фонду України в Первомайському районі Харківській області про визнання дій протиправними - залишити без розгляду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий О.Є. Донець судді: Н.В. Васильченко А.О. Логвиненко В.Ф. Мороз Т.С. Розваляєва