ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"15" травня 2012 р. м. Київ К/9991/21206/11
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
Карася О.В. (головуючого), Голубєвої Г.К., Рибченка А.О., розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 15.03.2010 та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 10.06.2010 по справі № 2а-285/10 за позовом ОСОБА_4 до Управління праці та соціального захисту населення Павлоградської міської ради Дніпропетровської області про визнання дій неправомірними, сплату недорахованих сум виплат допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, -
В С Т А Н О В И В:
У лютому 2010 року гр. ОСОБА_4 звернулась до суду із вказаним позовом, у якому просила зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення зробити перерахунок та виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2009 рік у сумі 3 058,33 грн., а також зобов'язати відповідача у майбутньому здійснювати нарахування та виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до cт. 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) .
Судом першої інстанції, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить судові рішення скасувати та позовні вимоги задовольнити.
У поданих запереченнях на скаргу відповідач просить у задоволенні скарги відмовити через її необґрунтованість.
Перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, доводи касаційної скарги та заперечення, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
З матеріалів справи вбачається, що позивач має сина, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1, та відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) отримує державну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Призначення і порядок виплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку передбачені статтями 3, 13- 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми".
Відповідно до ст. 3 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", призначаються такі види допомоги: допомога у зв'язку з вагітністю та пологами; одноразова допомога при народженні дитини; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та інші види допомоги.
Статтею 13 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин), передбачено, що право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за цим Законом (2811-12) має незастрахована в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.
Статтею 14 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" визначено умови призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
При цьому ст. 15 вказаного Закону визначено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
Відповідно до ст. 46 Закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" допомога при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (2240-14) призначається і здійснюється в розмірах і порядку, визначених Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 (1751-2001-п) "Про порядок призначення та виплати державної допомоги сім`ям з дітьми" визначено, що відповідно до ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між: з 1 січня 2008 року - 50 відсотками, з 1 січня 2009 року - 75 відсотками, з 1 січня 2010 року - 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 130,00 грн.
Таким чином, суди попередніх інстанцій дійшли правомірного висновку стосовно того, що позовні вимоги про визнання дій неправомірними та зобов'язання здійснити перерахунок та виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2009 рік та у майбутньому виплачувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до cт. 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) задоволенню не підлягають, оскільки норми ст. 46 Закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" є чинними та не визнавались неконституційними, а захист прав здійснюється у разі їх порушення.
На підставі викладеного колегія суддів вважає, що порушень судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права при вирішенні цієї справи не допущено, правова оцінка обставин по справі дана вірно, а тому касаційну скаргу слід залишити без задоволення, а судові рішення - без змін.
Керуючись ст. ст. 160, 167, 210 - 231 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , суд, -
У Х В А Л И В:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення.
Постанову Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 15.03.2010 та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 10.06.2010 по справі № 2а-285/10 залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім як з підстав, у строк та в порядку, визначеними ст. ст. 237- 2391 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий
Судді
О.В. Карась
Г.К. Голубєва
А.О. Рибченко