ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"13" жовтня 2010 р. м. Київ К-29321/09
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Весельської Т.Ф.,
Смоковича М.І.,
Гашицького О.В.,
Горбатюка С.А.,
Мироненка О.В.,
провівши в порядку письмового провадження касаційний розгляд адміністративної справи
за позовом ОСОБА_6 до Управління праці та соціального захисту населення Совєтської районної адміністрації Макіївської міської ради Донецької області про визнання протиправною бездіяльності, зобов’язання перерахувати раніше призначену допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та стягнення недоотриманої допомоги,
провадження в якій відкрито за касаційною скаргою Управління праці та соціального захисту населення Совєтської районної адміністрації Макіївської міської ради Донецької області на постанову Совєтського районного суду міста Макіївки Донецької області від 24 лютого 2009 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2009 року
в с т а н о в и л а:
У січні 2009 року ОСОБА_6 пред’явила в суді позов до Управління праці та соціального захисту населення Совєтської районної адміністрації Макіївської міської ради Донецької області (далі - УПСЗН) про визнання протиправною бездіяльності, зобов’язання перерахувати раніше призначену допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та стягнення недоотриманої допомоги.
Зазначала, що після народження дитини –сина ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, здійснює догляд за ним, у зв’язку з чим отримує державну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Відповідно до статті 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" така допомога повинна виплачуватися їй у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Втім, відповідач виплачує її в меншому розмірі та відмовляється привести його у відповідність до вимог Закону.
Посилаючись на наведені обставини, просила суд визнати бездіяльність протиправною, зобов’язати УПСЗН перерахувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також стягнути з УПСЗН на її користь недоотриману допомогу за період з 9 липня по 31 грудня 2007 року у розмірі 1848 гривень 28 копійок.
Постановою Совєтського районного суду міста Макіївки Донецької області від 24 лютого 2009 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2009 року, позовні вимоги задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність УПСЗН в частині перерахунку на користь позивача допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за період з 9 липня по 31 грудня 2007 року та стягнуто на користь ОСОБА_6 1896 гривень 41 копійку недоотриманої допомоги за цей період. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
В обґрунтування касаційної скарги УПСЗН посилається на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, у зв’язку з чим ставить питання про скасування рішень судів попередніх інстанцій, якими частково задоволено позовні вимоги та ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову в повному обсязі.
Заслухавши доповідь судді, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та рішення, що приймалися під час її розгляду, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з такого.
Як свідчать матеріали справи, ОСОБА_6, у зв’язку з народженням ІНФОРМАЦІЯ_1 сина ОСОБА_7 перебуває на обліку в УПСЗН, як отримувач допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Частиною першою статті 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", яка визначає розмір допомоги, передбачено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
З метою приведення окремих норм законів у відповідність із цим Законом, дію частини першої статті 15 та пункту 3 розділу VIII "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (2811-12) на 2007 рік було зупинено на підставі пункту 14 статті 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік". Статтею ж 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (489-16) було визначено, що у 2007 році допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку здійснюється за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2007 року № 6-рп/2007 (v0a6p710-07) положення пункту 14 статті 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" визнані неконституційними.
Відповідно до частини другої статті 152 Конституції України закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.
Таким чином, з ухваленням Конституційним Судом України 9 липня 2007 року рішення № 6-рп/2007 (v0a6p710-07) , яким визнано неконституційним положення пункту 14 статті 71 Закону України "Про Державний бюджет на 2007 рік" щодо зупинення на 2007 рік дії частини першої статті 15 та пункту 3 розділу VIII "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" (2811-12) ці правові норми втрачають чинність і не підлягають застосуванню. А тому, з дня ухвалення рішення Конституційним Судом України і до 31 грудня 2007 року, оскільки Закон України "Про Державний бюджет на 2007 рік" (489-16) діяв до указаної дати, відповідач повинен був нараховувати та виплачувати позивачу допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у розмірі, передбаченому частиною першою статті 15 Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" –у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
Відтак, суди обгрунтовано поклали на УПСЗН обов’язок з перерахунку та виплати ОСОБА_6 недоотриманої допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виходячи з розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, та вірно визначили період його здійснення.
За обставин, коли суди всебічно і повно встановивши всі фактичні обставини справи на підставі об'єктивної оцінки наявних в ній доказів, з'ясували дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосували норми матеріального права, що регулюють спірні відносини, а доводи касаційної скарги їхніх висновків не спростовують, ухвалені ними рішення підлягають залишенню в силі.
Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Совєтської районної адміністрації Макіївської міської ради Донецької області залишити без задоволення, а постанову Совєтського районного суду міста Макіївки Донецької області від 24 лютого 2009 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2009 року –без змін.
Ухвала набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копії сторонам у справі та оскарженню не підлягає.