ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"17" травня 2012 р. м. Київ К/9991/50668/11
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого-судді: Стародуба О.П.,
суддів: Заїки М.М., Співака В.І.,
розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 06.07.2011р. у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Лутугинському районі Луганської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -
ВСТАНОВИЛА:
У березні 2011 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом про перерахунок пенсії з 01.08.2010 року відповідно до ст.ст. 40, 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»із врахуванням показника середньої заробітної плати за рік, що передує перерахунку.
Постановою Лутугинського районного суду Луганської області від 24.03.2011р. позов задоволено частково, зобов'язано відповідача зробити позивачу перерахунок пенсії в 2010 році з застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2009 рік з дати звернення із заявою про перерахунок.
Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 06.07.2011р. скасовано рішення суду першої інстанції, у задоволенні позовних вимог відмовлено в повному обсязі.
З таким рішенням суду не погодився позивач, подав касаційну скаргу, в якій покликається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Просить скасувати постановлене судом апеляційної інстанції рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Заслухавши доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та касаційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку, що вона не підлягає задоволенню з наступних мотивів та передбачених законом підстав.
Статтею 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»(в редакції після 22.05.2008р. (v010p710-08) ) передбачено порядок визначення розміру пенсії за віком, який визначається шляхом множення заробітної плати, визначеної відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, на коефіцієнт страхового стажу.
Заробітна плата для обчислення пенсії відповідно до статті 40 зазначеного Закону визначається за формулою: Зп = Зс х (Ск : К), де: Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях; Зс - середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії; Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + ... + Кзn); К - кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти заробітної плати (доходу) застрахованої особи.
Відповідно до частини 4 статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу.
Судами встановлено, що після призначення пенсії позивач продовжує працювати, в зв`язку з чим просить здійснити перерахунок призначеної пенсії відповідно до положень статей 40, 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»врахувавши при цьому показник середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року такого перерахунку.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції, яким позов було задоволено, апеляційний суд мотивував своє рішення тим, що при перерахунку пенсії застосуванню підлягає показник середньої заробітної плати за календарний рік, що передував року призначення, а не перерахунку пенсії.
З такими висновками апеляційного суду колегія суддів погоджується і вважає їх такими, що відповідають нормам матеріального права та фактичним обставинам справи.
Мотиви та доводи, наведені у касаційній скарзі, висновки суду не спростовують і є безпідставними, оскільки чинним на час перерахунку пенсії позивача законодавством не передбачено врахування показника середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року такого перерахунку, а тому відповідачем правомірно здійснено перерахунок з врахуванням того показника середньої заробітної плати, який було враховано при призначенні пенсії.
За наведених обставин колегія суддів приходить до висновку, що при ухваленні оскаржуваного рішення суд апеляційної інстанції не допустив порушень норм матеріального і процесуального права, а тому касаційну скаргу слід залишити без задоволення, а судові рішення -без змін.
Керуючись статтями 210, 220, 222, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 06.07.2011р. у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Лутугинському районі Луганської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії -без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
ГОЛОВУЮЧИЙ: О.П. СТАРОДУБ СУДДІ: М.М. ЗАЇКА В.І. СПІВАК