ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"16" лютого 2012 р. м. Київ К-34291/10
( Додатково див. ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду (rs9584831) )
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої судді:
Суддів:
Гончар Л.Я.,
Конюшка К.В., Гордійчук М.П.
розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за касаційною скаргою Відкритого акціонерного товариства "Запорізький арматурний завод"на постанову Господарського суду Запорізької області від 24 лютого 2009 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 26 листопада 2009 року по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя до Відкритого акціонерного товариства "Запорізький арматурний завод"про стягне6ння заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -
ВСТАНОВИЛА:
Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя звернулося до господарського суду Запорізької області із позовом про стягнення з відкритого акціонерного товариства "Запорізький арматурний завод"6 227,73 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах.
Постановою господарського суду Запорізької області від 24 лютого 2009 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 26 листопада 2009 року, позов задоволено.
Не погоджуючись з постановленими по справі рішеннями, ВАТ "Запорізький арматурний завод"звернулось із касаційною скаргою в якій, посилаючись на порушення судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права, просить скасувати постанову Господарського суду Запорізької області від 24 лютого 2009 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 26 листопада 2009 року та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.
Перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судами встановлено, що громадяни ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є працівниками відкритого акціонерного товариства "Запорізький арматурний завод", яким призначено пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".
Відповідно до п.1 ст. 1 Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування"платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.
Згідно абз. 4 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.
Пунктом 6.1 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (z0064-04) передбачається, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) в таких розмірах: - для платників, зазначених у п.п.2.1.1 п.2.1 цієї Інструкції (z0064-04) відшкодовуються фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України у таких розмірах: - 50% від фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених та/або виплачених у 2007р.; - 60 % від фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених та /або виплачених у 2008р.
Відповідно до п.6 п.п. 6.2 Інструкції (z0064-04) №21-1 витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах покривається цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому, стаж на останньому підприємстві враховується в повному обсязі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.
Оскільки, як вбачається з матеріалів справи, Управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя своєчасно надавались відповідачу розрахунки витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по вищевказаним пенсіонерам, однак ВАТ "Запорізький арматурний завод"витрати на виплату та доставку пільгових пенсій не сплачувались, колегія суддів вважає, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку про обґрунтованість позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя.
Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Доводи, викладені в касаційній скарзі, не спростовують висновків судів та встановлених обставин справи.
Таким чином, суди не допустили порушень норм матеріального та процесуального права при ухваленні оскаржуваних рішень, підстав для їх скасування чи зміни немає.
Керуючись ст.ст. 160, 167, 220, 222, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Запорізький арматурний завод"залишити без задоволення, а постанову Господарського суду Запорізької області від 24 лютого 2009 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 26 листопада 2009 року - без змін.
Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, і може бути переглянута Верховним Судом України в порядку ст.ст. 235- 238 Кодексу адміністративного судочинства України.
Судді:
Суддя
Л.Я. Гончар