ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"31" травня 2012 р. м. Київ К-12844/09
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого суддіГоловчук С.В. (суддя-доповідач),суддівЛіпського Д.В. Тракало В.В.
розглянувши в порядку письмового провадження касаційні скарги Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим (далі -ГУ МВС України в АР Крим) та Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим
на постанову Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2009 року
у справі за позовом ОСОБА_4 до ГУ МВС України в АР Крим, начальника ГУ МВС України в АР Крим, Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим, третя особа -Міський профспілковий комітет атестованих працівників Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим про визнання недійсним наказу, поновлення на роботі, стягнення грошового забезпечення за час вимушеного прогулу,
в с т а н о в и л а :
У січні 2007 року ОСОБА_4 звернувся до суду із вказаним позовом. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що наказом ГУ МВС України в АР Крим від 17 липня 2006 року №152 його звільнено зі служби в органах внутрішніх справ на підставі підпункту «а»пункту 65 Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України (за віком) у відставку з 22 липня 2006 року. Посилаючись на те, що його звільнено у період тимчасової непрацездатності без погодження з міським профспілковим комітетом атестованих працівників Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим, вважав звільнення незаконним. Просив суд визнати незаконними та скасувати накази ГУ МВС України в АР Крим від 17 липня 2006 року №152, від 19 жовтня 2006 року № 233 о/с та від 31 травня 2007 року № 131 о/с, якими змінена дата звільнення на 20 жовтня 2006 року, поновити його на посаді заступника начальника вiддiлу - начальника штабу 1-го відділу Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим та стягнути грошове забезпечення за час вимушеного прогулу.
Постановою Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 21 грудня 2007 року у задоволенні позову відмовлено.
Постановою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2009 року скасовано постанову Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 21 грудня 2007 року та прийнято нову постанову. Визнано протиправними та скасовано накази ГУ МВС України в АР Крим від 17 липня 2007 року № 233 о/с, від 19 жовтня 2007 року № 233 о/с та від 31 травня 2007 року № 131 о/с. Зобов'язано ГУ МВС України в АР Крим поновити ОСОБА_4 на посаді заступника начальника вiддiлу - начальника штабу 1-го відділу Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим та стягнуто грошове забезпечення за час вимушеного прогулу з 23 липня 2007 року.
У касаційних скаргах ГУ МВС України в АР Крим та Ялтинське міське управління ГУ МВС України в АР Крим порушують питання про скасування рішення апеляційного суду та залишення в силі рішення суду першої інстанції. Зазначають, що апеляційним судом порушено норми матеріального та процесуального права, зокрема, пункти 7, 8 Положення про проходження служби рядовим i начальницьким складом органів внутрішніх справ України (114-91-п) .
В запереченнях на касаційні скарги ОСОБА_4 та міський профспілковий комітет атестованих працівників Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим просять залишити її без задоволення, а рішення апеляційного суду -без змін.
Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів приходить до висновку, що касаційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи позовні вимоги, апеляційний суд виходив з того, що судом першої інстанції не прийнято до уваги те, що звільнення позивача зі служби у зв'язку з досягненням граничного віку здійснено відповідачем безпідставно, оскільки позивач був переведений на службу до Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим вже після досягненням ним граничного віку.
Проте, з таким висновком суду апеляційної інстанції погодитись не можливо.
Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що ОСОБА_4 проходив службу в органах внутрішніх справ та мав спеціальне звання підполковник міліції. Наказом начальника ГУ МВС України в АР Крим від 13 вересня 2004 року № 145 о/с його призначено заступником начальника відділу - начальником штабу 1-го відділу Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим з 06 вересня 2004 року. Наказом ГУ МВС України в АР Крим від 31 травня 07 року № 131о/с (з урахуванням змін внесених до нього наказами ГУ МВС України в АР Крим від 19 жовтня 2006 року №233 о/с та від 31 травня 2007 року № 131 о/с) позивача звільнено зі служби на підставі п. 65 «а»(за віком) Положення про проходження служби рядовим i начальницьким складом органiв внутрiшнiх справ України (114-91-п) у відставку з 23 жовтня 2006 року з посади заступника начальника відділу - начальником штабу 1-го відділу Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим.
Підставою видання наказу про звільнення стало досягнення позивачем граничного віку перебування на службі.
Порядок та підстави проходження і припинення служби в органах внутрішніх справ встановлено Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 29 липня 1991 року № 114 (114-91-п) (далі -Положення).
Пунктом 7 Положення (114-91-п) встановлено, що особи середнього, старшого і вищого начальницького складу, залежно від присвоєних їм спеціальних звань, перебувають на службі в органах внутрішніх справ до такого віку: особи середнього і старшого начальницького складу, за винятком полковників міліції та полковників внутрішньої служби - 45 років.
Відповідно до пункту 8 Положення (114-91-п) особи середнього, старшого і вищого начальницького складу, які досягли встановленого для них пунктом 7 цього Положення (114-91-п) віку, підлягають звільненню в запас з постановкою на військовий облік або у відставку. При необхідності на службі в органах внутрішніх справ можуть бути залишені на строк до п'яти років.
Право на продовження строку служби в органах внутрішніх справ особам середнього і старшого начальницького складу до полковника міліції та полковника внутрішньої служби включно належить начальникам, яким надано право призначати їх на посаду.
Судом першої інстанції встановлено, що у зв`язку з досягненням позивачем граничного віку перебування на службі, йому відповідачами неодноразово пропонувалося подати рапорт з проханням про продовження терміну служби, проте такий рапорт позивачем не подавався.
Переведення ОСОБА_4 на посаду заступника начальника відділу - начальника штабу 1-го відділу Ялтинського міського управління ГУ МВС України в АР Крим після досягнення 45-річного віку не дає підстав для висновку про продовження строку служби в органах внутрішніх справ строком до 5 років.
Таким чином, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку що суб'єкти владних повноважень діяли в межах наданої компетенції відповідно до вимог законодавства та не порушили права позивача при його звільненні.
Відповідно до статті 226 КАС України суд касаційної інстанції має скасувати судове рішення суду апеляційної інстанції та залишає в силі рішення суду першої інстанції, яке ухвалено відповідно до закону і скасоване або змінене помилково
Отже рішення апеляційного суду підлягає скасуванню, а рішення суду першої інстанції залишенню в силі.
Керуючись статтями 220, 222, 223, 226, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційні скарги Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим та Ялтинського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим задовольнити.
Постанову Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2009 року скасувати, а постанову Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 21 грудня 2007 року залишити в силі.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі та оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя С.В. Головчук Судді Д.В. Ліпський В.В. Тракало